Pārstāvis: Braukšanas instruktoru biedrībaPublicēta: 20. Jan

BARGĀKI SODI DZĒRĀJŠOFERIEM

Jebkurš transportlīdzekļa vadītājs, kurš sēžas pie transportlīdzekļa stūres alkohola ietekmē, ir drauds sabiedrībai. Šāda rīcība kritiski apdraud citus satiksmes dalībniekus. Sods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā ir atkarīgs no izelpā vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācijas lieluma. Soda veidi/apmēri par šāda veida pārkāpumiem ir noteikti Ceļu satiksmes likuma 62. pantā. Šobrīd par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam trīsdesmit četru naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam — no divsimt četrdesmit (1200 eur) līdz četrsimt naudas soda vienībām (2000 eur) un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. Statistika liecina, ka šie soda mēri tomēr neattur autovadītājus no pārkāpuma, un daudzi turpina izvēlēties braukt reibumā.

Priekšlikums ir veikt izmaiņas sodu sistēmā autovadītājiem, kuri sēdušies pie stūres divu promiļu un vairāk alkohola reibumā, paredzot pašreizējo sodu papildināt ar tiesību atņemšanu, liedzot iespēju tās pēc noteikta laika atgūt, kā arī piespriest sabiedriskos darbus. Atsevišķos gadījumos, ja autovadītājs bijis pie stūres alkohola reibumā, tad pienāktos arī reāls cietumsods, piemēram, ja cilvēks ir bez autovadītāja tiesībām.

Tas palīdzētu efektīvāk sasniegt valstī izvirzīto mērķi par drošu ceļu satiksmi un atturētu transportlīdzekļu vadītājus sēsties pie transportlīdzekļa alkoholisko dzērienu reibuma stāvoklī. Sodiem ir jābūt tādiem, lai tie nav tikai naudassodi, kas acīmredzami neaptur autovadītājus sēsties pie stūres dzērumā, bet gan tādiem, kas pārkāpējam radikāli ietekmētu turpmāko dzīvi. Alkohola reibumā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits pēdējo desmit gadu laikā ir pieaudzis par 57%, un tajos cietušo skaits – par 18%. Kaut bojā gājušo skaits pēdējā desmitgadē ir samazinājies divas reizes, alkohola reibumā 2020. gadā izraisītie ceļu satiksmes negadījumi ar letālām sekām beigušies septiņiem cilvēkiem, cietuši ir 266, un kopējais negadījumu skaits ar autovadītājiem, kuri vadījuši automobili alkohola reibumā, bija 733. Savukārt 2021. gada pirmajos piecos mēnešos alkohola reibumā pieķerto autovadītāju skaits (1428) pieauga par 2% pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu, liecina Valsts policijas dati (https://www.vp.gov.lv/lv/publikacijas-un-parskati).

Dzērājšoferu izraisītās traģēdijas turpinās14. Feb

Ja esi parakstījis vairākas līdzīgas ManaBalss.lv autoru iniciatīvas par sodu palielināšanu dzērājšoferiem, tad Tu šo ziņu e-pastā vari saņemt vairākkārt. Atvainojamies par sagādāto neērtību un lūdzam Tavu sapratni – šī nav "nospamošana", bet gan mēģinājums turēt Tevi lietas kursā par Tevis parakstītās iniciatīvas tēmu. Lai novērstu šādu ziņu dublēšanos vienam adresātam, ir nepieciešams programmēšanas darbs, ko pašlaik nevaram atļauties. Solām pie pirmās iespējas to paveikt.

Rīgā, Saharova ielā, vīrietis bez vadītāja apliecības un 2,8 promiļu reibumā uz regulējamas pārejas pie zaļās gaismas gājējiem ir notriecis kādas ģimenes triju paaudžu sievietes – astoņus gadus veco Emīliju, viņas mammu un mammas mammu, ziņo LSM.

Dzērājšoferis aizbrauca no notikuma vietas, bet viņu aizturēja vēlāk, pateicoties aculieciniekiem. Visas notriektās guva smagas traumas. Vecmāmiņa joprojām atrodas slimnīcā. Bet Emīlija ir mirusi.

Par šo traģisko stāstu plašāk var lasīt LSM publikācijā.

Ja atbalsti iniciatīvu "Kriminālsods par braukšanu ar auto dzērumā", dalies ar to sociālajos tīklos!

Aicinām apsvērt atbalstu arī iniciatīvai "Bargāki sodi dzērājšoferiem"!

Avots: LSM

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!