Pārstāvis: Andrejs MožajevsPublicēta: 01. Mar (2014)

PAR DARBU JAUNIEŠIEM BEZ KRIEVU VALODAS PRASMĒM

Jaunieši, kas dzimuši pēc 1991.gada arvien mazāk zina krievu valodu, un ir vērojama tendence, ka cilvēki, kas izglītību ieguvuši pēc PSRS sabrukuma, nepārvalda šo valodu - it īpaši ārpus Rīgas, kas sastāda 2/3 Latvijas iedzīvotājus. Šie jaunieši saskaras ar grūtībām krievu valodas nezināšanas dēļ, jo potenciālais darba devējs pārsvarā izvēlas kandidātus ar krievu valodas zināšanām. Saskaņā ar LR Satversmes 1.nodaļas 4.pantu Latvijā ir viena oficiālā valsts valoda - latviešu. 1991.gadā Latvija atguva neatkarību no PSRS. Latvijā palika ievērojams skaits mazākumtautību. 1997.gadā 22% krievvalodīgo atzina, ka kaut ko pateikt latviski gandrīz nespēj, bet pēdējo aptauju rezultāti rāda, ka vairs tikai 7% krievvalodīgo gandrīz nemaz nepārzina latviešu valodu (LR ĀM dati). Iniciatīvas mērķis ir integrēt Latvijas jauniešus darba tirgū, līdz ar to ir nepieciešamas izmaiņas Latvijas Darba Likumā. Iniciatīva ir PAR cilvēku tiesībām zināt vairākas valodas un brīvi tajās sazināties. Iniciatīva atbalsta multietnisko Latvijas tautu, taču iniciatīva iestājas pret sociālo atstumtību īpaši jauniešu vidū sakarā ar lielākās mazākumtautības valodas nezināšanu, no kuras izriet arī ārkārtīgi lielais jauniešu bezdarbs Latvijā.

Darba Likums 10.nodaļa 32.pants (2.1) "Darba sludinājumā aizliegts norādīt konkrētas svešvalodas prasmi, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai."Ir nepieciešams skaidrot likumā ietvertā jēdziena „pamatoti nepieciešams” saturu, nosakot kritērijus šī jēdziena piemērošanai.Ir nepamatoti uzskatīt, ka konkrēti krievu valoda, ņemot vērā iepriekšminēto statistiku, ir obligāts priekšnosacījums, lai iegūtu darbu Latvijas Republikā un pildītu uzticētos darba pienākumus. Pašlaik svešvalodu prasmi darba devēji izvirza automātiski, nepadomājot, vai tas patiešām ir vajadzīgs. Diskriminācijas definīcija ietilpst arī valoda.

Sabiedrība iegūst: Jauniešu, kuri sasnieguši darbspējīgu vecumu, integrācija darba tirgū; tiešie nodokļu ieņēmumi Valsts Kasē.

Iniciatīvas parakstītāji 6'388

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Šodien ManaBalss.lv sāk piedāvāt mūsu platformas produktus! Visi ienākumi no pirkumiem tiks izmantoti platformas attīstībai un citu izdevumu segšanai. Iegādājies un atbalsti ManaBalss.lv!

Posted by ManaBalss.lv on pirmdiena, 2017. gada 14. Augusts

ManaBalss.lv atrodama vēl vienā sociālajā tīklā - Instagram!📷 ➡️ Seko mums un gūsti ieskatu ManaBalss.lv darbībā!

Posted by ManaBalss.lv on piektdiena, 2017. gada 18. Augusts

Kāpēc vācam vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu pirms iesniegšanas Saeimā? Lūk, kur paskaidrojums! ➡️ Vairāk informācijas: https://manabalss.lv/page/evaluation

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

Tagad vari sekot mūsu jaunumiem angļu valodā LinkedIn! Now you can follow our news in English on LinkedIn!

Posted by ManaBalss.lv on ceturtdiena, 2017. gada 17. Augusts

ManaBalss.lv iesniegto iniciatīvu statistika ➡️ Papildus info: https://manabalss.lv/page/progress

Posted by ManaBalss.lv on otrdiena, 2017. gada 15. Augusts