Iniciatīva iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Romāns OstrovskisPublicēta: 07. Nov (2016)

MAKSĀT TIKAI PAR PATĒRĒTO ELEKTROENERĢIJU
Iniciatīva tiks iesniegta Latvijas Republikas Saeimā, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Ierosinu ATCELT 01.08.2016. SPRK apstiprinātos AS “Sadales tīkls”sadales pakalpojuma tarifus un OIK. Mājsaimniecība lietotāja ikmēneša kopējo maksājumu par elektroenerģijas piegādi veido: 1) Maksa par elektroenerģiju – līgumā ar tirgotāju noteiktā elektroenerģijas cena  (euro/kWh) reizināta ar patēriņu (kWh); 2) Maksa par elektroenerģijas sadales (transportēšanas) pakalpojumiem  – Regulatora apstiprinātais sadales pakalpojumiem tarifs, kas ietver maksu par elektroenerģijas pārvadīšanu (euro/kWh) reizināts ar patēriņu (kWh) un, atkarībā no pieslēguma veida, maksu par pieslēguma nodrošināšu vai ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu(euro/gadā) (spēkā no 2016.gada 1.augusta); 3) Obligātā iepirkuma komponente (OIK) – Regulatora apstiprinātā komponente (euro/kWh) reizināta ar patēriņu (kWh). Faktiski jau ieviešot OIK 2013.gadā tikai palielināti Latvijas iedzīvotāju izdevumi par elektroenerģiju (OIK - Atbalstāmie elektroenerģijas ražotāji pārdod elektroenerģiju par Ministru Kabineta noteiktu cenu, kas pārsniedz tirgus cenu. Šīs elektroenerģijas cenas daļa virs tirgus cenas katru gadu tiek uzskaitīta atsevišķi un nākamajā gadā iekļauta OIK) tādējādi katrs Latvijas iedzīvotājs, kurš maksā par elektrību, gribot vai negribot uztur un sponsorē HES īpašniekus. Turklāt izvērtējot un izmainot pieslēguma jaudas objektos VAS "Latvenergo" un VAS "Sadales Tīkls" neinformē par iespējamajiem izdevumiem - http://www.la.lv/661441/ Jāsecina, ka Latvijas iedzīvotāji arī pēc abonēšanas maksas ieviešanas saņems tos pašus pakalpojumus tādā pašā kvalitātē, vien maksājot vairāk. Lūdzu parakstīt šo iniciatīvu, ja piekrītat šeit paustajam viedoklim. http://sadalestikls.lv/files/newnode/tarifieur/ST_Tarifu_pielietosanas_kartiba_2016.pdf http://sadalestikls.lv/files/tarifi/Jaunie_tarifi_LV.pdf https://www.vestnesis.lv/op/2016/88.19 https://www.vestnesis.lv/op/2016/95.8 http://www.irlv.lv/2016/5/5/jaunie-lidzsvarotie-elektroenergijas-sadales-tarifi-stasies-speka-augusta

Direktīva 2012/27/ES neparedz HES un citu elektroenerģijas ražotāju atbalstu uz galapatērētāja rēķina, bet norāda uz lielāku valsts atbalstu elektroenerģijas ražošanai, patēriņa samazināšanu un energoefektivitātes palielināšanu. Atbalstam atjaunojamās elektroenerģijas ražotājiem jānāk no valsts un tā to paredz ES direktīvas. Tāpēc jārosina šos izdevumus pilnībā uzņemties valstij, jo tas ir valsts pienākums atbalstīt atjaunojamās elektroenerģijas ražotājus. Šobrīd elektroenerģijas ražošanu ir uzsākušas 416 no 460 elektrostacijām un līdz 2020.gadam ir noteikts moratorijs jaunu tiesību izdošanai. Par atbalsta sniegšanu lēmumu ir pieņēmusi valdība, bet izpildījums, kā šis atbalsts tiek sniegts nav iedzīvotāju interesēs. No 2014.gada valsts jau daļēji kompensē no valsts budžeta, lai OIK nepieaugtu. Pērn saņemtais atbalsts virs tirgus cenas pirms elektroenerģijas nodokļa ieturēšanas 254.9 milj.eur. Valsts budžeta kompensētā OIK daļa 2015.gadā bija 20 milj.eur (10%) un 2016.gadā tie būs 78.9 milj.eur (30%). http://m.lvportals.lv/visi/likumi-prakse/280639-atjaunojamas-energijas-nozarei-ierobezo-pelnu-un-apstadina-oik-maksas-kapumu/

Patērētāji maksās tikai par reāli patērēto elektrību un nepārmaksās par valsts pārmaksāto atjaunojamās elektroenerģijas obligāto iepirkumu virs tirgus cenas

Iniciatīvas parakstītāji 11'925

OIK atcelšanas iniciatīva turpinās ceļu19. Oct

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti skatīs iedzīvotāju iniciatīvu, kas paredz iespēju maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju un obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšanu, ziņo LSM.

Platformā ManaBalss.lv 2016. gada rudenī rosinātā iniciatīva „Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju” ir savākusi 11683 parakstus un ir iesniegta Saeimā, kur turpinās tās virzīšana.
Iniciatīvas autors Romāns Ostrovskis argumentē, ka ES direktīva 2012/27/ES neparedz HES un citu elektroenerģijas ražotāju atbalstu uz galapatērētāja rēķina. Turpretī direktīva norāda uz lielāku valsts atbalstu elektroenerģijas ražošanai, patēriņa samazināšanu un energoefektivitātes palielināšanu. „Atbalstam atjaunojamās elektroenerģijas ražotājiem jānāk no valsts un tā to paredz ES direktīvas. Tāpēc jārosina šos izdevumus pilnībā uzņemties valstij, jo tas ir valsts pienākums atbalstīt atjaunojamās elektroenerģijas ražotājus.”
Saeima 27.septembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas ierobežos OIK.
Augusta sākumā speciāli izveidota darba grupa nāca klajā ar plānu OIK atcelšanai. Patlaban Ekonomikas ministrijā tiek vērtēti dažādi risinājumi ‒ atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, OIK jaudas maksājumu iekļaut pārvades tarifā un dažādos veidos ierobežot OIK saņēmēju peļņu, tā samazinot obligātā iepirkuma apjomu. Savukārt pēc trim gadiem OIK varētu aizstāt “zaļie sertifikāti”.
Pret visām darba grupas iecerēm izskanēja virkne iebildumu, un premjers Māris Kučinskis (ZZS) paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par „zaļajiem sertifikātiem”. Tomēr vēl septembrī Ekonomikas ministrija plānoja atkārtoti valdībai piedāvāt OIK maksājumu aizstāt ar „zaļajiem sertifikātiem”.
Paralēli šim virkne investoru – enerģētikas uzņēmumi Fortum, 4Energia, Graanul Invest, Winergy, HoSt Holding B.V. un BaltCap Infrastruktūras fonds ‒ ir brīdinājuši, ka gadījumā, ja Ekonomikas ministrijas risinājumi tiks ieviesti, viņi būs spiesti vērsties tiesā, raksta Dienas Bizness. Izmaiņu gadījumā investori prasīs atlīdzību ne tikai par jauniem eventuāliem zaudējumiem, ko radīs izmaiņas AER atbalsta mehānismu regulējošos tiesību aktos, bet arī par aizskārumiem, kas veikti ar līdzšinējām izmaiņām un investoriem jau radījuši zaudējumus.

Iniciatīva iesniegta Saeimā!24. May

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā iesniegta pilsoņu iniciatīva par to, lai varētu maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju.

Dalies ar jaunumiem un seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

AUTORS: ZIņAS MB