Iniciatīva noraidīta!

Pārstāvis: Donats BlaževičsPublicēta: 23. Jan (2012)

MARIHUĀNAS DEKRIMINALIZĀCIJA

Atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. Tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību.Valstis, kur marihuāna ir legāla vai dekriminalizēta lielos vai mazos daudzumos: Argentīna, dažviet Austrālijā, Beļģija, Brazīlija, Kambodža, Kostarika, Horvātija, Kipra, Čehija, Ekvadora, Igaunija, Indija, Meksika, Nīderlande, Pakistāna, Peru, Polija, Portugāle, Spānija, Šveice, ASV 14 štatos, Urugvaja.

Pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un, lai par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.Marihuānu atļaut audzēt priekš savām vajadzībām, ne vairāk par 2 vai 3 stādiem.Atļaut mājās uzglabāt 20-30 gramus žāvētas un 200-300 gramus neizžāvētas marihuānas.Atļaut nēsāt līdzi marihuānas daudzumu, kas nepārsniedz 5 gramus. Līdzīgi daudzumi ir atļauti vai dekriminalizēti arī iepriekš minētajās valstīs.Par marihuānas uzglabāšanu, audzēšanu un līdzi nēsāšanu vairāk par atļauto daudzumu, un, par marihuānas pārdošanu nepieciešams sodīt ar kriminālatbildību.

Ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lietos alkoholu.Daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem.Samazināsies to cilvēku skaits, kuri lietos nekvalitatīvu, uz ielas nopirktu marihuānu, jo katrs varēs audzēt priekš sevis un, līdz ar to daudziem būs mazāks kontakts ar narkotiku dīleriem, kuri gribēs pārvilināt uz stiprākām narkotikām.Daudz mazāk jaunieši lietos ar ķīmijām apsmidzinātas ''legālās'' narkotikas. Marihuānai ir plašs pielietojums medicīnā, un lai arī eksistē ķīmiski analogi, dabiskam, ekoloģiskam, lētam produktam ir saprotamas priekšrocības.

Iniciatīvas parakstītāji 10'570

INICIATĪVAS ''MARIHUĀNAS DEKRIMINALIZĀCIJA'' GARAIS UN GRŪTAIS CEĻŠ LATVIJĀ02. Dec (2015)

2012. GADA JANVĀRIS - INICIATĪVAS IZVEIDE
2012. gada 23. janvārī sabiedrības iniciatīvu platformā - ManaBalss.lv tika uzsākta parakstu vākšana iniciatīvai „Marihuānas dekriminalizācija”, kas paredz pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas lietošanu, audzēšanu, glabāšanu un pārnēsāšanu personiskām vajadzībām nelielos apjomos nedraudētu kriminālsods un, lai par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu administratīvais sods.

2015. GADA MARTS - 10 000 PARAKSTU
2015.gada 24. martā iniciatīva „Marihuānas dekriminalizācija” portālā ManaBalss.lv savāca 10005 iedzīvotāju parakstus. Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

2015. GADA MAIJS - 100ARGUMENTI.LV IZVEIDE
2015. gada 18. maijā jaunais iniciatīvas pārstāvis Donats Blaževičs uzsāka sabiedrības informēšanas kampaņu par marihuānas dekriminalizācijas ieguvumiem, publicējot 100 argumentus vietnē 100argumenti.lv. Pārstāvis pauda cerību, ka vietnē apkopotā informācija palīdzēs iegūt gan amatpersonām, gan sabiedrībai kopumā pietiekamu priekšstatu par marihuānas pozitīvajiem aspektiem un tās dekriminalizācijas ieguvumiem. Tas ļautu šo jautājumu turpmāk risināt konstruktīvā veidā un argumentus pamatot ar konkrētiem pētījumiem, kas atrodami vietnē.

2015. GADA JŪNIJS - IESNIEGŠANAUN IZSKATĪŠANA SAEIMĀ
1. Jūnijā ar 10 373 parakstiem iniciatīva tika iesniegta Saeimas Prezidijam.
Prezidijs pēc parakstu nodošanas pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) un pārliecināšanās, ka 10 000 parakstu tiešām ir derīgi lēma par tās nodošanu tālākai izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Komisijas sastāvā bija Vitālijs Orlovs (Priekšsēdētājs), Janīna Kursīte-Pakule (Priekšsēdētāja biedre), Ainārs Latkovskis (Sekretārs), Aldis Adamovičs, Inga Bite, Raivis Dzintars, Gunārs Kūtris, Dainis Liepiņš, Aivars Meija, Andris Siliņš, Zenta Tretjaka un Jānis Vucāns.
Komisijai turpmāko triju mēnešu laikā bija jāsagatavo ziņojums par kolektīvā iesnieguma izvērtēšanu. Komisija to izdarīja ātrāk, protams, pētījumus un argumentus izveidotajā vietnē 100argumenti.lv neizlasīja un tajos neiedziļinājās. No tā var secināt cik ļoti deputātiem interesē pilsoņu uzskati un ieteikumi.

2015. GADA JŪLIJS - IZŠĶIROŠĀ SĒDE
2015. gada 7. jūlija sēdē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja kolektīvo ‘’Marihuānas dekriminalizācija’’. To noraidīja nepamatoti. Pieaicināto''ekspertu'' izteiktie viedokļi, mūsuprāt, bija balstīti uz neobjektīvi interpretētiem datiem un seniem mītiem par kaņepēm. Vitālijs Orlovs (Priekšsēdētājs) solīja dot vārdu un iespēju parādīt ''ekspertiem'' un klātesošajiem prezentāciju, bet beigās izrādijās, ka sameloja. Ne vārdu neļāva piebilst, ne arī deva laiku mūsu prezentācijai. Garlaicīgi nebija. Tika minēts, ka kaņepju lietošana ved pie citu, smagāku narkotiku atkarībām, taču šāds, angļu valodā par “gateway theory” sauktais, mīts atspoguļo to, kā datus var interpretēt atbilstoši vajadzībām. Tā pamatā ir subjektīva datu interpretācija, apskatot datus par to, cik smago narkotiku lietotāji ir iepriekš mēģinājuši kaņepes, un tā kā kaņepe indica ir visizplatītākā aizliegtā psihoaktīvā substance pasaulē, ir liela iespēja, ka to ir mēģinājuši arī gandrīz visi smago narkotiku lietotāji tāpat kā arī citas legālas psihoaktīvas substances kā, piemēram, kafiju, tabaku, alkoholu.

Taču šādi dati nenorāda uz to, ka tieši marihuāna vai, piemēram, kafija ir iemesls, kāpēc šie cilvēki kļūst par smago narkotiku lietotājiem un citi ne. Ticam, ka katrs saprātīgs cilvēks piekritīs šādam apgalvojumam.

Vēl viens izteikts ''gadījums'' bija ar datiem, kas tika salīdzināti - valstis, kurās marihuāna ir dekriminalizēta, un valstis, kur par to piemēro kriminālatbildību. Šādu datu salīdzināšana arī, mūsuprāt, ir bezmērķīga, jo tie neparāda tiešu saikni starp kriminālsoda atcelšanu un lietošanu.
Mēs, savukārt, piedāvājām datus, kur tika salīdzināts marihuānas lietotāju skaits valsts ietvaros pirms un pēc dekriminalizācijas, objektīvi uzrādot to, ka lietotāju skaits nepalielinās.
Šie dati, diemžēl, tika ignorēti. Tāpat kā tika ignorēts arī daudz, kas cits, kas citur pasaulē jau ir pieņemta prakse medicīnā. Papildus šim argumentam piedāvājām vēl arī citus - 99 argumentus, kas arī, kā jau teicām tika ignorēti.

Radās iespaids, ka komisijas locekļi un eksperti tīši nebija ieinteresēti, pat lasīt un iedziļināties, mūsu drukāti un digitāli iesniegtajos argumentos un tiem pievienotajos pētījumos.
Piemēram, Mandātu, ētikas un komisijas vadītājs, V.Orlovs, godīgi pateica, ka tas nav viņa darba pienākumos lasīt iesniegtos 100 argumentus un pētījumus dekriminalizācijas atbalstam, laigan pats dienu pirms sēdes bija personīgi zvanījis iniciatīvas pārstāvim, lai pārliecinātos vai viņš varēs ierasties uz sēdi, kurā viņam tikšot dots vārds. Vārds iniciatīvas pārstāvim sēdē netika dots.

NĀKOTNĒ
Tiek apskatītas iespējas apstrīdēt vai pārsūdzēt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu, kā arī ir uzsākts darbs pie nākamo iniciatīvu izveides, lai turpinātu risināt šo jautājumu.
Nākotnē arī gaidāmas eirpas un pasaules līmeņa sarunas šajā jautājumā 2016. gadā.
Cerēsim, ka pavisam drīz jau varēsim audzēt kaņepes mājās legāli.
Nākotnē ir plānoti arī vairāki pasākumi gan Rīgā, gan citviet Latvijā, kas būs saistīti tieši ar kaņepju jautājumiem. Aicinām Jūs sekot līdzi jaunumiem, kas saistīti ar kaņepēm internetā, jo īpaši manabalss.lv, 100argumenti.lv un Donata Blaževiča facebook kontos!

Aicinām arī Jūs biežāk lasīt un izglītot savus tuviniekus, mīlēt viņus un darīt to, kas ir pareizi, būt sabiedriski aktīviem un iestāties par to, kam ticat, jo tikai kopā mēs spēsim Latviju padarīt par attīstītāku, veselāku un smaidīgāku zemi.
Kopā mēs spējam vairāk!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Komisijas sēdes ieraksts apskatāms šeit - http://cdn.tiesraides.lv/saeima.lv/20150707140701_saeima.lv.3_1

Televīzijas kanālā RīgaTV 24 norisinājās diskusijas par marihuānas dekriminalizāciju, kas ir apskatāma te - http://www.tvnet.lv/online_tv/50244-pilsetas_pulss_20150826

Argumenti PAR - http://100argumenti.lv/

Jautājumiem, idejām, kontaktiem - donats.blazevics@gmail.com, 100argumenti@gmail.com

100argumenti.lv

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Iniciatīvas jaunais pārstāvis ar domubiedriem publicē 100 argumentus idejas aizstāvībai!18. May (2015)

Ar prieku ziņojam, ka iniciatīvai par marihuānas dekriminalizāciju ir jauns pārstāvis, kurš arī turpmāk uzņēmies virzīt iniciatīvu tālāk iesniegšanai Saeimā! Iniciatīvas pārstāvis Donats Blaževičs kopā ar domubiedriem ir arī apkopojuši un publicējuši 100 argumentus idejas aizstāvībai - tos aicinām aplūkot šeit: www.100argumenti.lv Šobrīd iniciatīvas pārstāvji gatavojas tās iesniegšanai Saeimā - tas tiek plānots 1.jūnijā! Sekojiet līdzi jaunumiem, noteikti ziņosim!

AUTORS: MADARA PEIPIņA

Marihuāna vienā sarakstā ar heroīnu u.t.t.02. Dec (2012)

Ja cilvēkam tiek ieskaidrots, ka marihuāna ir tāda pati narkotika kā heroīns, un tam cilvēkam gadās pamēģināt marihuānu un redz, ka tas nav nekas briesmīgs, tad tas cilvēks sāk domāt, ka arī heroīns nav nekas briesmīgs jo to taču klasificē kā tādas pašas bīstamības narkotiku kā marihuāna. Secinājumus izdariet paši.

AUTORS: ĀRIS ĀBELE

Tiesības dēļ marihuānas var zaudēt arī tad, ja pats nekad mūžā neesi pīpējis marihuānu.22. Nov (2012)

Punkts uz ''i'' - nu ko, tagad parakstīties par marihuānas dekriminalizāciju iesaku pilnīgi visiem šoferiem, jo tiesības dēļ marihuānas var zaudēt arī tad ja pats nekad mūžā neesi pīpējis marihuānu. Sīkāk par to - http://tv.delfi.lv/video/7d3GibXp/

AUTORS: ĀRIS ĀBELE

Spie uz linka, lai izlasītu visu par marihuānas iedarbību un pētījumiem par marihuānu18. Nov (2012)

AUTORS: ĀRIS ĀBELE

Narkologiem nav reāla pamata būt pret marihuānas dekriminalizāciju14. Nov (2012)

Kas ir izdevīgāk, maksāt tūkstošus latu, par simtiem jauniešu, kuri gadiem sēž cietumā dēļ marihuānas vai arī dekriminalizēt un tērēt daudz mazāk naudu kaut vai tiem pašiem, tik 'ļoti' nepieciešamajiem rehabilitācijas procesiem? ja marihuānu vairs neuzskatīs par narkotiku, cilvēki kuri pārmērīgi lietos marihuānu vairs nebaidīsies meklēt palīdzību. Neviens vairs netirgos marihuānu un nezags dēļ marihuānas jo marihuāna atšķirībā no alkohola neizraisa pilnīgi nekādu agresiju un tieksmi zagt.

AUTORS: ĀRIS ĀBELE

6. novembrī Vašingtonā un Kolorādo referendumos atbalstīta marihuānas legalizācija07. Nov (2012)

Vairākos ASV štatos otrdien notika referendums par marihuānas legalizēšanu. Kolorādo šis ierosinājums atbalstīts ar 54% balsu par un 46% pret, Vašingtonas vēlētāji marihuānas legalizēšanu apstiprināja ar 55% pret 45% balsu.Avots: http://www.diena.lv/pasaule/papildinata-15-00-asv-veletaji-referendumos-atbalstijusi-viendzimuma-laulibu-un-marihuanas-legalizes-13976623

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki

Kas ir ManaBalss.lv?

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas labākas Latvijas veidošanai! Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, nonāks Saeimā, un pēc tam - lēmumu pieņēmēju dienaskārtībā. Portālā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijā reģistrētas internetbankas. Tādā veidā nodrošinām, ka parakstus pēc Saeimas pieprasījuma iespējams pārbaudīt un salīdzināt ar iedzīvotāju reģistru. Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs un persona var veikt 1 balsojumu par katru iniciatīvu. Par drošību gādā banku sistēmas, par datu aizsardzību atbildību uzņemamiems mēs. Publiski pieejams ir tikai vārds un uzvārds. Paraksties arī Tu par kādu no iniciatīvām, lai palīdzētu tai ātrāk nokļūt līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm!