Pārstāvis: MARIHULATVIAPublicēta: 08. Jul (2015)

MEDICĪNISKĀS MARIHUĀNAS LEGALIZĀCIJA

Jau parakstījuši 863

Sniegt iespēju cilvēkiem ar noteiktām medicīniskām problēmām saņemt atbilstošu medicīnu, kas jau praksē tiek izmantota vairākās pasaules valstīs (ASV, Kanāda, Izraēla, Čehija, Lielbritānija, Nīderlande, Spānija un citviet) un, kas var sniegt labumu situācijās, kad citi medikamenti nepalīdzētu. Marihuāna var būt alternatīva daudziem medikamentiem, kuru blakusefekti ir nopietnāki par šīs substances (kaņepes zieda) iespējamo kaitējumu. Galvenajam principam marihuānas izmantošanai medicīnā ir jābūt, ka sniegtais labums pārsniedz iespējamo kaitējumu.

Atļaut Latvijas Republikas pilsoņiem gūt piekļuvi medicīniskajai marihuānai pēc ģimenes ārsta vai papildus speciālistu (atkarībā no noteiktās medicīniskās problēmas) rakstiska ieteikuma, atceļot jebkādus sodus par lietošanu, glabāšanu konkrētajai personai un atļaujot audzēt līdz pat 3 stādiem personiskajiem medicīnas nolūkiem, joprojām piemērojot sodu pēc Krimināllikuma vai Latvijas Administratīvo Pārkāpumu Kodeksa par realizāciju vai nodošanu personām, kurām nav atbilstošas atļaujas. Medicīnisko atļauju izsniegtu slimībām un kaitēm (to skaitā - vēža ķīmiskā terapija, HIV/AIDS, anoreksija, skleroze, epilepsija, alkoholisms, depresija, sāpju remdēšanai utt.), kuru ārstēšanā vai remdēšanā marihuānai ir pierādīts izmantojums citu valstu praksē un medicīniskajos pētījumos, kā arī balstoties uz atļauju izsniedzošo ārstu/speciālistu vērtējumu.

Tiks sniegta atbilstoša alternatīva nopietniem slimību gadījumiem, kad citu medikamentu izmantošana varētu būt bīstama cilvēka veselībai un/vai psihei, kā arī tiktu sniegta alternatīva, kas, noteiktos gadījumos (epilepsija,multiplā skleroze), var būt efektīvāka par parastajiem ķīmiskajiem medikamentiem, kas izraisa nopietnus blakusefektus. Medicīniskās marihuānas izmantošana arī sevī ietver tādu šķirnu, koncentrātu un eļļu izmantošanu (dažu problēmu remdēšanai vai ārstēšanai), kurā ir minimāls THC vielas daudzums, tātad tai nav narkotiskas iedarbības. Tiks arī uzlabota vēža un AIDS slimnieku dzīves kvalitāte, sniedzot iespēju efektīvi atbrīvoties no ķīmiskās terapijas un AIDS izraisītajiem blakusefektiem - sliktas dūšas un vemšanas, kā arī palīdzēs ar apetītes problēmām AIDS un, līdz noteiktai robežai, anoreksijas slimniekiem. ASV un citu valstu pieredze norāda, ka šis medicīniskās marihuānas izmantojums ir ļoti efektīvs un plaši pieprasīts tā pārākuma pār tradicionālo medikamentu dēļ, kas bieži vien nav pietiekami iedarbīgi vai paši par sevi izraisa papildus problēmas.

Iniciatīvas parakstītāji 863

Saeima drīzumā varētu sākt diskusijas par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju12. Apr

Tā, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieka Jāņa Bekmaņa žurnālistiem sacīto, raksta portāls TVNET.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 eiro. Savukārt Krimināllikums par šādu vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību, kas draud par to neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, paredz brīvības atņemšanu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Bekmanis skaidroja, ka nākotnē kopējai valsts politikai narkomānijas problēmas risināšanai vēl vairāk jākoncentrējas uz sabiedrības veselības veicināšanu un preventīviem pasākumiem, tāpēc viens no IeM priekšlikumiem cita starpā ir nodot virsvadību par narkotiku politikas koordināciju Veselības ministrijas pārziņā.

Tajā pašā laikā atbildīgo iestāžu eksperti uzskata, ka patlaban ir no jauna jāpārvērtē, vai valsts ir gatava pieņemt atbildīgus lēmumus attiecībā uz narkotiku lietošanas atbildību un sodu politiku. Patlaban Tieslietu ministrijas vadībā notiek diskusijas par to, vai kriminālatbildība par narkotiku lietošanu "dod sabiedrībai savu atturošo efektu", viņš teica.

"Cik man zināms, tuvākajā laikā šīm diskusijām beidzoties, ir iecere atjaunot diskusiju parlamentā. Šajā sakarā mēs nopietni vērtējam citu valstu pieredzi, proti, vai Latvijas sistēma būs gana noturīga, lai tiktu galā ar iespējamām sekām," norādīja Bekmanis.

Viņš minēja, ka vairākās ES valstīs, piemēram, Portugāle ir izšķīrušās par kriminālatbildības atcelšanu, bet vienlaikus ar šo soli valsts ir veikusi ļoti nopietnas investīcijas veselības sektorā, profilaksē un tiesībsargājošo iestāžu sektorā.

Patlaban Latvijas IeM pozīcija par kriminālatbildības atcelšanu narkotiku lietotājiem ir ļoti piesardzīga, "lai neteiktu vairāk," piebilda Bekmanis. Tajā pašā laikā IeM uzskata, ka jautājums ir aktuāls, jo ministrija nevar neievērot sodu politikas izmaiņas pārējā Eiropas Savienībā.

"Šis ir jautājums, kas jāvērtē, proti, vai mūsu sabiedrība ir praktiski un psiholoģiski gatava uzņemties atbildību par narkotiku lietotājiem," viņš norādīja, piebilstot, ka patlaban tiekot cerēts, ka narkotiku lietotājus izlabos cietuma sistēma.

IeM pieejamā informācija gan apliecinot pretējo, proti, Latvijas cietumos ir ļoti augsts apreibinošo vielu lietošanas recidīvs. Piemēram, 2016.gadā no aptuveni 9000 notiesāto 14% notiesāti par narkotiku nelegālo apriti vai lietošanu.

Tāpat Bekmanis minēja, ka Eiropā ir ļoti augsts narkotiku pārdozēšanas skaits starp bijušajiem ieslodzītajiem. "Tas par kaut ko liecina un liek aizdomāties," viņš pauda.

Attiecībā uz iepriekš izskanējušām diskusijām par marihuānas atļaušanu medicīniskai lietošanai, Bekmanis norādīja, ka IeM viedoklis nav mainījies, proti, ja ir pierādījumi, ka medikaments pacientam palīdz, tad diskusijas ir iespējamas ar piebildi, ka šādas atļaujas došanā IeM un Valsts policijas galvenais mērķis būtu turpināt novērst nelegālo apriti. Tāda pati analoģija kā ar dažādiem opioīdu medikamentiem. Savukārt attiecībā uz marihuānas smēķēšanu vai augu audzēšanu it kā medicīniskos nolūkos IeM nostāja nav mainījusies un ministrija to neatbalsta.

"Arī šis jautājums ir nopietni jāizdiskutē, jo kā redzams pēc pētījumiem, tad katrs ceturtais skolēns vismaz reizi ir pamēģinājis narkotikas. Visbiežāk tieši marihuānu. Jebkurā gadījumā ministrija minētajā jautājumā paļausies uz mediķu viedokli," piebilda Bekmanis.

Pagājušajā gadā Latvijā konstatēts 51 marihuānas audzēšanas gadījums un kopumā izņemti 1215 aizliegtie augi. Gadu iepriekš konstatēti 49 audzēšanas gadījumi, kuros izņemti 864 augi. 2016.gadā likumsargi konstatējuši 41 audzēšanas gadījumu un kopumā izņēmuši 635 augus. Izņemtajos augos rekords bija 2013.gadā, kad izņemti 14 579 augi, taču konstatēti tikai 18 audzēšanas gadījumi.

Avots: TVNET

Ir politiskā griba apsvērt medicīnisko marihuānu19. Feb

Pasaules tendence ir medicīniskās marihuānas legalizēšana un regulēšana, tāpēc tas ir arī Latvijai ejamais ceļš, intervijā TVnet.lv saka veselības ministre Ilze Viņķele (A/P!). Tas sasaucas ar ManaBalss platformā virzīto iniciatīvu „Medicīniskās marihuānas legalizācija”.

„Latvijas ārsti var būt vieni, kas to rosina. Bet tikpat labi to var rosināt, vienalga, iniciatīvu portālā ManaBalss.lv,” uz TVnet žurnālista Iļjas Kozina jautājumu, no kā ir jānāk iniciatīvai par medicīniskās marihuānas legalizāciju, atbild ministre.

„Tas, ko es gribēju teikt, ka šī tendence pasaulē par medicīniskās marihuānas regulētu, legālu lietojumu – tā ir realitāte,” komentē I. Viņķele. „Tā ir vienkārši realitāte. Mums kaimiņos Lietuvā tūlīt arī tas būs. Es neredzu nevienu argumentu, kādēļ mēs šo nevērtētu. Vismaz izvērtēt.”

Iepriekš, 2015. gadā, Saeimā jau tika iesniegta iniciatīva saistībā ar marihuānas tiesisku regulēšanu – par tās dekriminalizēšanu, bet šis priekšlikums parlamentā tika noraidīts, to neizskatot pēc būtības. Iniciatīvas pārstāvji ManaBalss ir komentējuši, ka tas ir noticis aizspriedumaini un bez pienācīgas analīzes.

Līdzīgi vienkāršoti argumenti figurē arī ap iniciatīvu par medicīnisko marihuānu, tās legalizēšanu un regulēšanu. Šai tēmai pērnruden, 4. novembrī, tika veltīts arī RīgaTV 24 raidījums „Mana Balss”. Tajā klātesošie eksperti – pat marihuānas legalizācijas pretinieki – ļoti drīz vienojās, ka līdz ar sakārtotu, reglamentētu un uzraudzītu vidi medicīniskās marihuānas atļaušana Latvijā būtu visnotaļ iespējama. Raidījuma video var skatīt RīgaTV 24 arhīvā.

Avots: TVnet.lv; ManaBalss.lv

ES politikā redzama atvērtība medicīniskajai marihuānai14. Feb

Eiropas Parlaments (EP) ir nobalsojis par rezolūciju, aicinot Eiropas Komisiju (EK) turpināt pētījumus par medicīniskās marihuānas izmantošanu zāļu sastāvā, no Briseles ziņo TVnet.lv. Latvijā medicīniskās marihuānas legalizāciju aktualizē platformā ManaBalss kopš 2015. gada virzīta attiecīga iniciatīva.

Viena no rezolūcijas autorēm, EP deputāte no Horvātijas Dubravka Šuica apgalvo, ka jau šobrīd ir dažādi zinātniski pētījumi, kas pierāda marihuānas sastāvā esošo aktīvo vielu pozitīvu ietekmi uz pacientiem, kas cieš no HIV/AIDS, multiplās sklerozes, dažādiem vēža veidiem un neiroloģiskām saslimšanām.

Kā portālam TVNET pastāstīja Šuica, rezolūcijas pamatdoma ir harmonizēt medicīniskās marihuānas izmantošanu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

„Pirmkārt, mēs gribam definēt, kas ir medicīniskā marihuāna. Otrkārt, lai visiem pilsoņiem tai būtu līdzvērtīga pieeja. Tāpat mēs vēlamies, lai visās valstīs tiktu noteiktas vienādas diagnozes, [ko ārstē ar medicīnisko marihuānu]. Dažās valstīs ārsti var izrakstīt šādas zāles, citās ne.”

Tajā pašā laikā ir precīzi jānodala medicīniskās marihuānas lietošana no šīs vielas lietošanas rekreācijas mērķiem, pārliecināta Šuica.

Vienlaikus politiķe atzīmē, ka ir precīzi jādefinē termins „medicīniskā marihuāna”. Šeit, pēc viņas vārdiem, nav runa par marihuānas smēķēšanu medicīniskos nolūkos, bet gan par aktīvo vielu lietošanu zāļu sastāvā.

Eiropas Parlamenta deputātu rezolūcijā par marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos tāpat ir uzsvērta nepieciešamība labot situāciju ar nepietiekamo finansējumu pētījumiem par potenciālo labumu no marihuānas izmantošanas zāļu sastāvā.

Iepriekš ManaBalss platformā kopš 2012. gada tika savākts nepieciešamais atbalsts arī priekšlikumam par neliela daudzuma marihuānas jeb kanabisa audzēšanas dekriminalizāciju. 2015. gada vasarā šī iniciatīva tika iesniegta Saeimā, bet komisiju locekļi, pēc priekšlikuma autoru vārdiem, „iniciatīvu sauca par muļķībām un sliktu ideju”, neizskatot pēc būtības un noraidot.

„Kāpēc šis jautājums par dekriminalizāciju ‒ un īpaši medicīniskajām vajadzībām – nav politiskajā dienaskārtībā? Vairāk vai mazāk, bet tāpēc, ka bieži vien politisko dienaskārtību veido sabiedrības noskaņojums. Politiķi spriež pēc socioloģiskajām aptaujām – ko sabiedrība domā par šo vai to jautājumu,” iepriekšminētajā TV24 raidījumā norādīja Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Viņa vērtējumā politiķiem ir bail vēlētāju acīs izskatīties pēc tādiem, kas „atbalsta narkomānus”.

„Tomēr pasaulē tendence ir pretēja, un es arī Latvijā esmu rosinājis par to diskusiju. Pirms lēmuma par vai pret ir jābūt diskusijai un objektīviem argumentiem, un ir jāskatās uz pasaules pieredzi. Nule kā par šo jautājumu pozitīvi ir lēmusi Lielbritānija un Lietuva, arī Kanāda un daudzas ASV pavalstis.”

Sāpju medicīnas jeb algoloģijas vadošais eksperts Latvijā Dr. Mihails Arons raidījumā norādīja, ka virknei pacientu medicīniskā marihuāna acīmredzami ir vienīgā alternatīva. Viņš piekrita E. Tavara teiktajam, ka „ja mēs Latvijā kaut vienam cilvēkam varam ar šo mazināt sāpes un ciešanas, tad tas ir tā vērts.” Raidījuma video var skatīt TV24 arhīvā.

Avots: TVnet.lv; ManaBalss.lv; xtv.lv/rigatv24

Medicīniskās marihuānas legalizēšanu apspriedīs TV ēterā29. Oct (2018)

RīgaTV 24 diskusiju raidījumā "Mana Balss" nākamajā publiskajā ierakstā aplūkosim iniciatīvu „Medicīniskās marihuānas legalizācija”. Raidījuma ierakstus RīgaTV 24 studijā var apmeklēt ikviens interesents.

Diskusijas dalībnieki:
-Moderators Arnis Blodons
- Edgars Tavars, Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs
- Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents
- Mihails Arons, algologs, anesteziologs, Latvijas sāpju izpētes biedrības prezidents
- Jānis Strazdiņš, psihiatrs, narkologs, politiķis

Lai nodrošinātu vispusīgu un informējošu diskusiju, aicināsim dažādo iesaistīto pušu pārstāvjus uz publiskām debatēm, kurās aplūkosim iniciatīvu, kā arī spriedīsim par tās ietekmi Latvijā. Diskusijas laikā arī publika varēs izteikt savu viedokli un uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem!

Nāc, klausies un izsakies diskusijā!
Tiekamies ceturtdien, 1. novembrī, plkst. 19:00 Rīgā, Blaumaņa ielā 32. Skaties raidījumu RīgaTV 24 kanālā svētdien, 4. novembrī, plkst. 19:00.

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma "Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.