Pārstāvis: Nora FreimanePublicēta: 20. Oct

PAR ALGU IESALDĒŠANU VALSTS PREZIDENTAM, MINISTRIEM, U.C. TAUTAS KALPIEM

Aicinām valsts vadošajām amatpersonām un tautas priekšstāvjiem iesaldēt algas to līdzšinējā apmērā un algu pacelšanu atlikt līdz brīdim, kamēr stabilizējas ekonomiskā situācija valstī – ir apturēts inflācijas kāpums, kā arī inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu. Vēlamies no tautas kalpiem vispirms sagaidīt konkrētu rīcību tautas labā – izvest valsti un tās iedzīvotājus cauri šim sarežģītajam un izaicinājuma pilnajam laikam, un tikai tad spriest par nepieciešamību celt savas algas. Jāņem vērā, ka valsts jau hroniski nerespektē pati savas ar likumu uzņemtās finanšu saistības, piemēram, pret augstāko izglītību (skat. https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/fm-likumos-ierakstito-finansejuma-solijumu-izpildei-vajadzigs-miljards-eiro.a338027/). Visas sabiedrības un valsts ilgtspējai būtiska nozare nesaņem tās pilnvērtīgai esamībai nepieciešamo un pat ar likumu noteikto finansējuma pieaugumu, un ir maz ticams, ka tas mainīsies pašlaik – krīzes laikā. Tad nu lai valdošā elite solidarizējas ar tautu un veselām nozarēm un arī atturas no savu personīgo ienākumu pieauguma, pat ja to paredz likums.

Tāpēc aicinu līdz pašreizējās daudzpusējās krīzes beigām iesaldēt algas Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, ministru prezidentam, parlamentārajiem sekretāriem, ministriem un Saeimas deputātiem. Pie jautājuma par to pacelšanu atgriezties tikai pēc krīzes perioda un ar attiecīgu argumentētu diskusiju.

Ar šo grozījumu stiprināsies apziņa par varas solidaritāti ar sabiedrību. Algu pacelšanai paredzētos līdzekļus (trīs miljonu eiro apmērā) novirzīt 1) atbalsta programmām mazturīgajiem iedzīvotājiem, 2) algu pielikumam tām profesiju grupām, kurām jau sen tas tiek solīts, 3) skolu, bērnudārzu apsildīšanai, ceļu remontdarbiem u.tml.

Amatpersonu algu iesaldēšanas iniciatīva ir iesniegta Saeimāpirms 3 stundām

Pēc papildus drošības parakstu savākšanas, iniciatīvas "Par algu iesaldēšanu valsts prezidentam, ministriem, u.c. tautas kalpiem" autore to ir iesniegusi Saeimā.

Iniciatīvas prasība ir par atalgojuma apmēra iesaldēšanu Valsts prezidentam, ministriem, deputātiem "un citiem tautas kalpiem".

Nākamie soļi: Saeimas Prezidijs ManaBalss.lv iesniegtos parakstus analizēs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes iedzīvotāju reģistrā, lai noteiktu likumam atbilstīgo parakstu skaitu – lai tas ir vismaz 10’000 Latvijas pilsoņu vecumā no 16 gadiem. Tad tuvākā mēneša laikā ir jānotiek iniciatīvas sākotnējai izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, klātesot rosinātā grozījuma idejas autorei.

Iniciatīvas autore Nora Freimane mudina iesaldēt valsts vadošo amatpersonu un tautas priekšstāvju algas to līdzšinējā apmērā un algu pacelšanu atlikt līdz brīdim, kamēr stabilizējas ekonomiskā situācija valstī – ir apturēts inflācijas kāpums, kā arī inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu.

Pērn pieņemtās atlīdzības reformas rezultātā 2023. gada valsts budžeta projektā, kurš vēl būs jāizskata jaunajai Saeimai, papildus aptuveni trīs miljoni eiro novirzīti algu celšanai politiskajiem amatiem, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Rezultātā no 2023. gada premjera alga kāps par 52%, pārējiem ministriem – par 42%, savukārt Saeimas priekšsēdētājam – pat par 75%. Tikmēr ministriju ierēdņu algām, kuru celšana bija atlīdzības reformas galvenais mērķis, budžetā nauda nav iedalīta, vēstīja raidījums.

Nākamgad Valsts prezidents, premjers un Saeimas priekšsēdētājs saņems gandrīz 8000 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Visiem tas ir kāpums par vairākiem desmitiem procentu, salīdzinot ar šo gadu, bet Saeimas priekšsēdētājam algas pieaugums ir pat par 75%, ņemot vērā, ka deputātu algas pēdējos gados bijušas iesaldētas.

Valsts prezidents pašreizējo 6260 eiro vietā nākamgad saņems 7962 eiro, kas ir pieaugums par 27%. Saeimas priekšsēdētājs 4565 eiro vietā saņems 7962 eiro (+75%), Ministru prezidenta alga pieaugs no 5216 līdz 7962 eiro (+53%), parlamenta deputāti 2963 eiro vietā nākamgad saņems 3981 eiro (+34%), ministriem alga pieaugs no 4952 eiro līdz 7052 eiro (+42%), bet parlamentārajiem sekretāriem – no 3841 līdz 6256 eiro (+63%), vēstīja raidījums.

Nākamā gada budžetā Saeimas deputātu algām paredzētā summa pieaugusi no 4’406’436 eiro līdz 6’482’055 eiro jeb par diviem miljoniem eiro. Savukārt Valsts kancelejai ministru un premjera parlamentārā sekretāra algas kāpums izmaksās nepilnu pusmiljonu eiro. Pieskaitot atlīdzības kāpumu pārējiem parlamentārajiem sekretāriem un Valsts prezidentam, sanāk, ka politisko amatu algu celšana nākamā gada budžetā izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro, aprēķinājis "de facto".

Algu celšanu paredz valdībā un Saeimā pagājušajā gadā pieņemtā atlīdzības reforma, kas stājās spēkā pirms trim mēnešiem un deva tiesības iestādēm celt algas. Amatu kategorijas likumā sarindotas skalā, piemēram, zemākajiem amatiem alga šogad drīkst būt robežās no 543 līdz 799 eiro, savukārt augstākajā līmenī, kas atbilst iestāžu vadītājiem, alga drīkst būt robežās no 3898 līdz 6403.

Avots: LTV; RETV

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 56 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!