Iniciatīva ir izskatīta; tās ieviešana tirgus apstākļu dēļ pagaidām nav iespējama

Pārstāvis: Vera SemjonovaPublicēta: 31. Mar (2023)

PAR AUTOBUSA RĪGA–DAUGAVPILS–RĪGA SAGLABĀŠANU
Iniciatīva tiks iesniegta Daugavpils valstspilsētas domē

Jau parakstījuši 610

Starp divām lielākajām Latvijas pilsētām – Rīgu un Daugavpili – līdz šim ir kursējis gan autobuss, gan vilciens, tomēr no 16. marta autobusa reisi no Rīgas uz Daugavpili un no Daugavpils uz Rīgu ir likvidēti (vairāk informācijas skat. https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/no-16-marta-plano-slegt-komercreisu-autobusa-marsruta-riga-daugavpils.a499852/).

Ņemot vērā, ka maršrutā Rīga–Daugavpils ir daudz pieturu, no kurām cilvēki brauc uz Rīgu vai Daugavpili, šāds reisu samazinājums var ļoti ietekmēt cilvēku nokļūšanu uz un no darba vai mācībām, jo faktiski ikdienā šajā maršrutā vairs paliks tikai četri vilcienu reisi katrā virzienā. Tas nav pietiekami, lai cilvēki varētu ērti nokļūt vienā vai otrā pilsētā. Ar šo iniciatīvu es aicinu saglabāt pašreizējos autobusu reisus maršrutā Rīga–Daugavpils un Daugavpils–Rīga, kā arī izskatīt iespēju palielināt autobusu reisu skaitu. Jo senāk maršrutā Rīga–Daugavpils– Rīga autobusi kursēja biežāk.

Līdz ar to sabiedrība iegūs iespēju pārvietoties maršrutā Rīga–Daugavpils–Rīga pietiekami bieži. Saskaņā ar Pašvaldību likumu AICINĀM PAR ŠO INICIATĪVU PARAKSTĪTIES DAUGAVPILĪ DEKLARĒTOS LATVIJAS PILSOŅUS VECUMĀ VIRS 16 GADIEM UN ĪPAŠUMA TURĒTĀJUS PAŠVALDĪBĀ.

Papildus pieturas un papildus reisi vilcienam – pagaidām vienīgie risinājumi Daugavpils atceltajiem autobusu reisiem03. Jul (2023)

Pēc tam, kad Daugavpils dome kolektīvā iesnieguma "Par autobusa Rīga–Daugavpils–Rīga saglabāšanu" prasību pārsūtīja Autotransporta direkcijai, iniciatīvas autore un ManaBalss.lv ir saņēmusi Autotransporta direkcijas atbildi.

Īsumā – tirgus realitāte ir nepielūdzama: komerciāli šis autobusa maršruts acīmredzot nav izdevīgs.

Autotransporta direkcija vēstulē norāda, ka jau 2021. gadā, kad līdzšinējās subsīdiju pieejas vietā tika ieviesti komercpārvadājumi, uz piedāvājumu par maršruta Rīga–Daugavpils 18 reisu izpildi, tolaik noteiktajā termiņā atsaucās tikai viens pārvadātājs un tikai uz sešiem reisiem. Divus gadus vēlāk un pēc finanšu zaudējumiem pārvadātāja pusē pašlaik arī tie ir pārtraukti.

Direkcija jau šā gada sākumā proaktīvi virzīja jautājumu par papildus reisu nodrošināšanas iespējām – četriem iespējamiem autobusa reisu pagarināšanas variantiem starp Rīgu un Daugavpili. Kad pēc sākotnējās apspriešanas priekšlikums Sabiedriskā transporta padomes sēdē aprīļa beigās nonāca līdz lēmuma stadijai, tika izlemts par dzelzceļa maršruta Rīga–Krustpils reisu plkst. 21:31 no Rīgas un plkst. 4:41 no Krustpils pagarināšanu līdz Daugavpilij. Tāpat šajos reisos vilciena ekspreša Rīga–Krāslava sarakstā ir izveidota papildus pietura Nīcgalē.

No šā gada 11. jūnija dzelzceļa maršrutā Rīga–Daugavpils pārvadājumus nodrošina arī reisi plkst. 21:01 no Rīgas uz Daugavpili un plkst.3:25 no Daugavpils uz Rīgu.

Autotransporta direkcija vēstulē norāda, ka vienlaikus pārvadātāji vēl jo projām var iesniegt pieteikumus komerciālā maršruta Rīga–Daugavpils reisu izpildei. Pagaidām tomēr šādu piedāvājumu acīmredzami nav.

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 60 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!

Iniciatīvas prasību Daugavpils dome pārsūtīta Autotransporta direkcijai17. Apr (2023)

Pēc kolektīvā iesnieguma "Par autobusa Rīga – Daugavpils – Rīga saglabāšanu" saņemšanas Daugavpils valstspilsētas dome to ir pārsūtījusi VSIA "Autotransporta direkcija" turpmākajiem risinājumiem.

Vēstulē "Autotransporta direkcijai" dome norāda, ka pašvaldība jau 17. martā vērsās ar vēstuli "Par sabiedriskā transporta satiksmi ceļa posmā Rīga-Daugavpils" gan VSIA "Autotransporta direkcija", gan Satiksmes ministrijā, atgādinot par ieilgušajām problēmām pienācīga sabiedriskā transporta nodrošināšanā starp divām lielākajām Latvijas pilsētām – Rīgu un Daugavpili. Šai sakarā pašvaldība mudināja direkciju rīkoties pietiekami aktīvi un rezultatīvi šo labi zināmo problēmu risināšanā. Turklāt pašvaldība savā vēstulē piedāvāja konkrētus un skaidrus risinājumus šai sakarā.

Pamatojoties uz Iesniegumu likumu, ka gadījumos, ja iestāde konstatē, ka saņemtais iesniegums pilnībā vai kādā daļā nav šīs iestādes kompetencē, tā septiņu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas pārsūta šo iesniegumu kompetentajai iestādei, informējot par to iesniedzēju, dome šo kolektīvo iesniegumu ir pārsūtījusi "Autotransporta direkcijai". Direkcijas pienākums ir likumā noteiktajā kārtībā izskatīt šo iesniegumu un atbilstīgi kompetencei sniegt atbildi uz to.

Ziņosim par turpmāko!

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 56 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.