Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Sandra MinakovskaPublicēta: 30. Apr (2015)

PAR BEZMAKSAS ĒDINĀŠANU BĒRNUDĀRZOS!

Ar šo iniciatīvu vēlamies panākt, lai visos Latvijas bērnudārzos tiktu nodrošināta bezmaksas ēdināšana sākot no 2016. gada 1. septembra, to sedzot no paaugstināta akcīzes nodokļa noteiktām preču grupām.Tikai dažās Latvijas pašvaldībās ēdināšanas bērnudārzos izdevumus sedz no pašvaldības budžeta, bet vairumā gadījumu par bērna ēdināšanu bērnudārzā jāmaksā pašiem vecākiem. Situācijā, kad valsts tikko pārtraukusi maksāt bērna kopšanas pabalstu un vecāki vēl nav atgriezušies darbā, šādi izdevumi ir būtisks slogs ģimenes budžetam, kavē vecākus pieņemt lēmumu par bērna laišanu uz bērnudārzu un apgrūtina vecāku atgriešanos darba tirgū.

Mēs rosinām sākot no 2016. gada 1. septembra no valsts budžeta piešķirt dotācijas pašvaldībām, lai Latvijas bērnudārzos nodrošinātu bezmaksas ēdināšanu. Nepieciešamais finansējums piešķirams pakāpeniski, sākotnēji ar bezmaksas ēdināšanu nodrošinot jaunākos bērnus un bērnus, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm. Četru gadu laikā bezmaksas ēdināšana jānodrošina visiem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes. Nepieciešamos līdzekļus valsts budžetā iespējams rast, piemēram, palielinot nodokļu slogu tabakas izstrādājumiem, alkoholam un azartspēlēm. Ilgtermiņā valsts budžets gūtu papildus ienākumus arī no ekonomiski aktīviem vecākiem, kuriem būtu iespēja atgriezties darba tirgū.

Būtiskākie iemesli, kādēļ šāds atbalsts nepieciešams un ko tas dotu: • valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās no 1. – 4. klasei, to pamatojot ar rūpēm par jaunāko klašu bērnu veselību. Būtu tikai loģiski, ka arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs neatkarīgi no viņu materiālā stāvokļa; • šobrīd ir izveidojusies situācija, kad daļā pašvaldību jau tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana bērnudārzos, bet citur nē. Tas ģimenes ar bērniem daļā novadu nostāda būtiski labākā stāvoklī un tādējādi palielina nevienlīdzību starp dažādos reģionos dzīvojošām ģimenēm. Bērns ir pelnījis līdzvērtīgu atbalstu neatkarīgi no pašvaldības, kurā dzīvo; • šāds atbalsts būtu krietni efektīvāks nekā finansiāls pabalsts. Galvenais ieguvējs būtu bērns, kurš neatkarīgi no ģimenes materiālā stāvokļa saņemtu un regulāru un pilnvērtīgu uzturu; • šāds atbalsts pamudinātu vecākus ātrāk atgriezties darba tirgū. Tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā to, ka Latvijā arvien vairāk saskaramies ar darbaspēka deficītu; • tas būtu būtisks atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kam vienlaikus bērnudārzu apmeklē vairāki bērni. Ilgtermiņā šāds atbalsts valstij atmaksātos. Pirmkārt, tas būtu tieši mērķēts atbalsts ģimenēm ar bērniem - un būtiskākie ieguvēji būtu paši bērni. Otrkārt, tiktu likvidēts viens no šķēršļiem, kas apgrūtina un kavē vecāku atgriešanos darba tirgū. Treškārt, tas būtu ieguldījums bērna veselībā, kas mazinātu nākotnes valsts izdevumus veselības aprūpei. Ceturtkārt, tas būtu motivējošs faktors tām ģimenēm, kas vēl tikai domā par ģimenes pieaugumu.

Pievienots dokuments

edinasana_bernudarzos.pdf 200 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 11'208

Saeima uzdod izvērtēt iespēju nodrošināt bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos 22. Sep (2016)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, nolēma uzdot Pārresoru koordinācijas centra sadarbības platformai “Demogrāfisko lietu centrs” izvērtēt iespēju nodrošināt bērnu bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos.

Saeima arī uzdeva līdz nākamā gada 1.martam sagatavot informatīvu ziņojumu Saeimai un Ministru kabinetam.

Saeima lēmumu pieņēma, pamatojoties uz tiesībsarga, Labklājības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, vecāku organizācijas “mammamuntetiem.lv” viedokļiem, kā arī ņemot vērā kolektīvo iesniegumu “Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos”.

Iniciatīvas autori iepriekš par kolektīvā iesnieguma virzību atbildīgajā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā uzsvēra, ka patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs. Tāpat būtiski, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos un vecāki varētu ātrāk atgriezties darbā, teikts kolektīvajā iesniegumā.

Komisijas sēdē par iniciatīvu deputāti noskaņoti pozitīvi!04. Aug (2016)

Šī gada 3. augustā notika kārtējā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā atkārtoti (kopsummā jau trešo reizi) tika izvērtēts Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums "Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos", kurš tika iesniegts Saeimai 3. jūnijā ar 10515 pilsoņu parakstiem.

Iniciatīvas autori ar to vēlas panākt, lai visos Latvijas bērnudārzos tiktu nodrošināta bezmaksas ēdināšana, sākot no 2016. gada 1. septembra, to sedzot no paaugstināta akcīzes nodokļa noteiktām preču grupām. Nepieciešamais finansējums piešķirams pakāpeniski, sākotnēji ar bezmaksas ēdināšanu nodrošinot jaunākos bērnus un bērnus, kuri nāk no daudzbērnu ģimenēm. Četru gadu laikā bezmaksas ēdināšana jānodrošina visiem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

Komisijas sēdē piedalījās viesi no valsts iestādēm un organizācijām: Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna, Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līga Āboliņa, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu un sociālās drošības
eksperts Pēteris Leiškalns, Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, biedrības "PROGRESĪVIE" valdes priekšsēdētājs Ansis Dobelis un pārstāvji no biedrības "Latvijas Pašvaldību savienība".

Priecīgā ziņa ir tā, ka iniciatīvu kā tādu atbalstīja visi klātesošie. Tomēr gandrīz katram bija savs redzējums, kā to īstenot.

Jāatzīmē arī, ka Līga Āboliņa pirms ierašanās uz sēdi bija veikusi plašāku pašvaldību aptauju, un izrādījās, ka daļa no tām jau sedz pusdienu izmaksas bērnudārzos - vai pilnīgi, vai 50% apmērā, vai tikai daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm. Šajā gadījumā tas nozīmē, ka summa, kura būtu vajadzīga, lai visiem bērniem vienlīdzīgi nodrošinātu šo iespēju, varētu krietni samazināties.

Pēteris Leiškalns, vērtējot iniciatīvu, uzsvēra - ideja ir laba, taču ir vēl virkne citu jautājumu, kas būtu jāpārskata bērnu un vecāku atbalstam. Arī Karina Korna atzīmēja, ka iniciatīva pēc būtības ir atbalstāma, taču ierosinājums jāskata saistīti ar citiem jautājumiem, arī ar bērnudārzu pieejamības nodrošināšanu visiem bērniem.

Patlaban valsts jau nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs, deputātiem akcentēja kolektīvā iesnieguma autori. Tāpat būtiski ir apzināties, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos - un vecāki varētu ātrāk atgriezties darbā.

Izskatās, ka šī iniciatīva tiks atbalstīta no valsts puses un pakāpeniski īstenota. Plānotais realizācijas datums varētu būt 2017. gada septembris - pakāpeniski nodrošinot brīvpusdienas vispirms daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm, pēc tam pārējiem, paralēli risinot jautājumu par vietām valsts bērnudārzos, lai iespēja apmeklēt tos būtu visiem bērniem bez izņēmuma.

Ceram, ka viss iecerētais piepildīsies!

Iniciatīvas autore Sandra Minakovska, www.progresivie.lv.

AUTORS: SANDRA MINAKOVSKA

Partijas atbalsta iniciatīvu! Lasi tālāk!26. Apr (2016)

Kāds būs iniciatīvas turpmākais ceļš Saeimā? Vai tā gūs atbalstu ne tikai iedzīvotāju, bet arī deputātu vidū?

PARTIJAS VIEDOKĻI!

LATVIJAS REĢIONU APVIENĪBA

Latvijas Reģionu apvienība atbalsta bezmaksas ēdināšanu 5 un 6 gadu veciem bērniem, kuriem tiek nodrošināta obligātā pirmskolas izglītība. Uzskatām, ka kvalitatīva bezmaksas ēdināšana atvieglotu bērnu sagatavošanu skolai un attiecīgi paaugstinātu izglītības līmeni.

NACIONĀLĀ APVIENĪBA “VISU LATVIJAI!” – “TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI/LNNK”

Valstij un pašvaldībai kopīgiem spēkiem ir jānodrošina bezmaksas ēdināšana visās izglītības iestādēs, sākot no pirmsskolas, pēc šādas sistēmas – valsts nodrošina produktu izmaksas, savukārt pašvaldība – visu pārējo: infrastruktūru (virtuves iekārtojumu, traukus), pavāru algas. Īpaši svarīgi ir uzsvērt, ka ir jānodrošina bezmaksas uztura augstā kvalitāte, kā arī šim uzturam ir jābūt pareizam. Tāpat arī nepieciešama ēdiena kvalitātes kontroles tūlītēja nodrošināšana jau iestādē – par to atbildīgs būtu konkrētās izglītības iestādes vadītājs. Arī izglītības iestādes vadītājiem, pedagogiem, un bērnudārzu auklītēm būtu jānodrošina bezmaksas ēdināšana kopā ar bērniem pēc tiem pašiem principiem.

Noteikumus ir nepieciešams izstrādāt tādus, kuru pamatā ir t.s. “zaļais iepirkums”, lai produkti tiktu piegādāti, izmantojot īsāku ceļa posmu, tādējādi maksimāli nodrošinot to, ka tie tiktu iegādāti no vietējiem zemniekiem un ražotājiem.

ZAĻO UN ZEMNIEKU SAVIENĪBA

ZZS deputāti norāda, ka jau šobrīd daudzas pašvaldības nodrošina bērnu ēdināšanu savās pirmsskolas izglītības iestādēs. Attiecībā par valsts budžeta dotācijas piešķiršanu pašvaldībām šādiem mērķiem, nepieciešams izvērtēt valsts budžeta iespējas kontekstā ar citām prioritātēm, tai skaitā ģimeņu atbalstam. ZZS Saeimas frakcija detalizētu iniciatīvas sociālekonomisko novērtējumu veiks, kad tā nonāks Saeimas dienaskārtībā un balstoties uz atbildīgo ministriju sniegtiem atzinumiem.

VIENOTĪBA

Iniciatīva nodrošināt bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos ir atbalstāma. Atzinīgi vērtējam idejas autoru ieceri šo iniciatīvu īstenot pakāpeniski, vispirms atbalstu sniedzot daudzbērnu ģimenēm, kā arī mazākajiem pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem. Tāpat pozitīvi vērtējams ierosinājums brīvpusdienas finansēt, piešķirot pašvaldībām mērķdotācijas, tādējādi neradot novadiem papildus finansiālu slogu. Ņemot vērā to, ka finansējums šai programmai būtu meklējams valsts pamatbudžetā un budžeta deficīta palielināšana nav pieļaujama, svarīga būtu FM un VARAM aktīva iesaiste un līdzdalība idejas īstenošanai dzīvē.

PIE FRAKCIJĀM NEPIEDEROŠS DEPUTĀTS ARTUSS KAIMIŅŠ

Atbalstīšu iniciatīvas virzību Saeimā, jo to ir parakstījuši 10 000 nodokļu maksātāji, un viņi ir pelnījuši, ka viņu viedoklis tiek ņemts vērā. Kopienas “Kam pieder valsts” programmā kā prioritārās nozares valsts izaugsmei ir minētas izglītība, inovācijas un pētniecība, demogrāfija, kultūra un uzkrājumu veidošanas politika. Šī konkrētā iniciatīvā par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos vistiešākajā veidā pozitīvi ietekmēs gan izglītību, gan demogrāfiju, gan uzkrājumu veidošanu ģimenēs, tādēļ uzskatu, ka to būtu nepieciešams īstenot. Tomēr diskusija par labāko mehānismu, kā to izdarīt būtu nepieciešama, bet tas jau ir Saeimas deputātu darbs un kompetence.

NO SIRDS LATVIJAI

Frakcija “No sirds Latvijai” atbalsta “Mana balss” virzīto iniciatīvu – no valsts budžeta piešķirt dotācijas pašvaldībām, lai Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs nodrošinātu bezmaksas ēdināšanu, un, ja tas tiks iesniegts Saeimā, balsos PAR.

Nodrošinot bezmaksas ēdināšanu pirmskolās, tiks veicināta ģimeņu ar bērniem labklājības paaugstināšanās, radot drošus un labvēlīgākus apstākļus dzimstības veicināšanai Latvijā. Valsts dotācija ēdināšanai pirmsskolas izglītības iestādēs samazinātu finansiālo slogu, kas šobrīd ir uz ģimeņu ar bērniem pleciem. Atbrīvojot ģimenes no šiem izdevumiem, tām būs iespēja finanses novirzīt citu, ar bērnu veselību, attīstību vai ģimenes labklājību saistītu jautājumu risināšanai.

Atstājot pašvaldību ziņā izvēli nodrošināt vai nenodrošināt bezmaksas ēdināšanu pirmsskolā, netiek nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret visām ģimenēm. Ja šobrīd no valsts tiek dotēta bezmaksas ēdināšana sākumskolā, nav pamata, kāpēc šāda valsts apmaksāta ēdināšana netiek nodrošināta vismaz obligātās izglītības apguvē (bērni no 5-6 gadu vecumam) pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī pārējiem pirmsskolas vecuma bērniem.

SASKAŅA
Vēl domā, vai ir viedoklis!

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Saeimas deputāti pieņem lēmumu - jauniem auto pirmās divas tehniskās apskates būs jāveic retāk, reizi divos gados!...