Pārstāvis: Konstantīns RozinsPublicēta: 08. Sep (2016)

PAR BISFENOLU A SATUROŠA PĀRTIKAS IEPAKOJUMA AIZLIEGŠANU

Mums šobrīd ir visattīstītākās medicīnas tehnoloģijas pasaules vēsturē, bet nāvējošo slimību skaits nesamazinās, tas turpina pieaugt. Kādēļ tā? Mēs cīnamies ar sekām – slimībām un cenšamies likvidēt simptomus, bet pārāk maz aizdomājamies, kas ir šo slimību cēloņi. Mūsu veselības cēlonis primāri ir meklējams veselīgā dzīvesveidā. Viens no lielākajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, kuras mēs uzņemam ikdienas kopā ar pārtiku. Mūsdienās gandrīz katrs pārtikas produkts ir iepakots kādā plastmasas iepakojumā: kārbā, plēvē vai pudelē. Bistamākā viela, kas sastopama plastmasā ir bisfenols A (BPA). Bisfenols A ir cilvēka radīta ķimikālija. No tās izgatavo lielās, vairākkārt lietojamās ūdens pudeles, kompaktdiskus, virtuves piederumus, nesenā pagātnē arī bērnu pudelītes un vēl citas lietas. Tāpat bisfenolu A pievieno pārklājumam konservu kārbās, lai metāls nesaskartos ar ēdienu un nebojātu to. Bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā. Vairāk kā 130 pētījumi pēdējo 10 gadu laikā uzrādījuši, ka bisfenols A var izraisīt diabētu, aptaukošanos, krūts un prostatas vēzi u.c. slimības. Skaidrs arī, ka tieši bērniem bisfenols A pat niecīgās devās var nodarīt lielāku kaitējumu, jo tas iejaucas hormonālajā sistēmā tās aktīvākās attīstības posmā. 2003. un 2004. gada pētījumā ASV, ko veica Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC), šī viela tika atrasta 93% no 2517 urīnparaugiem, kurus nodeva gan pieaugušie, gan bērni. Vairāk kā 130 pētījumi, kas ir veikti pēdējo desmit gadu laikā, parādījuši, ka pat zems BPA līmenis var radīt nopietnas veselības problēmas.

Gan Eiropas Savienībā, gan ASV BPA ir aizliegts izmantot bērnu pudelīšu sastāvā, taču tas joprojām sastopams daudzos citos pārtikas iepakojumos. Francijā kopš 2015. gada bisfenols A ir aizliegts pārtikas iepakojumā vispār - gan bērniem, gan pieaugušajiem. Latvijai būtu jāseko Francijas piemēram un pilnībā jāaizliedz kaitīgā plastmasa ar bisfenolu A lietošanai visu pārtikas produktu iepakojumā. Francijā bisfenols A atļauts tikai dzīvnieku barības iepakošanai. Kamēr tiek vākti paraksti un gaidam oficiālu aizliegumu vienīgais veids, kā samazināt bisfenola A uzkrāšanos mūsu organismā, ir izvēlēties pārtiku, kas nav iepakota plastmasā, vai plastamsā, kura nesatur BPA. Svarīgi ir pastāstīt par bisfenola A bīstamību saviem draugiem un kolēģiem. Izvēloties produktus plastmasas iepakojumos, izvairies no savienojumiem - "PC", "PVC", "PC-7", "7-OTHER", kas norādīti iepakojuma apakšā. Šie plastmasas izstrādājumi satur BPA. Mēs saprotam cik mūsdienās grūti ir pilnībā atteikties no plastmasas iepakojuma. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas ražotāji, kuri piedāvā BPA free pārtikas iepakojumu būtiskākajās kategorijās: (a) 18,9l lielajām ūdens pudeles – Memory Water (www.memorywater.com) (b) virtuves piederumi - Tupperware (www.tupperware.lv) (c) konservu kārbas – diemžēl šobrīd visi ražotāji Latvijā izmanto BPA. Aicinām arī citus ražotājus parūpēties par mūsu sabiedrības veselību un piedāvāt savu produkciju pārtikas iepakojumā, kas nav kaitīgs cilvēka veselībai un nesatur bisfenolu A jeb BPA.

Sabiedrība iegūs pašu galveno – veselību!

Iniciatīvas parakstītāji 8'502

Bisfenols A mūs nogalina lēni un mokoši. Pieņemti stingrāki ierobežojumi!05. Jun

Ir pagājuši pieci mēneši, kopš Eiropas Savienībā bisfenols A tika klasificēts kā viela, kas atstāj toksiskas sekas uz cilvēka reproduktīvo sistēmu. Pētījumi rāda, ka BPA izraisa krūts un prostatas vēzi, spontāno abortu, diabētu, sirds un asinsvadu slimības, kā arī smadzeņu darbības un uzvedības traucējumus. Eiropas komisija ir lēmusi, ka no 2020. gada tiks aizliegti kaitīgo vielu saturošie termočeki visā Eiropas Savienībā. Tas nozīmē, ka stingrāki un plašāki aizliegumi tikai sekos. Pagaidām mēs ikdienā saskaramies ar bīstamo vielu.

Kustība «Par veselīgu Latviju» 2016. gada nogalē portālā «Manabalss.lv» sāka parakstu vākšanu par ķīmiskās vielas un hormonālā traucētāja - bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos. Iniciatīvu ir rosinājuši desmitiem gadu ilguši pētījumi zinātnes centros, kas veicinājuši bisfenola A ierobežošanu.

Jau 2011. gadā bisfenols A tika aizliegts visā Eiropas Savienībā izmantošanai bērnu pudelītēs. Vēlāk Beļģija, Zviedrija, Francija un Dānija aizliedza bisfenola A izmantošanu visos pārtikas iepakojumos, kas domāti bērniem līdz triju gadu vecumam. 2015. gadā Francijā noteikts pilnīgs bisfenola A aizliegums visām vecuma grupām.

Bisfenols A kā hormonālais traucētājs ir atzīsts par vienu no galvenajiem vēža cēloņiem. Latvijā vēža statistika ir biedējoša. Pēdējo 15 gadu laikā, no 2000. līdz 2015. gadam, Latvijā vēža pacientu skaits ir gandrīz dubultojies.

Tātad jāatzīst, ka veselības nozare un sabiedrība kopumā nav sapratusi un risinājusi īstos šīs nāvējošās slimības cēloņus, uzskata kustība «Par veselīgu Latviju».

Onkologu profesionālās asociācijas jau brīdinājušas, ka vēža izplatība drīzumā sasniegs epidēmijas apmērus. «Diemžēl veselības nozares centieni «cīņā ar vēzi» ir pilnīgi izgāzušies. Problēma rodas, jo visas pūles veltītas cīņai ar sekām, bet netiek pietiekami risināti šīs milzīgās problēmas īstie cēloņi,» uzskata kustības vadītāja Ilze Roze.

«Tehnoloģijas mums nepalīdz atbrīvoties no cēloņiem, tikai palīdz labāk cīnīties ar sekām. Nav saprotams pamatojums, kādēļ veselības nozare katastrofāli maz uzmanības pievērš tieši slimību cēloņiem.»

Zaļi domājošie kustības pārstāvji uzskata, ka viens no galvenajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, ko mēs uzņemam ikdienā kopā ar pārtiku.

Mūsdienās gandrīz katrs pārtikas produkts ir iepakots kādā plastmasas iepakojumā: kārbā, plēvē vai pudelē. Bīstamākā viela, kas sastopama plastmasā, ir bisfenols A (BPA).

Tiklīdz BPA nonāk pārtikas produktos, šī kaitīgā viela ļoti ātri iesūcas audos, kas ir īpaši bīstami grūtniecēm, kā arī bērna zīdīšanas periodā. Īpaši bīstama tā ir auglim, jo BPA izraisītās anomālijas ir neatgriezeniskas.

Ziņas avots: tvnet.lv

Eiropas Ķimikāliju aģentūra iekļāvusi bisfenolu A īpaši bīstamu vielu kandidātu sarakstā!14. Feb

Mīļie atbalstītāji un domubiedri!

Ir ļoti svarīgi jaunumi - 12. janvārī Eiropas Ķimikāliju aģentūra iekļāvusi bisfenolu A īpaši bīstamu vielu kandidātu sarakstā.

2016.g decembrī Eiropas komisija pieņēmusi lēmumu par termočeku aizliegšanu visā ES.

Visos iepakojumos bērniem līdz 3 g.v. bisfenols A aizliegts Dānijā, Beļģijā, Zviedrijā. Francijā, kā zināms, aizliegts visām vecuma grupām.

Vairāk informācijas preses relīzē, kura atrodama šeit:

Ar cieņu,

Konstantīns Rozins

Profesora Ivara Kalviņa viedoklis par bisfenolu A28. Sep (2016)

Bisfenola A (BPA) lietošana pārtikas iepakojumos nopietni apdraud mūsu veselību un dzīvību. Šīs vielas saturs polikarbonāta vai epoksīdu materiālos, kur tas izmantots kā viena no izejvielām, var sasniegt 0,1% un vairāk, un no šiem materiāliem, kas tiek lietoti gan trauku ražošanā (tai skaitā - zīdaiņu barošanas pudelītēs), gan skārdeņu pārklājumos u.t.t. tas nokļūst pārtikas produktos.

Noteiktās nekaitīguma normas (50 mkrogrami uz kilogramu ķermeņa masas dienā) var izrādīties pārāk augstas, lai pasargātu mūs no audzējiem un citām dzīvībai bīstamām slimībām, ko šī viela spēj izraisīt. Manuprāt, nepieciešams BPA saturošos materiālus aizliegt lietot Latvijā kā iepakojuma materiālos pārtikai un dzērieniem, kā arī virtuves piederumu un trauku izgatavošanā.

Ar cieņu
profesors Ivars Kalviņš

Vēl viens uzņēmums pievienojas BPA FREE sarakstam!26. Sep (2016)

No labajiem uzņēmumu piemēriem latvijā, sarakstam pievienojas arī SIA ADE AQUALAR pH9+, kas jau kopš 2014.gada izplata 19L iepakojumus no PET1 materiāla un šobrīd ir vienīgie, kas to dara.

"Mēs arī cīnāmies par šo tēmu jau vairākus gadus un panācām to, ka varam izplatīt PET1 iepakojumos ūdeni 19L," ziņo uzņēmuma pārstāvji.

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

KONKURSS ‼️ Jau 200 000 lietotāju ir izmantojuši ManaBalss.lv, tāpēc vēlamies Jūs iepriecināt ar diviem mūsu dizaina...

Posted by ManaBalss.lv on trešdiena, 2017. gada 8. novembris

Rīgas Dome varētu būt pirmā pašvaldība Latvijā, kas būtu atvērta iedzīvotāju iniciatīvām un šo praksi nostabilizētu likumā! Vai Rīgas iedzīvotājiem šis ir svarīgi?

Posted by ManaBalss.lv on trešdiena, 2017. gada 8. novembris

Vairāk naudas no veselības nozares budžeta būs iecerēts atvēlēt jaunu vēža gadījumu atklāšanai, proti, paplašinās ''zaļo koridoru''. ➡️ Lasi vairāk un paraksties: https://manabalss.lv/i/1190#news

Posted by ManaBalss.lv on pirmdiena, 2017. gada 6. novembris

Lieliskas ziņas - Saeima 2. novembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts fondēto pensiju likuma grozījumus, kas paredz...