Pārstāvis: Konstantīns RozinsPublicēta: 08. Sep (2016)

PAR BISFENOLU A SATUROŠA PĀRTIKAS IEPAKOJUMA AIZLIEGŠANU

Mums šobrīd ir visattīstītākās medicīnas tehnoloģijas pasaules vēsturē, bet nāvējošo slimību skaits nesamazinās, tas turpina pieaugt. Kādēļ tā? Mēs cīnamies ar sekām – slimībām un cenšamies likvidēt simptomus, bet pārāk maz aizdomājamies, kas ir šo slimību cēloņi. Mūsu veselības cēlonis primāri ir meklējams veselīgā dzīvesveidā. Viens no lielākajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, kuras mēs uzņemam ikdienas kopā ar pārtiku. Mūsdienās gandrīz katrs pārtikas produkts ir iepakots kādā plastmasas iepakojumā: kārbā, plēvē vai pudelē. Bistamākā viela, kas sastopama plastmasā ir bisfenols A (BPA). Bisfenols A ir cilvēka radīta ķimikālija. No tās izgatavo lielās, vairākkārt lietojamās ūdens pudeles, kompaktdiskus, virtuves piederumus, nesenā pagātnē arī bērnu pudelītes un vēl citas lietas. Tāpat bisfenolu A pievieno pārklājumam konservu kārbās, lai metāls nesaskartos ar ēdienu un nebojātu to. Bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā. Vairāk kā 130 pētījumi pēdējo 10 gadu laikā uzrādījuši, ka bisfenols A var izraisīt diabētu, aptaukošanos, krūts un prostatas vēzi u.c. slimības. Skaidrs arī, ka tieši bērniem bisfenols A pat niecīgās devās var nodarīt lielāku kaitējumu, jo tas iejaucas hormonālajā sistēmā tās aktīvākās attīstības posmā. 2003. un 2004. gada pētījumā ASV, ko veica Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC), šī viela tika atrasta 93% no 2517 urīnparaugiem, kurus nodeva gan pieaugušie, gan bērni. Vairāk kā 130 pētījumi, kas ir veikti pēdējo desmit gadu laikā, parādījuši, ka pat zems BPA līmenis var radīt nopietnas veselības problēmas.

Gan Eiropas Savienībā, gan ASV BPA ir aizliegts izmantot bērnu pudelīšu sastāvā, taču tas joprojām sastopams daudzos citos pārtikas iepakojumos. Francijā kopš 2015. gada bisfenols A ir aizliegts pārtikas iepakojumā vispār - gan bērniem, gan pieaugušajiem. Latvijai būtu jāseko Francijas piemēram un pilnībā jāaizliedz kaitīgā plastmasa ar bisfenolu A lietošanai visu pārtikas produktu iepakojumā. Francijā bisfenols A atļauts tikai dzīvnieku barības iepakošanai. Kamēr tiek vākti paraksti un gaidam oficiālu aizliegumu vienīgais veids, kā samazināt bisfenola A uzkrāšanos mūsu organismā, ir izvēlēties pārtiku, kas nav iepakota plastmasā, vai plastamsā, kura nesatur BPA. Svarīgi ir pastāstīt par bisfenola A bīstamību saviem draugiem un kolēģiem. Izvēloties produktus plastmasas iepakojumos, izvairies no savienojumiem - "PC", "PVC", "PC-7", "7-OTHER", kas norādīti iepakojuma apakšā. Šie plastmasas izstrādājumi satur BPA. Mēs saprotam cik mūsdienās grūti ir pilnībā atteikties no plastmasas iepakojuma. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas ražotāji, kuri piedāvā BPA free pārtikas iepakojumu būtiskākajās kategorijās: (a) 18,9l lielajām ūdens pudeles – Memory Water (www.memorywater.com) (b) virtuves piederumi - Tupperware (www.tupperware.lv) (c) konservu kārbas – diemžēl šobrīd visi ražotāji Latvijā izmanto BPA. Aicinām arī citus ražotājus parūpēties par mūsu sabiedrības veselību un piedāvāt savu produkciju pārtikas iepakojumā, kas nav kaitīgs cilvēka veselībai un nesatur bisfenolu A jeb BPA.

Sabiedrība iegūs pašu galveno – veselību!

Iniciatīvas parakstītāji 4'437

Profesora Ivara Kalviņa viedoklis par bisfenolu A28. Sep (2016)

Bisfenola A (BPA) lietošana pārtikas iepakojumos nopietni apdraud mūsu veselību un dzīvību. Šīs vielas saturs polikarbonāta vai epoksīdu materiālos, kur tas izmantots kā viena no izejvielām, var sasniegt 0,1% un vairāk, un no šiem materiāliem, kas tiek lietoti gan trauku ražošanā (tai skaitā - zīdaiņu barošanas pudelītēs), gan skārdeņu pārklājumos u.t.t. tas nokļūst pārtikas produktos.

Noteiktās nekaitīguma normas (50 mkrogrami uz kilogramu ķermeņa masas dienā) var izrādīties pārāk augstas, lai pasargātu mūs no audzējiem un citām dzīvībai bīstamām slimībām, ko šī viela spēj izraisīt. Manuprāt, nepieciešams BPA saturošos materiālus aizliegt lietot Latvijā kā iepakojuma materiālos pārtikai un dzērieniem, kā arī virtuves piederumu un trauku izgatavošanā.

Ar cieņu
profesors Ivars Kalviņš

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Vēl viens uzņēmums pievienojas BPA FREE sarakstam!26. Sep (2016)

No labajiem uzņēmumu piemēriem latvijā, sarakstam pievienojas arī SIA ADE AQUALAR pH9+, kas jau kopš 2014.gada izplata 19L iepakojumus no PET1 materiāla un šobrīd ir vienīgie, kas to dara.

"Mēs arī cīnāmies par šo tēmu jau vairākus gadus un panācām to, ka varam izplatīt PET1 iepakojumos ūdeni 19L," ziņo uzņēmuma pārstāvji.

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki

Kas ir ManaBalss.lv?

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas labākas Latvijas veidošanai! Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, nonāks Saeimā, un pēc tam - lēmumu pieņēmēju dienaskārtībā. Portālā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijā reģistrētas internetbankas. Tādā veidā nodrošinām, ka parakstus pēc Saeimas pieprasījuma iespējams pārbaudīt un salīdzināt ar iedzīvotāju reģistru. Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs un persona var veikt 1 balsojumu par katru iniciatīvu. Par drošību gādā banku sistēmas, par datu aizsardzību atbildību uzņemamiems mēs. Publiski pieejams ir tikai vārds un uzvārds. Paraksties arī Tu par kādu no iniciatīvām, lai palīdzētu tai ātrāk nokļūt līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm!