Iniciatīvas prasība ir noraidīta; balsu vākšana aizvien ir spēkā

Pārstāvis: Mārtiņš JēgersPublicēta: 03. Mar

PAR CEĻA P14 STALBE-CĒSIS NEKAVĒJOŠU ATJAUNOŠANU
Iniciatīva tiks iesniegta LR Satiksmes ministrijā

308

Ar šo iniciatīvu vēršam Satiksmes ministrijas un VSIA "Latvijas Valsts ceļi" uzmanību uz autoceļu P14 posma no Stalbes līdz Cēsīm (21,99 km-34,92 km) kritisko stāvokli, kas apdraud nokļūšanu uz Raiskuma, Stalbes, Straupes pagastiem, kā arī Limbažu, Valmieras, Inčukalna novadiem. Lūdzam līdzcilvēku atbalstu, lai ar iesniegumu varam vērsties atbildīgajās institūcijās. Raiskuma pagasta, Stalbes pagasta, Straupes pagasta Cēsu novadā, kā arī visi citi iedzīvotāji, kuri izmanto šo ceļu ikdienas vajadzībām, šobrīd ir iedzīti bezizejā. Šis ir valsts nozīmes ceļš, kas ir apzīmējams ar vārdu "bezceļš". Šā gada ziema tam ir pielikusi punktu; ceļš ir praktiski iziris. Šo ceļu jau 2017. gadā biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" atzina par esošu sabrukuma stāvoklī. Līdz ar to Raiskuma pagastā, Stalbes pagastā un Straupes pagastā nav iespējama normāla bērnu aizvešana uz skolu un pirmsskolas izglītības iestādi; nav iespējams normāli tikt uz darbu Cēsīs, Valmierā un citur. Stipri traucēta, lai neteiktu – paralizēta, ir arī uzņēmējdarbība, jo mūsu apkārtnē ir daudz tūrisma uzņēmēju. Cieš arī Cēsu pilsētas uzņēmēji, jo vietējie izvēlās doties iepirkties Valmierā, lai nebūtu jābrauc pa ceļu P14. Traucētas ir visa veida piegādes – pasts, kurjeri, citi piegādātāji. Stipri apgrūtināta ir neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana. Šā brīža laika apstākļi situāciju ir saasinājuši, bet VSIA "Latvijas Valsts ceļi" plānotos būvdarbus sola ne ātrāk kā 2023. gadā, kaut gan pirmais pārbūves projekts tapa jau 2014. gadā. Mūsu pašu vērtējums – tas ir cilvēkiem un automašīnām bīstams visos gadalaikos. Šis ceļš ir noslogots, jo var teikt, ka tas ir maģistrālais ceļš, kas savieno Cēsis ar A3 Inčukalns-Valmiera-Igaunijas robeža (Valka) šoseju, un to izmanto gan ar mežistrādi un lauksaimniecību saistītie uzņēmēji ar savu smago tehniku, gan sabiedriskais transports, gan arī kravu pārvadājumu uzņēmumi ar intensīvu smagā transporta kustību. Lūdzam iejusties iedzīvotāju un uzņēmēju dzīvē un rast risinājumu ceļu uzlabošanai. Ceļš – tas ir galvenais infrastruktūras objekts, lai novadi attīstītos un izdzīvotu! Norādu, ka šai iniciatīvai paralēli tiek vākti paraksti "uz papīra", un parakstīšanās termiņš ir 31. marts.

Tāpēc lūdzam ceļa P14 no Stalbes līdz Cēsīm nekavējošu atjaunošanu.

To īstenojot, novada iedzīvotāji atgūs iespēju normāli tikt uz darbu, skolām, pie ārstiem u.c. Atsāksies normāla uzņēmējdarbība un piegādes. Šis ceļš ir ļoti svarīgs, lai nokļūtu no Cēsīm uz A3 Inčukalns-Valmiera-Igaunijas robeža (Valka) šoseju un otrādi.

Stalbes ceļam pagaidām nav naudas; autors parakstu vākšanu patur spēkā24. May

Valsts reģionālā autoceļa P14 Umurga-Cēsis-Līvi posma km 21,99-34,92 sakārtošanai 2021. gadā ir sākti projektēšanas darbi, un būvdarbi notiks atbilstoši pieejamajam finansējumam.

Tā, atbildot uz Satiksmes ministrijai (SM) adresēto kolektīvo iesniegumu "Par ceļa P14 Stalbe-Cēsis nekavējošu atjaunošanu", iniciatīvas autoram raksta Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

LVC atzīst, ka attiecīgā posma asfalta segums 2021. gadā tiešām ir novērtēts kā ļoti slikts. Šā posma pārbūve ir iekļauta VARAM sagatavotajā "Investīciju programmā autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā" 2023.–2024. gadā.

Saziņā ar ManaBalss.lv iniciatīvas autors lūdz šo iniciatīvu aizvien uzturēt aktīvu vismaz līdz jaunās valdības sastādīšanai pēc 14. Saeimas vēlēšanām. Viņš plāno iniciatīvu ar papildus parakstiem ministrijā iesniegt atkārtoti jau nākamajā valdībā.

Kolektīvie iesniegumi kā specifisks un prioritāri izskatāms iesniegumu veids juridiski aizvien ir atrunāti tikai Saeimā, ieskaitot nepieciešamo parakstu skaitu, tāpēc principā šāda iespēja pastāv – iesniegt šo pašu prasību ar starplaikā klāt nākušajiem jaunajiem parakstiem SM jau jaunās valdības sastāvā.

LVC savā atbildes vēstulē raksta, ka līdz iespējai veikt autoceļa sakārtošanu, tas tiks uzturēts atbilstīgi Ministru kabineta 2021. gada 7. janvāra noteikumos Nr. 26 "Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli" noteiktajām prasībām.