Iniciatīva ir saņēmusi Saeimas lēmumu!

Pārstāvis: Dzīvnieku brīvībaPublicēta: 28. Jan (2013)

PAR KAŽOKZVĒRU AIZSARDZĪBU

Mūsdienu zinātniskie pētījumi liecina, ka zvēraudzētavās nav iespējams audzēt savvaļas dzīvniekus — lapsas, ūdeles un šinšillas —, nesagādājot viņiem nopietnas fiziskās un psihiskās veselības problēmas. Zvēraudzētavās dzīvnieki tiek audzēti ļoti šauros drāšu sprostos. Savvaļā ūdeles dzīvo savrupi plašā teritorijā pie ūdenstilpēm, lielu dzīves daļu pavadot ūdenī. Lapsas veido sociālas grupas, aktīvi pārvietojas un rok alas. Zvēraudzētavās šīs un citas instinktīvās uzvedības iespējas ir liegtas, radot dzīvniekos hronisku stresu, kas pielīdzināms dzīvnieku turēšanai badā un pēc laika pāraug nopietnos psihes un uzvedības traucējumos. Tas neatbilst Dzīvnieku aizsardzības likuma prasībai nodrošināt dzīvnieku fizioloģiskās un etoloģiskās vajadzības. Sprostu šaurībā dzīvnieki neizbēgami ir pakļauti mokpilnai eksistencei, kas tiek izbeigta jau pirmsreproduktīvā vecumā — ūdeles nosmacē gāzes kamerā, bet lapsas nosit ar strāvu, ievietojot vienu vada galu dzīvnieka mutē, bet otru — anālajā atverē.

Jāveic likuma grozījumi, nosakot pilnīgu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.

Kā rāda ārvalstu pieredze — vienīgā iespēja izturēties humāni pret lapsām, ūdelēm un citiem tā sauktajiem “kažokzvēriem”, ir neaudzēt viņus vispār. Sabiedrībai uzzinot patiesību par dzīvnieku turēšanas apstākļiem audzētavās, nozares popularitāte strauji krīt. Pieņemot likuma grozījumus, Latvija pievienosies to civilizēto valstu pulkam, kur šāda nežēlība pret dzīvniekiem ir aizliegta. No nevajadzīga kaitējuma ik gadu tiks pasargātas ap 300 000 ūdeļu, 9000 lapsu un 3000 šinšillu. Sabiedrība rīkosies saskaņā ar mūsdienīgām dzīvnieku aizsardzības nostādnēm un savu morālo intuīciju. Tas ne tikai vairos izpratni par dzīvnieku tiesībām, bet arī humānu attieksmi un iejūtību citās dzīves jomās, kas nepieciešams ikvienai ētiski tālredzīgai sabiedrībai. Paraksties, lai palīdzētu izbeigt šo nežēlību!

Iniciatīvas parakstītāji 11'635

Atkārtoti rosina aizliegt kažokzvēru audzēšanu10. Jul

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" plāno Saeimā aktualizēt aizliegumu Latvijā audzēt kažokzvērus, ziņo LSM.

Platformā ManaBalss atbalstu savākusī iniciatīva " Par kažokzvēru aizsardzību" 2015. gadā Saeimā tika noraidīta, tomēr ar aicinājumu Ministru kabinetam un Zemkopības ministrijai kopā ar attiecīgās nozares ekspertiem piedalīties normatīvo aktu pilnveidošanas, izstrādes un ieviešanas procesā.

Ministru kabinets 2015. gada martā vēstulē Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai par situācijas izvērtējumu Latvijā un Eiropā norāda, ka Latvijas normatīvie akti būtu jāpārskata pēc Eiropas Savienības normatīvo aktu pilnveidošanas labturības jomā, tomēr neparedzot kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.

LSM publikācijā norādīts, ka šovasar kažokzvēru audzēšanas jautājums ir nonācis dienaskārtībā arī Igaunijas parlamentā, savukārt Nīderlandē lemts par paātrinātu visu zvēraudzētavu slēgšanu Covid-19 izplatības risku dēļ. Tikmēr Zvēraudzētāju asociācija apstiprina, ka nozare Latvijā sarukusi līdz septiņām audzētavām, taču šī industrija aizvien tiek vērtēta kā perspektīva.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes loceklis Aivars Andersons ir pārliecināts, ka tas ir pietiekams iemesls, lai demokrātisku diskusiju par kažokādu industrijas slēgšanu sāktu arī šajā Saeimā. "Darbs ir atjaunojies, un mēs esam sagatavojuši ekonomisku analīzi par šo industriju Latvijā, arī par dzīvnieku labturību un vides piesārņojumu jeb kaitējumu iedzīvotājiem," citē LSM.

"Galu galā tas ir demokrātijas jautājums par to, cik ilgi mēs ļaujam saujiņai uzņēmēju pelnīt veidos, kas mums kā sabiedrībai nav pieņemami," norādīja Andersons.

Zvēraudzēšana patlaban ir aizliegta 15 Eiropas valstīs. Tāpat Igaunijā šovasar daļa parlamenta deputātu iesnieguši likumprojektu, kas paredz aizliegumu audzēt un pavairot dzīvniekus kažokādu ieguvei. Savukārt Nīderlandes parlaments jūnijā nobalsojis par paātrinātu visu zvēraudzētavu slēgšanu tuvākajā laikā, negaidot tur jau senāk pieņemtā pārejas perioda beigas pēc četriem gadiem. Šāds lēmums pieņemts, jo vairākās Nīderlandes ūdeļu audzētavās konstatēts Covid-19.

Avots: LSM

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā esi ManaBalss plašās kopienas dalībnieks, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk - iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Iniciatīvas autori aicina piedalīties gājienā "Kažokādas pagātnē"21. Nov (2019)

Sveicināti!

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina jūs sestdien, 30. novembrī, kopā ar līdzpilsoņiem piedalīties vērienīgā gājienā par dzīvniekiem, lai panāktu pārmaiņas dzīvniekiem.

Sadarbībā ar lielākajām dzīvnieku un vides aizsardzības organizācijām biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina ikvienu sestdien, 30. novembrī piedalīties vērienīgā "Gājienā par dzīvniekiem". Gājiena nosaukums ir "Kažokādas pagātnē" un tas ir veltīts dzīvnieku aizstāvēšanai no kažokādu industrijas – cietsirdīgas pagātnes paliekas, kurai nav vietas mūsdienu sabiedrībā.

Latvijas zvēraudzētavās vēl joprojām katru gadu ar elektrošoku vai gāzes kamerās nogalina vairāk nekā pusmiljonu nevainīgu dzīvnieku – lapsas, šinšillas un ūdeles. Šo savvaļas dzīvnieku turēšana industriālo fermu cietsirdīgajos apstākļos ir nežēlīga un necienīga pret viņiem kā pret dzīvām būtnēm.

Statistikas dati liecina, ka vairākums Latvijas iedzīvotāju neatbalsta dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei. Tieši pateicoties aktīvai sabiedrības līdzdalībai, zvēraudzēšana ir aizliegta jau 15 Eiropas Savienības valstīs.

Ir pienācis laiks mainīt likumu arī Latvijā! Ar spēcīgu gājienu mēs panāksim pārmaiņas!

"Gājiens par dzīvniekiem: Kažokādas pagātnē" notiks 30. novembrī, plkst. 12:00 Esplanādē.

12.30 Gājiena atklāšana

13.00 Gājiena sākums

Gājiena maršruts: https://ej.uz/gajiena_karte2019

Atzīmē savu dalību un aicini līdzi ģimeni, draugus un kolēģus!

Paldies, ka parakstījāt iniciatīvu "Par kažokzvēru aizsardzību", rosinot Saeimu izbeigt dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādām!

Dzīvniekiem ir nepieciešama ikviena mūsu balss. Paldies, ka esi dzīvnieku pusē!

Ar cieņu,

Amālija Švarckopfa
Projektu vadītāja
Tālr. 28699801

ManaBalss piedalīsies Sarunu festivālā “LAMPA”, kur mēs rīkosim pasākumu “ManaBalss.lv iniciatīvu autoru pieredzes stāsti”!18. Jun (2018)

ManaBalss.lv, domājot par sabiedrības līdzdalību un pilsoņu iespējām mainīt likumdošanu Latvijā, piedalīsies Sarunu festivālā “LAMPA”, kur mēs rīkosim pasākumu “ManaBalss.lv iniciatīvu autoru pieredzes stāsti”. Skatītājiem būs iespējams dzirdēt dažādus iniciatīvu autoru stāstus gan par iniciatīvu attīstības gaitu, gan par to, kāda ir veiksmes formula, lai iniciatīva kļūtu par likumprojektu Saeimā, kā arī citi ieteikumi, kā uzlabot politiku Latvijā.

Pasākumā piedalīsies:

-Kristaps Kaugurs (Iniciatīvas "Par dzīvi bez C hepatīta!" autors)
-Katrīna Krīgere (Iniciatīvas "Par kažokzvēru aizsardzību" pārstāve)
-Estris Hiršsons (Iniciatīvas "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam" līdzautors)
-Ģirts Lapškalns (Iniciatīvas "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" pārstāvis)
-Katrīna Kaktiņa (Iniciatīvas "Par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni" līdzautore)
-Pauls Raudseps (Iniciatīvas "Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumos atturēties" pārstāvis)
-Imants Breidaks (ManaBalss.lv vadītājs)

Pasākums norisināsies 30.jūnijā plkst. 10:00-11:30, Darbnīcu teltī, Cēsu pils parkā. Ieeja festivālā ir bezmaksas. Gaidīsim visus interesentus!

AUTORS: ZIņAS MB