Iniciatīva ir saņēmusi Saeimas lēmumu!

Pārstāvis: Dzīvnieku brīvībaPublicēta: 28. Jan (2013)

PAR KAŽOKZVĒRU AIZSARDZĪBU

Mūsdienu zinātniskie pētījumi liecina, ka zvēraudzētavās nav iespējams audzēt savvaļas dzīvniekus — lapsas, ūdeles un šinšillas —, nesagādājot viņiem nopietnas fiziskās un psihiskās veselības problēmas. Zvēraudzētavās dzīvnieki tiek audzēti ļoti šauros drāšu sprostos. Savvaļā ūdeles dzīvo savrupi plašā teritorijā pie ūdenstilpēm, lielu dzīves daļu pavadot ūdenī. Lapsas veido sociālas grupas, aktīvi pārvietojas un rok alas. Zvēraudzētavās šīs un citas instinktīvās uzvedības iespējas ir liegtas, radot dzīvniekos hronisku stresu, kas pielīdzināms dzīvnieku turēšanai badā un pēc laika pāraug nopietnos psihes un uzvedības traucējumos. Tas neatbilst Dzīvnieku aizsardzības likuma prasībai nodrošināt dzīvnieku fizioloģiskās un etoloģiskās vajadzības. Sprostu šaurībā dzīvnieki neizbēgami ir pakļauti mokpilnai eksistencei, kas tiek izbeigta jau pirmsreproduktīvā vecumā — ūdeles nosmacē gāzes kamerā, bet lapsas nosit ar strāvu, ievietojot vienu vada galu dzīvnieka mutē, bet otru — anālajā atverē.

Jāveic likuma grozījumi, nosakot pilnīgu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.

Kā rāda ārvalstu pieredze — vienīgā iespēja izturēties humāni pret lapsām, ūdelēm un citiem tā sauktajiem “kažokzvēriem”, ir neaudzēt viņus vispār. Sabiedrībai uzzinot patiesību par dzīvnieku turēšanas apstākļiem audzētavās, nozares popularitāte strauji krīt. Pieņemot likuma grozījumus, Latvija pievienosies to civilizēto valstu pulkam, kur šāda nežēlība pret dzīvniekiem ir aizliegta. No nevajadzīga kaitējuma ik gadu tiks pasargātas ap 300 000 ūdeļu, 9000 lapsu un 3000 šinšillu. Sabiedrība rīkosies saskaņā ar mūsdienīgām dzīvnieku aizsardzības nostādnēm un savu morālo intuīciju. Tas ne tikai vairos izpratni par dzīvnieku tiesībām, bet arī humānu attieksmi un iejūtību citās dzīves jomās, kas nepieciešams ikvienai ētiski tālredzīgai sabiedrībai. Paraksties, lai palīdzētu izbeigt šo nežēlību!

Iniciatīvas parakstītāji 11'616

Iniciatīvas autori aicina piedalīties gājienā "Kažokādas pagātnē"21. Nov (2019)

Sveicināti!

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina jūs sestdien, 30. novembrī, kopā ar līdzpilsoņiem piedalīties vērienīgā gājienā par dzīvniekiem, lai panāktu pārmaiņas dzīvniekiem.

Sadarbībā ar lielākajām dzīvnieku un vides aizsardzības organizācijām biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina ikvienu sestdien, 30. novembrī piedalīties vērienīgā "Gājienā par dzīvniekiem". Gājiena nosaukums ir "Kažokādas pagātnē" un tas ir veltīts dzīvnieku aizstāvēšanai no kažokādu industrijas – cietsirdīgas pagātnes paliekas, kurai nav vietas mūsdienu sabiedrībā.

Latvijas zvēraudzētavās vēl joprojām katru gadu ar elektrošoku vai gāzes kamerās nogalina vairāk nekā pusmiljonu nevainīgu dzīvnieku – lapsas, šinšillas un ūdeles. Šo savvaļas dzīvnieku turēšana industriālo fermu cietsirdīgajos apstākļos ir nežēlīga un necienīga pret viņiem kā pret dzīvām būtnēm.

Statistikas dati liecina, ka vairākums Latvijas iedzīvotāju neatbalsta dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei. Tieši pateicoties aktīvai sabiedrības līdzdalībai, zvēraudzēšana ir aizliegta jau 15 Eiropas Savienības valstīs.

Ir pienācis laiks mainīt likumu arī Latvijā! Ar spēcīgu gājienu mēs panāksim pārmaiņas!

"Gājiens par dzīvniekiem: Kažokādas pagātnē" notiks 30. novembrī, plkst. 12:00 Esplanādē.

12.30 Gājiena atklāšana

13.00 Gājiena sākums

Gājiena maršruts: https://ej.uz/gajiena_karte2019

Atzīmē savu dalību un aicini līdzi ģimeni, draugus un kolēģus!

Paldies, ka parakstījāt iniciatīvu "Par kažokzvēru aizsardzību", rosinot Saeimu izbeigt dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādām!

Dzīvniekiem ir nepieciešama ikviena mūsu balss. Paldies, ka esi dzīvnieku pusē!

Ar cieņu,

Amālija Švarckopfa
Projektu vadītāja
Tālr. 28699801

ManaBalss piedalīsies Sarunu festivālā “LAMPA”, kur mēs rīkosim pasākumu “ManaBalss.lv iniciatīvu autoru pieredzes stāsti”!18. Jun (2018)

ManaBalss.lv, domājot par sabiedrības līdzdalību un pilsoņu iespējām mainīt likumdošanu Latvijā, piedalīsies Sarunu festivālā “LAMPA”, kur mēs rīkosim pasākumu “ManaBalss.lv iniciatīvu autoru pieredzes stāsti”. Skatītājiem būs iespējams dzirdēt dažādus iniciatīvu autoru stāstus gan par iniciatīvu attīstības gaitu, gan par to, kāda ir veiksmes formula, lai iniciatīva kļūtu par likumprojektu Saeimā, kā arī citi ieteikumi, kā uzlabot politiku Latvijā.

Pasākumā piedalīsies:

-Kristaps Kaugurs (Iniciatīvas "Par dzīvi bez C hepatīta!" autors)
-Katrīna Krīgere (Iniciatīvas "Par kažokzvēru aizsardzību" pārstāve)
-Estris Hiršsons (Iniciatīvas "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam" līdzautors)
-Ģirts Lapškalns (Iniciatīvas "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" pārstāvis)
-Katrīna Kaktiņa (Iniciatīvas "Par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni" līdzautore)
-Pauls Raudseps (Iniciatīvas "Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumos atturēties" pārstāvis)
-Imants Breidaks (ManaBalss.lv vadītājs)

Pasākums norisināsies 30.jūnijā plkst. 10:00-11:30, Darbnīcu teltī, Cēsu pils parkā. Ieeja festivālā ir bezmaksas. Gaidīsim visus interesentus!

AUTORS: ZIņAS MB