Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Juris PūcePublicēta: 23. Mar (2015)

PAR KOPDZĪVES LIKUMA PIEŅEMŠANU LATVIJĀ

Ar iniciatīvu vēlamies rosināt Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā. Satversmes 110. pants liek valstij aizsargāt jebkuru ģimeni un bērnu, taču valsts aizsardzība šobrīd nav pieejama nelaulātiem pāriem - valsts dažādā veidā apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt. Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem.

Tāpēc Latvijai būtu jāpieņem Kopdzīves likums, kas dotu iespēju nelaulātiem pāriem reģistrēt savu kopdzīvi un kļūt par juridiski atzītu ģimeni, tāpat kā šie cilvēki sabiedrības acīs jau ir ģimene. Kopdzīves likuma projekts ir izstrādāts pēc pagājušogad Igaunijā pieņemtā Kopdzīves likuma parauga. Tas paredz nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas dos tiem atbilstošas civilas un administratīvas tiesības. Likuma projekts pievienots šai iniciatīvai.

Pieņemot Kopdzīves likumu, Latvija atzīs katra cilvēka tiesības uz savu personisko ceļu uz laimi. Ieguvumi no Kopdzīves likuma pieņemšanas: (1) Tiks nodrošināta līdztiesība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem; (2) Kopā dzīvojošas pilngadīgas personas spēs atrisināt daudzās juridiskās problēmas, ko rada pašreizējās tiesiskās sistēmas nepilnības, tai skaitā (A) nodrošinās nelaulātu pāru tiesības uz valsts aizsardzību, (B) aizsargās ārpus laulības dzimušus bērnus un (C) piešķirs dažāda veida ģimenēm līdzīgas tiesības attiecībās ar valsti.

Pievienots dokuments

Kopdzīves_likums.pdf 280 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 10'354

ManaBalss.lv atbilde uz Latvijas Reģionu apvienības frakcijas aplamo iesniegumupirms 24 dienām

Arī ManaBalss.lv komanda jūt, ka vēlēšanas tuvojas!

Vakar ManaBalss.lv tika uzaicināta uz Saeimu, lai atbildētu uz LRA frakcijas priekšsēdētājas Nellijas Kleinbergas iesniegumu, kurā tā maldīgi apgalvo, ka autori iniciatīvu PAR KOPDZĪVES LIKUMA PIEŅEMŠANU LATVIJĀ iesnieguši citā redakcijā, nekā pilsoņi par to parakstījušies.

Jāatzīst, ka bijām pārsteigti par sacelto traci, kura pamatā valda iespējams nekompetence, neuzmanība, vai arī kādi ar nākamajām Saeimas vēlēšanām saistīti faktori. Nepilnīgās un kļūdainās informācijas dēļ, ko piesauca Kleinbergas kundze, laiks ir jātērē gan mums, gan arī komisijām, lai izskatītu deputātes iesniegumu, kas balstās uz nepareiziem faktiem.

Atkārtosim punktu, pie kura vienmēr strikti pieturamies - autori un ManaBalss.lv nemaina iniciatīvas tekstus, nedz arī pielikumus brīdī, kad parakstu vākšana ir sākusies. Arī šajā gadījumā Saeimā iesniegta pirmā un vienīgā iniciatīvas versija.

Nobeigumā vēlamies aicināt iedziļināties un pārbaudīt informāciju jebkuram, kurš gatavojas izteikt aplamus apgalvojumus vai izvērst apzinātu ManaBalss.lv nomelnošanu, jo šajā gadījumā ir skaidri redzams, ka ir veikta virspusēja faktu pārbaude pirms iesnieguma nodošanas komisijai.

Saeimā iesniegta Kopdzīves likuma iniciatīva!16. Jan

Partijas “Latvijas attīstībai” valdes priekšsēdētājs Juris Pūce Saeimā iesniedzis portālā “Manabalss” savāktos parakstus par Kopdzīves likuma iniciatīvu.

Kopā par Kopdzīves likuma iniciatīvu parakstījušies 10 276 cilvēki un tuvākajā laikā izstrādātais likumprojekts tiks skatīta Saeimā.

Juris Pūce skaidro, ka valsts esošai varai, pieņemot Kopdzīves likumu, ir iespējams nodemonstrēt izlēmību un ieņemt aktīvu lomu sabiedrībā nozīmīgu problēmu risināšanā.

“Saeimai šī ir lieliska iespēja pierādīt, ka tā spēj risināt Latvijai nozīmīgas problēmas un nodrošināt vienlīdzīgu tiesisko aizsardzību visām Latvijas ģimenēm. Ir jābeidz šķirot ģimenes labajās un ne tik labajās. Valstij ir jārada tiesisks regulējums, reaģējot uz sabiedrībā notiekošajām tendencēm – šobrīd lielākā daļa bērnu dzimst ārpus laulības un pāri aizvien mazāk izvēlas slēgt laulības saites, tādējādi negūstot tiesisku aizsardzību no valsts. Atbilstoši 2014. gadā Latvijas Zvērinātu notāru padomes un pētījumu centra “SKDS” veiktajai aptaujai, 70% Latvijas iedzīvotāju kopdzīvi bez laulības uzskata par pieņemamu. Tāpat arī viendzimuma ģimenēm, kuras ir daļa no mūsu sabiedrības, šobrīd nav nekāda valsts aizsardzības mehānisma. Tāpēc ir ļoti būtiski, ka Kopdzīves likums Latvijā tiek pieņemts un ģimenes - aizsargātas,” skaidro Pūce.

Latvija šobrīd ir viena no retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurā nepastāv Kopdzīves likums vai tam līdzīga juridiska forma.

Vai Tev šī ziņa šķiet svarīga? Dalies ar to tālāk!

Saeimā iesniegti paraksti par Kopdzīves likuma iniciatīvu15. Jan

Šodien, 15. janvāri, partijas “Latvijas attīstībai” valdes priekšsēdētājs un iniciatīvas “Par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā” autors Juris Pūce iesniedzis Saeimā minētās iniciatīvas parakstus, lai uzsāktu Kopdzīves likuma apspriešanu parlamentā.

Par Kopdzīves likumu:

Šobrīd valsts apgrūtina nelaulātu pāru dzīvi, bieži vien radot necilvēcīgas situācijas. Piemēram, partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā.

Kopdzīves likums paredz šis un vēl daudzas neuzskaitītas, bet daudzām ģimenēm aktuālas problēmas, risināt. Kopdzīves likuma projekts ir izstrādāts pēc Igaunijā pieņemtā Kopdzīves likuma parauga. Tas paredz iespēju nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas nodrošinās atbilstošas civilas un administratīvās tiesībās. Papildus tam Kopdzīves likumprojekta iniciatīvā iestrādāts mehānisms, kas paredz arī faktiskā kopdzīvē dzīvojošu pāru tiesības uz valsts aizsardzību.

AUTORS: JURIS PūCE

"Bailes no viendzimuma pāriem liedz daļai sabiedrības saskatīt ieguvumus visai sabiedrībai no Kopdzīves likuma pieņemšanas," komentē iniciatīvas autors Juris Pūce.22. Dec (2017)

"Kopdzīves likums palīdzēs daudzām Latvijas ģimenēm un vairums ieguvēju būs tieši abu dzimumu pāri. Bailes no viendzimuma pāriem liedz daļai sabiedrības saskatīt ieguvumus visai sabiedrībai no Kopdzīves likuma pieņemšanas. Bailēm ir lielas acis un tās bieži rāda ko tādu, kas nemaz nav taisnība. Tā arī šajā gadījumā - Rasnača cenšanās ieraudzīt Kopdzīves likumā viendzimuma laulības ir tikai iedomas. Labs, demokrātisks Kopdzīves likums palīdzēs visai sabiedrībai un šādam mērķim būtu jābūt jebkuram politiķim, arī Rasnača kungam," savu viedokli izsaka iniciatīvas autors, atsaucoties uz nesen medijos izskanējušo tieslietu ministra Dzintara Rasnača nostāju par kopdzīves likuma pieņemšanu.

Ministrs savā sociālā tīkla «Facebook» profilā izteicies, ka "Šis solis ir kā kāja durvīs ceļā uz viendzimuma kopdzīves, tam sekojošas viendzimuma laulības un bērnu adopcijas šādā laulībā legalizāciju," turpinot "Par šādu notikumu virzības realitāti liecina Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse. Ja valsts ar šādu likumu ir legalizējusi ārpuslaulības kopdzīvi, tad tās pienākums ir spert arī nākamos soļus šajā virzienā - viendzimuma partnerība, viendzimuma laulības un tiesības adoptēt bērnus."

Ja nepiekrīti Rasnača kunga viedoklim - paraksties un dalies ar iniciatīvu, lai to pēc iespējas ātrāk varētu iesniegt Saeimā!

Ziņas avots: tvnet.lv

AUTORS: MANA BALSS.LV

Aicinām piedalīties diskusijā “Kopdzīve un / vai laulība?"27. Oct (2017)

Lai rosinātu sabiedrību diskutēt par aktuālām un sabiedrībai nozīmīgām tēmām, Kaņepes Kultūras centrs kopā ar iniciatīvu platformu ManaBalss.lv uzsāk diskusiju ciklu “ManaBalss diskutē”. 30. oktobrī pl. 19 Kaņepes Kultūras centrā notiks pirmā no diskusijām - “Kopdzīve un / vai laulība?

Diskusiju “Kopdzīve un / vai laulība?” moderēs Artis Ozoliņš, tajā piedalīsies iniciatīvas autors Juris Pūce, Siguldas katoļu draudzes prāvests Rihards Rasnacis, kustības "Īsta mīlestība gaida” lektors Ulvis Kravalis un organizācijas “Mozaīka” vadītāja Kristīne Garina.

Gaidīsim ikvienu interesentu, lai kopīgi aizsāktu šo diskusiju ciklu!

Spied šeit, lai uzzinātu vairāk par pasākumu!

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja izsakās par sarežģījumiem, kuri var rasties nereģistrētās attiecībās08. Aug (2017)

Mūsdienās daudz pāru dzīvo nereģistrētās attiecībās. Arvien biežāk tiek uzskatīts, ka laulība jeb, kā saka - "zīmogs pasē" neko nemaina. Tomēr tā ir tikai puse patiesības, jo var rasties riski nodokļu, mantojuma, medicīnas aprūpē un citās jomās. Kā rūpēties par savu un sava mīļotā cilvēka tiesisko drošību attiecībās, kuras nav reģistrētas laulībā?

70% Latvijas iedzīvotāju atbalsta kopdzīvi bez laulības - tā liecina pirms dažiem gadiem Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) pētījums. Tāpat pēdējās desmitgadēs trīskāršojies nereģistrētās attiecībās dzimušo bērnu skaits.

Dzīvojot nereģistrētās jeb faktiskas kopdzīves attiecībās, savai un savu mīļoto - partneru un bērnu - tiesiskajai drošībai jāpievērš īpaša vērība. Visbiežāk faktiskās kopdzīves attiecību riski parādās tieši neparedzētās un sarežģītās dzīves situācijās - piemēram, sastopoties ar nopietnām veselības problēmām vai attiecību izbeigšanās gadījumā, kad rodas strīdi par uzturlīdzekļiem, kopīga īpašuma sadali vai kredīta atmaksu.

Tiesības pieņemt lēmumu otra vietā

Pacientu tiesību likums paredz - ja pacients sava veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību, tiesības pieņemt lēmumu viņa vietā ir pacienta laulātajam, bet, ja tāda nav, pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam šādā secībā: pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brālim vai māsai, vecvecākiem, mazbērniem. Bet likumā nav ne vārda par to, ka šāda atļauja būtu jāprasa cilvēkam, ar kuru viņš dzīvojis zem viena jumta. Diemžēl var būt pat tādas situācijas, kad ārsts atsakās sniegt jebkādus skaidrojumus par smagi slimā cilvēka veselības stāvokli likuma priekšā svešajai sievietei vai vīrietim, par spīti tam, ka tas ir viņa dzīvesbiedrs ilgus gadus.
Iedomāsimies situāciju, kurā pāris nodzīvojis kopā 10 gadus, kopīgu bērnu viņiem nav. Vīrietis agrā vecumā negaidīti pārcieš insultu un atrodas komā. Ir jāpieņem lēmumi par viņa ārstniecību. Dzīvesbiedre ir gatava darīt visu iespējamo, lai mīļotā drauga stāvoklis uzlabotos, viņa pat ir atradusi ārstēšanās iespējas privātā klīnikā, kur sola optimistiskākus rezultātus. Tomēr vīrieša vienīgais dēls no pirmās laulības naudas trūkuma dēļ iebilst. Viņš ir pārliecināts, ka veselība uzlabosies, arī netērējot naudu, ja tas tā būs lemts. Ja nē, tad jāpieņem likteņa lēmums. Ārsti ņem vērā tikai dēla viedokli, jo likuma priekšā dzīvesbiedri ir svešinieki.

Nākotnes pilnvarojums

Respektējot cilvēka izvēli veidot vai neveidot attiecības un kopdzīvi, valsts šajā gribā neiejaucas. Taču jārēķinās ar to, ka nereģistrētās attiecībās partnerim nav tiesību pieņemt lēmumu par dzīvesbiedra ārstniecības gaitu, ja otrs veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj izdarīt šādu izvēli, ja vien pirms tam abas personas nav noslēgušas nākotnes pilnvarojuma līgumu pie notāra.
Nākotnes pilnvarojums dod šādas tiesības pieņemt lēmumu otra vietā tad, ja kādam no nereģistrētas kopdzīves partneriem veselības vai citu iemeslu dēļ tiek liegta iespēja saprast un vadīt savu rīcību. Noslēdzot nākotnes pilnvarojumu, uz laiku, kamēr dzīvesbiedram ir ierobežota rīcībspēja, pilnvarotajai personai ir tiesības viņa vārdā veikt darījumus, apsaimniekot īpašumus, kā arī pieņemt citus lēmumus. Nereti sastopamies ar gadījumiem, kad nepieciešami steidzami risinājumi - jāmaksā par medicīnas pakalpojumiem, jālemj par veselības aprūpes turpmāko gaitu un tamlīdzīgi. Ja nākotnes pilnvarojuma nav, jautājumi jārisina tiesas ceļā, kam nepieciešams gan laiks, gan līdzekļi.
Problēmas, ar kurām var sastapties faktiskās kopdzīves attiecībās, ir mantojuma tiesības, juridiskās tiesības uz kopīgu mantu, tiesības saņemt informāciju par partnera veselības stāvokli un iesaistīties ārstēšanas procesā, kā arī tiesības uz ienākuma nodokļa atvieglojumiem.
Nākotnes pilnvarojuma sagatavošana pie notāra maksā 78 eiro. Papildu izdevumi, kas var rasties, ir saistīti ar dažādu reģistru un informācijas pārbaudi, kas atkarīgs no katras konkrētās situācijas, piemēram, cik personas jāpārbauda reģistros, kuros reģistros, kāda vēl papildu informācija nepieciešama u.tml.

Dalies ar iniciatīvu un palīdzi savākt parakstus!

Viedokļa raksta avots: irlv.lv

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Iniciatīva “Par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā” piedalīsies sarunu festivālā “LAMPA”22. Jun (2016)

Iniciatīvas pārstāvji informē, ka 1. jūlijā plkst. 18:00 sarunu festivāla “LAMPA” ietvaros notiks saruna “Kopdzīves likums: mīti un realitāte”. Tajā 5 sabiedrībā zināmi cilvēki skaidros 5 dažādus sabiedrībā izplatītus mītus par Kopdzīves likumu.

Sarunas dalībnieku vidū būs

- iniciatīvas autors un partijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Juris Pūce
- Resursu centra sievietēm “MARTA” vadītāja Iluta Lāce
- sociālantropologs un “Stockholm School of Economics in Riga” asociētais profesors
Roberts Ķīlis
- latviešu rakstnieks, publicists, filozofs, tulkotājs un interneta žurnāla “Satori” galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins
- bijusī Eiropas liberālās jaunatnes organizācijas (LYMEC) valdes locekle, “Baltic Liberal
Network” izveidotāja Jeļena Jesajana

Ieeja festivālā ir brīva.

AUTORS: ARTūRS TOMS PLEšS

Diskusija par kopdzīves likumu – 2. decembrī!02. Dec (2015)

2. decembrī, plkst. 18:30 ielūdzam uz diskusiju ar Juri Pūci, kas iniciējis balsu vākšanu platformā manabalss.lv par kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā.
Diskusijā runāsim par iniciatīvas virzību, jaunumiem, kā arī kopīgi meklēsim veidus, kā veicināt iedzīvotāju aktivitāti parakstoties. Diskusija norisināsies Stabu ielā 19. Vairāk informāciju meklē šeit https://www.facebook.com/events/467684370083330/

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Kopdzīves likumprojekts tiek pilnveidots!11. May (2015)

Ziņa no iniciatīvas autoriem: "Esam saņēmuši ierosinājumu no Resursu centra sievietēm "Marta" papildināt Kopdzīves likumprojektu ar regulējumu faktiskai kopdzīvei. Tā kā šim ierosinājumam pilnībā piekrītam, esam papildinājuši likuma tekstu ar jaunu 4. nodaļu. Lūdzam skatīt atjaunoto likuma redakciju http://ej.uz/kopdzives_likums . Argumentāciju par šīs likumprojekta nodaļas nepieciešamību iespējams dzirdēt radio raidījumā "Ģimenes studija", kur to skaidro Resursu centra sievietēm "Marta" vadītāja Iluta Lāce http://ej.uz/gimenes_studija "

AUTORS: MADARA PEIPIņA

IESPĒJA PARAKSTĪT INICIATĪVU ARĪ BEZ PIESLĒGŠANĀS INTERNETBANKAI24. Mar (2015)

Paldies, ka esi parakstījies – palīdzi savākt vēl vairāk parakstu! Tā kā daudziem parakstīties gribētājiem dažādu apstākļu dēļ nav piekļuves interneta bankām, ir izveidots iesniegums, lai iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu var atbalstīt bez pieslēgšanās tām. Padod šo ziņu tālāk! Lai to izdarītu: (1) Izprintē iesniegumu no saites: http://bit.ly/1ChJnPY (2) Aizpildi visu nepieciešamo informāciju (3) Nosūti iesniegumu uz adresi: Blaumaņa iela 5a-31, LV 1011, Rīga, Latvija, adresēts Jurim Pūcem. Visi paraksti kopā tiks nogādāti Saeimā!

AUTORS: MADARA PEIPIņA

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki
JAUNUMI

Posted by ManaBalss.lv on piektdiena, 2017. gada 22. decembris