Pārstāvis: Aleksis KorejevsPublicēta: pirms 21 dienām

PAR SAKĀRTOTU PAŠVALDĪBAS LĪDZFINANSĒJUMU PIRMSSKOLU BĒRNU IZGLĪTĪBĀ

Jau parakstījuši 544

Ņemot vērā lielās rindas uz pašvaldību dārziņiem un jaunu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu ēku iztrūkumu, vecāki izvēlas sūtīt savas atvases uz privātām izglītības iestādēm. Ik mēnesi visi Pierīgas un Rīgas vecāki piemaksā par bērna dārziņa apmeklējumu, jo pašvaldības līdzfinansējuma modeli nav precīzi izstrādāts. Kopš 2006. gada ir izveidojusies nevienlīdzības sistēma, jo katrā pašvaldībā ir atšķirīgs gan līdzfinansējuma apjoms no pašvaldības puses (skat. tabulu šai lapā: https://ej.uz/48ji), gan atšķirīgs vecāku ikmēneša maksājums. Kāpēc tas ir izveidojies? Iznāk, ka esošais finanšu modelis sedz tikai bērna atrašanos dārziņa ēkā, taču ēkas apsaimniekošana, remonti, neparedzētie izdevumi, ēkas īre un citi izdevumi paliek uz vecāku pleciem. Vienkāršā valodā runājot – no pašvaldības puses tiek segta tikai bērna atrašanās dārziņa ēkā, bet jumts virs galvas netiek finansēts.

Tāpēc aicinu pārskatīt esošo valsts finansējuma modeli un izstrādāt jaunu aprēķinu, kas segtu arī pārējos izdevumus, kuri nav iekļauti šābrīža modelī.

Tad bērnu vecākiem, kuru atvases apmeklē privātos dārziņus Rīgas un Pierīgas pašvaldībās, vairs nebūs jāiemaksā ikmēneša izlīdzinājuma nauda par sava bērna pirmsskolas izglītības apmeklējumu. Pašvaldības pilnā apmērā nodrošinās bērnu iespēju iegūt kvalitatīvu izglītību bez vecāku nepieciešamības par to piemaksāt. Jānorāda, ka šīs iniciatīvas prasītajam risinājumam potenciāli ir arī ievērojama gan ekonomiskā jēga (https://www.db.lv/zinas/19-000-eiro-par-vienu-vietu-pirmsskola-lai-gan-var-ari-par-1-200-508733), gan paredzami pozitīvs pienesums demogrāfijai līdz ar vecāku pārliecību, ka bērnam būs dārziņš, kuru turklāt varēs arī atļauties.