Prasības virzība Saeimā ir noraidīta

Pārstāvis: Mārtiņš ŠteinbergsPublicēta: 13. Sep (2023)

PAR SKAIDRAS NAUDAS NOSTIPRINĀŠANU SATVERSMĒ

Vēlos panākt, ka skaidras naudas aprite Latvijā ir nodrošināta ar likumu kā daļa no pamattiesībām uz īpašumu un ekonomisko darbību. Proti, lai tiesības uz skaidras naudas apriti ir atrunātas Satversmē. Līdzīgi jau ir rīkojusies Slovākija (https://constitutionnet.org/news/slovakia-amends-constitution-include-right-cash-payment), un diskusija par to ir arī Polijā. Ir saprotami politiskie centieni ierobežot terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu, aplokšņu algas utt., tomēr tam ir jānotiek līdzsvaroti un izvairoties no riskiem "iebraukt pretējā grāvī". Proti, lai pārlieks uzsvars uz digitālajiem maksājumiem un digitālo naudu vai pat tās kļūšana par vienīgo maksājuma veidu nenoved pie skaidras naudas likvidēšanas, apdraudot personu privātumu un radot risku par pilnīgu kontroli pār personas finanšu līdzekļiem.

Tāpēc aicinu ierakstīt Satversmē personu tiesības uz skaidras naudas apriti Latvijā.

Sabiedrībai šādi tiks nodrošināta brīva rīcībspēja ar saviem finanšu līdzekļiem, un nostiprināts cilvēku privātums. Tiks novērsta arī iespēja ieviest absolūtu finanšu digitalizāciju un skaidras naudas likvidēšanu.

Satversmē "skaidruci" nenostiprinās, tomēr Budžeta komisijai būs jāizdiskutē esošās un iespējamās normas par skaidras naudas apriti25. Oct (2023)

Diskutējot par pilsoņu iniciatīvu jeb kolektīvo iesniegumu "Par skaidras naudas nostiprināšanu Satversmē", Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 25. oktobrī, pieņēma sava veida "Salamana lēmumu" – konkrēto prasību par Satversmes maiņu tālāk nevirzīt, tomēr iniciatīvu nosūtīt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ar lūgumu kādā no tuvākajām tās sēdēm izdiskutēt esošās un potenciāli iespējamās normas par skaidras naudas apriti un par ierobežojumiem, kas uz to attiecas.

Lēmums Mandātu komisijā nenāca viegli. Veselos divos balsojumos deputātu viedokļi dalījās precīzi uz pusēm, tāpēc bija nepieciešams kompromisa variants, lai tomēr pieņemtu lēmumu par kādu konkrētu šā jautājuma virzību. (Sēdes video ieraksts ir skatāms šeit.)

Deputāti bija vienisprātis, ka Satversmes grozījums skaidras naudas aprites tiesību atrunāšanai nav nepieciešams, jo tādas tiesības Satversme jau paredz, nosakot tiesības uz īpašumu (šeit 105. pants), un nauda ir viena no īpašuma formām. Arī pieaicinātā konstitucionālo tiesību eksperte komentēja, ka konkrētu tiesību uz skaidras naudas apriti nostiprināšana Satversmē būtu lieka kazuistika. Tā būtu pretrunā Satversmei iezīmīgajam lakonismam. Šis lakonisms vienlaikus ir arī gana aptverošs un vajadzības gadījumā attiecināms uz specifiskām tiesībām, ieskaitot tiesības uz skaidras naudas apriti.

Ņemot vērā tendenci uz digitālajiem norēķiniem un regulējumiem par skaidras naudas darījumiem, piemēram, lai ierobežotu ēnu ekonomiku un naudas "atmazgāšanu", kā arī lai neatstātu bez ievērības Latvijas pilsoņu bažas par turpmākajiem skaidras naudas ierobežojumiem, Mandātu komisijas lēmums tomēr paredz, ka pilsoņu iniciatīvas uzstādītā problemātika ir padziļināti jāizdiskutē Budžeta komisijā.

Jautājums, protams, ir par šādas izdiskutēšanas tālāko komunikāciju – vai tā sasniegs tos, kuri par skaidras naudas aprites tiesībām ir nobažījušies? No organizācijas ManaBalss puses mēs turpināsim sekot šai diskusijai Saeimā, iniciatīvas ziņu formā komunicēt par to ar iniciatīvas parakstītājiem, kā arī lūgsim Budžeta komisiju attiecīgā jautājuma izdiskutēšanā iesaistīt iniciatīvas autoru.

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Kopš 2011. gada ar 66 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem ap ManaBalss platformu ir izveidojusies pasaules mērogā unikāli sekmīga pilsoniskās līdzdalības ekosistēma.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!