Tiek vākti paraksti atkārtotai iesniegšanai

Pārstāvis: Olga PetkevičaPublicēta: 02. Dec (2020)

ĻAUSIM BĒRNIEM SKOLĀ BRĪVI ELPOT

Prasām atcelt valdības lēmumu obligāti valkāt sejas maskas 1.-4. klašu skolēniem no 2021. g. 4. janvāra. Ja ministri šādu lēmumu pieņem mēnesi pirms regulējuma stāšanās spēkā, tad viņi neslēpj to, ka paši netic sevis pieņemto ierobežojumu efektivitātei.

Tāpēc prasām neīstenot valdības pieņemto lēmumu par obligātu masku valkāsanu sākumskolas skolēniem no 2021. g. 4. janvāra. Pasaules Veselības organizācija nosaka, ka bērniem no 6 līdz 11 gadu vecumam masku valkāšana var tikt rekomendēta. Turklāt, ja tā tiek īstenota, tai jānotiek pieaugušo kontrolē. Tas nozīmē, ka skolotājiem papildus būs jāseko tam, lai maskas tiek valkātas pareizi. Tas nozīmēs viņiem papildu slodzi un laika tērēšanu jau tā apgrūtinātos mācīšanas apstākļos. Kopš 2020. gada septembra bērni netiek izlaisti no klasēm starpbrīžos, tāpēc jau ir vērojams svaiga gaisa trūkums telpās, kur viņi pastāvīgi atrodas. Masku valkāšana nozīmēs, ka bērni ieelpos vēl mazāk svaiga gaisa, kas nepieciešams viņu normālai attīstībai un veselībai. Turklāt šāda ierobežojuma pieņemšana jau 2020. gada 1. decembrī dod sabiedrībai skaidru signālu: arī pēc mēneša mūsu līdz šim pieņemtie ierobežojumi nedos nekādu pienesumu vīrusa izplatības ierobežošanai. Tas ir nepieņemami, jo valdība solīja sekot situācijas dinamikai un skaitļiem, un pieņemt lēmumus par jauniem ierobežojumiem, balstoties uz tiem.

Uzklausot šo iniciatīvu, mūsu sākumskolu skolēni būs veselīgāki un brīvi ieelpos jau tā klašu telpās ierobežoto skābekli. Bērni nav lielākie slimotāji valstī, tāpēc šie ierobežojumi attiecībā uz viņiem nav samērīgi.

Iniciatīvas parakstītāji 28'413

Autore atjauno parakstu vākšanu jautājumā par masku obligātumu sākumskolāpirms nedēļas

Ņemot vērā sabiedrības lielo interesi, tiek atjaunota parakstu vākšana jautājumā par masku obligātumu sākumskolā.

Šādu lēmumu iniciatīvas "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" autore ir pieņēmusi pēc saziņas ar ManaBalss un secinājuma, ka jau pēc šīs iniciatīvas iesniegšanas Saeimā sabiedrības atbalsts tai ir ievērojami turpinājies.

Pēc tam, kad 3. decembrī 17’322 Latvijas pilsoņu parakstītā iniciatīva tika iesniegta Saeimā, aizvien tika saņemti ļoti daudzi paraksti tās atbalstam, gandrīz sasniedzot nākamo 10’000 parakstu slieksni, kas likumā ir noteikts kolektīvā iesnieguma statusam.

Iniciatīvas autore vēlas izmantot šo faktu un panākt arī klāt nākušo balsu uzklausīšanu un politiķu atbildi tām. Tāpēc autore plāno savākt vēl vismaz 765 jaunus parakstus jau esošajai iniciatīvai un prasībai atcelt valdības lēmumu obligāti valkāt sejas maskas 1.-4. klašu skolēniem.

Savācamo parakstu skaits ir aplēsts pēc iepriekšējā iesnieguma statistikas. Proti, pēc parakstu analīzes iedzīvotāju reģistrā no iepriekš iesniegtajiem 18’119 parakstiem likumam atbilstīgi bija 17’322 jeb atbirums bija 4.4%. Jānorāda, ka Saeimas kārtības rullis nosaka sekojošo: kolektīvo iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi vecumā virs 16 gadiem.

Attiecīgās iniciatīvas gadījumā pirmšķietami ir tikuši līdzdalībai mobilizēti arī daudzi Latvijas nepilsoņi, tāpēc parakstu "atbirums" ir nedaudz lielāks nekā parasti – 4.4%.

Ņemot vērā šo atskaites punktu, atkārtotai iniciatīvas iesniegšanai Saeimā būtu lietderīgi nodrošināties ar 10'450 jaunu parakstu slieksni jeb 765 jauniem parakstiem pie jau esošās iniciatīvas.

Tas nozīmē, ka esošajai iniciatīvai ir jāsasniedz 28'569 parakstu rādītājs. Un tad to varētu jau paredzami droši iesniegt atkārtoti.

Šādam atkārtotam identiskas iniciatīvas iesniegumam Saeimā ir jau precedents. 2019. gada oktobrī ar jaunpienākušajiem parakstiem tika atkārtoti iesniegta iniciatīva "Par nekustāmā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam". Iznākumā šī iniciatīva no sava iepriekšējā statusa, ko varētu formulēt kā "iestrēgusi varas gaiteņos", ir ieguvusi ievērojamu virzību – tā visnotaļ ir uzskatāma par politikas veidošanas dienaskārtības aktuālu un pastāvīgi uzturētu jautājumu.

Jānorāda, ka pēc iepriekšējā iniciatīvas iesnieguma Saeima 21. decembrī deva uzdevumu Ministru kabinetam vēlreiz izvērtēt valdības lēmumu par masku valkāšanas obligātumu sākumskolās. Jau šā gada 12. janvārī Ministru kabinets savu lēmumu atstāja spēkā.

Ja Tu atbalsti iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot", dalies ar to sociālajos tīklos!

Saeima uzdod valdībai atkārtoti vērtēt prasību lietot sejas maskas sākumskolā21. Dec (2020)

Saeima pirmdien, 21.decembrī, uzdeva Ministru kabinetam atkārtoti izvērtēt prasību 1.-4. klašu skolēniem mācību procesa laikā un ārpus tā lietot mutes un deguna aizsegus.

Saeimas lēmumā teikts, ka, balstoties uz ekspertu viedokli, ir izvērtējams attiecīgās vecuma grupas saslimstības īpatsvars un ietekme uz slimības izplatību, ietekme uz izglītības procesu, kā arī ierobežojuma samērīgums un iespaids uz sabiedrības atbalstu vīrusa ierobežošanas pasākumu kopumam.

Debates par šo jautājumu, kurās plenārsēdē piedalījās 16 deputāti, un sekojošais lēmums ir saistībā ar ManaBalss autores iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot", kuru līdz iesniegšanai Saeimā bija parakstījuši 17’322 Latvijas pilsoņi.

Lēmums tika pieņemts ar 90 deputātu atbalstu un vienam atturoties.

Kolektīvajā iesniegumā tā autori aicina neīstenot valdības pieņemto lēmumu par obligātu masku valkāšanu sākumskolas skolēniem, tostarp uzsverot, ka skolotājiem paredzama papildu slodze, sekojot pareizai masku lietošanai.

Saeimas Preses dienests

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Par maskām sākumskolās valdībai būs jālemj vēlreiz16. Dec (2020)

Attālināti klātesot iniciatīvas "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" autorei, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien atbalstīja ierosinājumu uzdot Ministru kabinetam atkārtoti izvērtēt ieceri no jaunā gada pirmo četru klašu skolēniem likt valkāt sejas maskas stundu laikā.

Tāpat komisijas deputāti nolēma, ka lūgs 17. decembrī sasaukt ārkārtas Saeimas sēdi, lai lemtu par šī jautājuma tālāku virzību, ziņo Delfi.

Iniciatīvas autore pēc komisijas sēdes savā Facebook kontā komentē, ka arī masku jautājumā sākumskolās ir jāvadās pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles (JV) principa, ka nav jēgas ieviest noteikumus, kurus nevarēs izpildīt. Proti, ka šai gadījumā skolotāji nespēs izkontrolēt masku pareizu valkāšanu visiem klases skolēniem. Autores vērtējumā masku dēļ paredzami kritīsies arī pedagoģiskā kvalitāte stundās, jo tās ievērojami apgrūtinās komunikāciju.

Tāpat viņa norāda, ka Eiropas valstu prakse par maskām skolās atšķiras. To lietojums, piemēram, Lietuvā, nav valsti paglābis no sevišķi sliktajiem Covid-19 saslimstības rādītājiem. Tāpēc Latvijā ir jāvadās tikai pēc pašu apsvērumiem.

Autore arī izteica pateicību vairākiem sēdē klātesošajiem deputātiem par sapratni un Latvijas skolu psihologu sertifikācijas komisijas loceklei Andai Suharevskai – par sniegto ekspertes ieskatu, kā tieši maskas jaunāko klašu skolēniem traucē mācīties.

Avots: ManaBalss; Delfi

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Pilnvērtīgam ieskatam ņemsim vērā visas puses!10. Dec (2020)

Laikā, kad vīrusa izplatība ir būtiski palielinājusies, masku nēsāšana bērniem ir ļoti svarīga tālākai Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai, uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti.

Šis komentārs ir saistībā ar ManaBalss autores strauju atbalstu guvušo iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot". Ārstu bažas ir, ka sabiedrībā izplatās nepamatoti, maldu ziņās balstīti aizspriedumi. Lai gan pašas iniciatīvas sakarā šādas bažas nešķiet pamatotas, tomēr vēršam platformas ManaBalss kopienas uzmanību uz mediķu norādījumiem par masku valkāšanas nepieciešamību pandēmijas apstākļos. Būsim atbildīgi!

Norādām, ka saskaņā ar ManaBalss iniciatīvu kvalitātes kritērijiem publicētajiem priekšlikumiem ir jābūt balstītiem pārbaudāmos faktos. Konkrētās iniciatīvas gadījumā ManaBalss komanda pārliecinājās, ka autores piesauktā Pasaules Veselības organizācijas rekomendācija un citi apsvērumi tādi ir. Tāpēc diskusija par masku valkāšanas obligātumu un šāda regulējuma samērīguma izvērtēšana ir leģitīma.

Tai pašā laikā, kā uzsver BKUS ārsti, pati masku nēsāšana nerada negatīvas sekas valkātāju veselībai. Pat pretēji – masku valkāšana pasargā ne tikai no Covid-19, bet arī no citiem slimību ierosinātājiem un alergēniem.

Šo nostāju skaidro BKUS virsārste Renāte Snipe. "Maskas droši var nēsāt visi Latvijas iedzīvotāji; arī bērni. Mums visiem ir jāsaprot, ka pareiza sejas masku nēsāšana ikvienā vietā, kur atrodas vairāk nekā viens cilvēks, būtiski samazina risku inficēties. Turklāt cilvēki ar hroniskām saslimšanām tā savu veselību var pasargāt arī no citām saslimšanām. Protams, mūsu sabiedrībā ir pavisam mazi bērni un cilvēki, kas objektīvu iemeslu dēļ nespēj kontrolēt savu uzvedību, tādēļ valdība ir pieļāvusi izņēmumus. Taču arī mazie bērni ļoti kopē pieaugušos, un, ja ģimenē masku nēsāšanu pieņem kā neatņemamu šī brīža dzīves sastāvdaļu, arī bērni jau no ļoti agra vecuma to pieņems."

"Kaut arī bērni ar Covid-19 slimo daudz vieglāk nekā pieaugušie, viņi var būt tā izplatīšanas avots, tāpēc, pieaugot saslimstības rādītājiem valstī, ir jāizturas ar sapratni pret drošības pasākumiem. Distancēšanās un masku valkāšana ir, lai mūs visus pasargātu, nevis ierobežotu mūsu brīvību. Jā, iespējams, bērnam sākumā var būt kāds diskomforts vai var likties, ka tas ir neērti, bet pie tā ātri pierod un tas vairs netraucē."

"Jo ātrāk visi atbildīgi izturēsies pret drošības pasākumiem – nepulcēsies, pareizi lietos sejas maskas, jo straujāk mazināsies infekcijas izplatība, un bērnu atkal varēs staigāt bez maskas."

"Stāsti, ka maskas ir kaitīgas, ir viltus ziņas (NB! Iniciatīvas autore no neapgalvo. – ManaBalss piezīme.), un šādu informāciju tiražēt tālāk ir necieņa pret ikvienu, kurš ar savu atbildīgo rīcību dara visu, lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos. Kā piemēru es varu minēt faktu, kuru zina visi – ķirurgi un anesteziologi operāciju zālē, kur viņi pavada garas stundas, maskās strādā jau gandrīz simts gadus. Šajā laikā viņiem nepārtraukti ir jākoncentrējas un jāpieņem atbildīgi lēmumi, jo no tā ir atkarīga pacienta dzīvība. Ja maskas viņiem radītu hronisku hipoksiju, kā apgalvo viltus ziņu izplatītāji - kā viņi spētu kvalitatīvi veikt savus pienākumus? Un neviens nebūtu gatavs strādāt šajās profesijās, jo kurš gan izvēlētos profesiju, kurā ik dienu tik ļoti ir apdraudēta veselība?"

"Bērni, kuri slimo ar onkoloģiskām saslimšanām un saņem ķīmijterapiju, periodos, kad viņu imunitāte ir ļoti nomākta, gan paši, gan vecāki nēsā maskas, lai bērniņu pasargātu no dažādām infekcijām, un nekad vecāki pret to nav iebilduši vai izteikuši apgalvojumus, ka mediķi rada risku viņu veselībai. Tad kāpēc veselo bērni vecāki saredz apdraudējumu?"

"Mēs mudinām mācīt bērniem, kā pareizi uzlikt un noņemt masku, kā pareizi to valkāt tā, lai ir nosegta mute un deguns, un regulāri mainīt, jo tiklīdz maska ir palikusi mitra, tā kļūst mazāk gaisa caurlaidīga," mudina R. Snipe. "Savu pacientu vidū redzu, ka, ja vecāki paši atbildīgi izturas pret masku valkāšanu, jau vismaz no piecu gadu vecuma arī bērni to labprāt dara."

"Tā ir paradumu maiņa, bet, ja vēlamies, lai infekcijas izplatība apstātos, ir jāsaprot, ka katram jāsāk ar sevi, savu ģimeni – daudz laika jāpavada ārā svaigā gaisā, ar draugiem jākomunicē, izmantojot attālinātas komunikācijas iespējas, un, ja jāuzturas telpās kopā ar vēl kādu, kas nav ģimenes loceklis, tad visiem ir pareizi jānēsā maskas."

Avots: BKUS

Mazāk kā diennakts laikā iniciatīvu par sejas masku neprasīšanu sākumskolās gūst nebijuši lielu atbalstu (Papildināts)03. Dec (2020)

ManaBalss platformā publicētā iniciatīva "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" mazāk nekā 20 stundu laikā kopš tās publicēšanas ir savākusi vairāk nekā 18 tūkstošu parakstītāju atbalstu.

Platformas ManaBalss darba deviņos gados šis ir ātrākais temps, kādā iniciatīva ir guvusi tik pārliecinošu atbalstu.

Šorīt, 3. decembrī, iniciatīvas autore to ir iesniegusi Saeimā.

Iniciatīvas prasība ir atcelt valdības lēmumu obligāti valkāt sejas maskas 1.-4. klašu skolēniem no 2021. g. 4. janvāra. "Ja ministri šādu lēmumu pieņem mēnesi pirms regulējuma stāšanās spēkā, tad viņi neslēpj to, ka paši netic sevis pieņemto ierobežojumu efektivitātei," cita starpā argumentē iniciatīvas autore.

Pasaules Veselības organizācija nosaka, ka bērniem no 6 līdz 11 gadu vecumam masku valkāšana var tikt rekomendēta, norāda autore. Ja tas tiek īstenots, tam ir jānotiek pieaugušo kontrolē. "Tas nozīmē, ka skolotājiem papildus būs jāseko tam, lai maskas tiek valkātas pareizi. Tas nozīmēs viņiem papildu slodzi un laika tērēšanu jau tā apgrūtinātos mācīšanas apstākļos. Kopš 2020. gada septembra bērni netiek izlaisti no klasēm starpbrīžos, tāpēc jau ir vērojams svaiga gaisa trūkums telpās, kur viņi pastāvīgi atrodas."

(Papildināts ar pēdējo rindkopu.)
Valdībai, iespējams, būs jāpārskata savs lēmums, ka līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu sākumskolēniem skolā stundu laikā, gan ārpus skolas būs jānēsā maskas, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" 3. decembrī sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Iniciatīva ar šādu prasību ManaBalss platformā pirmās diennakts laikā ir savākusi jau 20 tūkstošus parakstu, tā ir iesniegta Saeimā, un iedzīvotāju atbalsts šai prasībai turpina augt.

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tavai balsij ir nozīme!