Iniciatīva ir noraidīta

Pārstāvis: Uldis KronblūmsPublicēta: 08. Nov (2018)

PASARGĀSIM JŪRMALAS KĀPAS NO APBŪVES!
Iniciatīva tiks iesniegta Jūrmalas pildētas dome

Jūrmalas dome ir nodevusi publiskajai apspriešanai lokālplānojumu trīs zemesgabaliem Jūrmalas kāpās Bulduros pie pludmales, lai atļautu apbūvēt līdz šim neskarto kāpu zonu. Kāpas virsotnē Parex bijušā īpašnieka ģimene blakus tai jau piederošajai liela apjoma būvei, kas formāli tika nodēvēta par sabiedrisku ēku, plāno attīstīt īpašumu, kas dokumentos tiek saukts par viesu namu, kā arī izveidot pievedceļu kāpās un jaunas ielas tuvējā mežā. Pret neskartās dabas teritorijas pārveidošanu jau 2016. gadā iebilda vairāki tūkstoši jūrmalnieku, bet Jūrmalas dome un VARAM iebildumus neņēma vērā. Būvniecība un tās pievedceļu izbūve dabas teritorijās kārtējo reizi iznīcinās Jūrmalas lielāko vērtību – skaisto dabu, mazinot pilsētas pievilcību. Nav šaubu, ka kāpās tiks uzcelta kārtējā dzīvokļu ēka, jo līdzīgas viltus viesnīcas un viesu namus ātras peļņas tīkotāji ar Jūrmalas domes atbalstu pilsētā sabūvējuši jau daudzus desmitus.

Parakstoties jūs piekrītat Jūrmalas pilsētas domei adresētajam Jūrmalas Aizsardzības biedrības 07.11.2018 iesniegumam Nr. 23/2018 “ Par iebildumiem lokālplānojumam zemesgabaliem 4.līnija 1A, Jūrmalā, 5.līnija 2, Jūrmalā, un Bulduri 1304”. Detalizētāku aprakstu jūs varat atrast www.jab.lv, bet pats iesniegums ir pielikumā. Aicinām parakstīties pret kāpu apbūvi ne tikai Jūrmalas, bet visas Latvijas iedzīvotājus. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam nosargāt tās dabas vērtības, kas nav novērtējamas naudā un ir saglabājamas visas Latvijas iedzīvotājiem un nākamajām paaudzēm. Šo Jūrmalas dārgumu nedrīkst upurēt dažu cilvēku peļņas interesēs.

Mums ir dziļa pārliecība, ka ilgtermiņā dabas un kultūrvides vērtību saglabāšana ir arī ekonomiski izdevīga un palielinās kopējo kūrorta vērtību. Tieši šīs vērtības uzrunā pilsētas viesus, kuru vajadzības nodrošina darbu Jūrmalas iedzīvotājiem. Jūsu paraksts ir svarīgs, jo liks aizdomāties tiem, kuri izlemj daudzu pilsētas teritoriju likteni. Mēs ticam, ka kopā mums izdosies!

Pievienots dokuments

JAB_23_2018_JD_41A_iebildumi_parakstits.pdf (atvērt)

Jūrmalas dome izskata iesniegtās iniciatīvas un nolemj neņemt vērā prasības par krasta kāpu aizsargjoslu07. Jan

Jūrmalas pilsētas domē 2021. gada rudens beigās ir pieņemts lēmums Nr.501 "Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu redakcijas pilnveidošanu". Saistībā ar divām ManaBalss.lv autoru iniciatīvām ar prasībām par krasta kāpu aizsargjoslu saglabāšanu dome atbildes vēstulēs ziņo, ka šīs prasības ir izskatītas, bet nav atbalstītas.

Līdz ar to iniciatīvas "2,6 miljoni kvadrātmetru Jūrmalas kāpu tiek pakļauti apbūves riskam. Nepieļausim to!" un "Jūrmalas teritorijas plānojumā saglabāt kāpu krasta aizsarglīniju" prasības nav atbalstītas.

Abas prasības teritorijas plānojumā saglabāt kāpu krasta aizsarglīniju ir izskatītas Teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes darba grupā. Dome komentē, ka līdzšinējā krasta kāpu aizsargjoslas daļas bez apbūves teritorija noteikta neprecīzi, un nav datu (augstas detalizācijas topogrāfisko plānu, biotopu, meža zemes robežu) par privātā īpašumā esošiem zemesgabaliem.

Domes izstrādātais risinājums teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos, kas paredz apbūves izvietojuma izvērtēšanu detālplānojumā, balstoties uz detalizētām izpētēm, ietver visus faktorus, uz kuriem balstoties vēsturiski šī līnija tika veidota. Līdz ar to prasības un ierobežojumi apbūves izvietošanai krasta kāpu aizsargjoslā nodrošinās vides aizsardzības un dabas vērtību saglabāšanas mērķa izpildi, vienlaikus dodot iespēju īpašumu racionālai izmantošanai daļā, kur nav konstatētas dabas vērtības, teikts domes atbildes vēstulē.

Vienlaikus dome skaidro, ka minētās izmaiņas ir attiecināmas tikai uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības noteikto papildu būvniecības ierobežojumu – krasta kāpu aizsargjoslas daļu bez apbūves jeb iepriekš saukto "kāpu būvlaidi". Savukārt Aizsargjoslu likumā noteiktā Rīgas līča krasta kāpu aizsargjosla Teritorijas plānojumā tiek saglabāta bez izmaiņām.

Avots: ManaBalss.lv; Jūrmalas pilsētas dome

_____________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 45 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Aicinājums iestāties par iedzīvotāju līdzdalību pašvaldībās un parakstīt iniciatīvu "Atveram pašvaldības!"30. Oct (2020)

Tā kā esi parakstījis šo pašvaldības dzīves iniciatīvu, uzrunājam Tevi ar aicinājumu atbalstīt patiesi spēcīgas un efektīvas kolektīvo iesniegumu sistēmas izveidi Latvijas pašvaldībās!

Organizācija ManaBalss kopā ar četrām citām NVO ir publicējusi iniciatīvu "Atveram pašvaldības!" un aicina arī Tevi to parakstīt un dalīties ar to savos sociālo mediju kontos.

Lūdzam iepazīties arī ar iniciatīvas pielikumā izklāstītajiem apsvērumiem, kāpēc šis ir ļoti svarīgs jautājums un nepieciešams risinājums.

Tavai balsij ir nozīme!