Palīdzi savākt vēl "rezerves" parakstus!

Pārstāvis: Rolands AuzaPublicēta: 26. May (2016)

Gan Igaunijā, gan Lietuvā ir ieviesta dzērienu iepakojumu depozītu sistēma, kura paredz, ka iedzīvotāji saņem atlīdzību, ja nodod izlietotās stikla pudeles, PET pudeles un skārdenes. Latvijā šādas sistēmas nav, līdz ar to mūsu apkārtne tiek pastāvīgi degradēta, jo būsim godīgi paši pret sevi - ne visiem iedzīvotājiem šķiet būtiski uzturēt tīru apkārtējo vidi un Latvijas dabu.

Kādēļ šī sistēma līdz šim nav ieviesta? Nu jau aizgājusī 11. Saeima šo ideju noraidīja . Argumentācija – sistēma esot pārāk neefektīva un dārga. Paradokss - Latvijas ražotāji un daļa tirgotāju ir gatavi sistēmu apmaksāt, valstij tas neizmaksātu neko. "Ražotāji ir gatavi ieviest šo sistēmu un uzturēt to, ņemot kredītus," pavēstīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. Ieviešot depozīta sistēmu, šo naudu nāktos atņemt atkritumu apsaimniekotājiem, atgriezt atpakaļ ražotājiem, kas to ieguldītu depozīta sistēmā. Ražotāji nenoliedz, ka visu šo gadu garumā izjutuši atkritumu apsaimniekotāju lobiju, lai nekas tādas nenotiktu. "Tā visu laiku ir bijis. Jā, tāds ir, un tas arī bremzē šo depozītsistēmas ieviešanu," atzīst Ināra Šure. Aicinu Saeimu lemt par PET pudeļu un citu dzēriena iepakojumu depozītu sistēmas izveidi Latvijā.

SKDS veiktajā 1005 iedzīvotāju aptaujā 89% iedzīvotāju atbalsta depozītu sistēmas ieviešanu un tikai 7% aptaujāto atzina, ka viņus nemotivētu atgriezt izlietoto dzēriena iepakojumu tirdzniecības vietā, ja viņi par to saņemtu atpakaļ naudu, piemēram, desmit centus par katru iepakojumu. Aptaujas rezultāts kārtējo reizi apliecina, ka depozīta sistēma būtu labs stimuls sabiedrībai izlietoto dzērienu iepakojumu atdot atpakaļ, būtiski uzlabojot līdzšinējos savāktā iepakojuma rādītājus un vides tīrību.

Iniciatīvas parakstītāji 10'377

PARTIJU VIEDOKĻI!23. Nov (2016)

Lai gan vairums partiju iniciatīvu atbalsta, tās izsakās piesardzīgi, norādot uz depozītsistēmas ieviešanas dārgajām izmaksām un spēcīgo atkritumu apsaimniekošanas nozares lobiju, kas iniciatīvai būs jāpārvar!

VIENOTĪBA
Mēs gribam lepoties ar to, ka Latvija ir viena no zaļākajām valstīm Eiropā un mūsu lēmumi un rīcība – ilgtspējīgi un videi draudzīgi. Arī Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija Latvija 2030 paredz piesārņojuma un atkritumu plūsmu samazināšanu, ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanu un ekosistēmu pakalpojumu attīstību un nosaka, ka pārstrādāto atkritumu īpatsvaram (% no savāktajiem atkritumiem gadā) 2030. gadā ir jābūt lielākam par 80%.

PET pudeļu depozīta sistēmas izveide un ieviešana būtu nozīmīgs solis, kas ļautu ievērojami samazināt atkritumu nonākšanu dabā. Šādas depozītsistēmas ieviešana Latvijā tikusi apspriesta jau vairākkārt, taču tās ieviešana atlikta finansiālu apsvērumu dēļ. Partija VIENOTĪBA uzskata, ka Latvijas dabas aizsardzība un mūsu sabiedrības veselība ir neapstrīdami argumenti, lai diskusiju par PET pudeļu depozītsistēmas ieviešanu atsāktu. Šajā diskusijā ceram gan uz Ministru prezidenta, gan atbildīgo ministriju – Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas un Finanšu ministrijas – atsaucību, izvērtējot sistēmas izmaksas un ieguvumus dabai un sabiedrībai.

LATVIJAS REĢIONU APVIENĪBA
Latvijas Reģionu Apvienība atbalsta dzērienu iepakojumu depozītu sistēmas ieviešanu Latvijā. Sistēma veiksmīgi darbojas citās Eiropas valstīs, kas kārtējo reizi pierāda valdības nespēju ieviest Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un apkārtējai videi nozīmīgus risinājumus. Latvijas Reģionu Apvienība uzskata, ka iepakojumu depozītu sistēma jāievieš nekavējoties.

NO SIRDS LATVIJAI
Frakcija “No sirds Latvijai” viennozīmīgi atbalsta “Mana balss” virzīto iniciatīvu “PAR IESPĒJU SAŅEMT ATLĪDZĪBU PAR PET PUDEĻU UN CITU DZĒRIENU IEPAKOJUMU NODOŠANU” un Saeimas sēdē balsos par tās tālāku virzību, jo sekmēs tukšās taras savākšanu un nodošanu, kas mūsu vidi noteikti padarīs tīrāku.

“No sirds Latvijai” uzskata, ka taras nodošanu nepieciešams stimulēt, jo šobrīd ceļmalas un meži ir pilni iztukšotāmpet pudelēm un skārdenēm.

Tāpēc “No sirds Latvijai” rosina atgriezties pie jau 2013.gadā izstrādāto grozījumu Iepakojuma likumā un Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredzēja ieviest depozīta sistēmu no 2015.gada 1.janvāra, un tos iekļaut Saeimas darba kārtībā.

NACIONĀLĀ APVIENĪBA “VISU LATVIJAI!” – “TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI/LNNK”
"Tā kā 2013. gadā virzītie priekšlikumi depozīta sistēmas ieviešanai Latvijā līdz pat 2015. gada sākumam nebija guvuši atbalstu Latvijas Republikas Saeimā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra uzdevumā 2015. gada februārī tika izveidota darba grupa (pašvaldības, uzņēmēju un nozaru asociācijas pārstāvji), lai atkārtoti izvērtētu depozīta sistēmas nepieciešamību un izveides lietderīgumu.
Tā secināja, ka dalītā atkritumu vākšanas sistēma efektīvāk sasniegs mērķi – samazināt poligonos noglabājamo atkritumu apjomu un būtiski palielināt sadzīves atkritumu pārstrādi. Dalītā atkritumu vākšana ar katru gadu strādā veiksmīgāk, un sašķirotā iepakojuma apjoms Latvijā aug.
Idejiski depozīta sistēmas ieviešana ir atbalstāma, taču jāapsver ieviešanas ietekme uz budžetu, kā arī jārēķinās ar spēcīgu atkritumu apsaimniekošanas nozares pretestību šādām pārmaiņām."

ZAĻO UN ZEMNIEKU SAVIENĪBA
ZZS frakcija pret šo iniciatīvu attiecas piesardzīgi, jo:
1. Iniciatīvā minētā depozītsistēma paredz dzērienu cenas pielikumu, jo, lai saņemtu atlīdzību par nodoto pudeli, pircējam šī summa jāiemaksā, pērkot produktu. Turklāt pudeļu savākšanas iekārtas vai punkta uzturēšana nelielos lauku veikalos nebūs rentabla, tas diskriminēs lauku iedzīvotājus.
2. Jau daudzus gadus ievērojami valsts un Eiropas fondu līdzekļi mērķtiecīgi ieguldīti atkritumu dalītās vākšanas un šķirošanas infrastruktūrā. Depozītsistēmas ieviešana (kas radīs visai lielas jaunas izmaksas) visus šos ieguldījumus padarīs par nevajadzīgiem, jo atkritumu šķirošanas līniju un dalītās atkritumu vākšanas sistēmas uzturēšana, paralēli pastāvot depozītsistēmai, ir nerentabla un nelietderīga.
Iniciatīva būtu aktuāla pirms desmit gadiem, kad Latvijai bija jālemj, kādu atkritumu apsaimniekošanas modeli izvēlēties. Toreiz vides ministra R.Vējoņa vēlme ieviest depozītsistēmu  valdībā atbalstu neguva.

SASKAŅA
Vēl domā, vai ir viedoklis!

PIE FRAKCIJĀM NEPIEDEROŠS DEPUTĀTS ARTUSS KAIMIŅŠ
Vēl domā, vai ir viedoklis!

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Kā strādā ManaBalss.lv?

Parādi video arī draugiem:

ManaBalss.lv labās ziņas - Tavā e-pastā!

Mums ir daudz labu jaunumu - gribam par tiem pastāstīt arī Tev! Ieraksti savu e-pastu, un mēs ik mēnesi Tev tos nosūtīsim.

e-pasta adrese *

* Obligātie lauki

Kas ir ManaBalss.lv?

Portāls ManaBalss.lv ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā ikviens 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas pilsonis var ierosināt un parakstīt iniciatīvas labākas Latvijas veidošanai! Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu, nonāks Saeimā, un pēc tam - lēmumu pieņēmēju dienaskārtībā. Portālā ikviena balsotāja identitāti apstiprina Latvijā reģistrētas internetbankas. Tādā veidā nodrošinām, ka parakstus pēc Saeimas pieprasījuma iespējams pārbaudīt un salīdzināt ar iedzīvotāju reģistru. Pēc veiksmīgas autentifikācijas, internetbankas atsūta personas vārdu, uzvārdu un personas kodu uz ManaBalss.lv, kur personas dati tiek saglabāti aizsargātās datubāzēs un persona var veikt 1 balsojumu par katru iniciatīvu. Par drošību gādā banku sistēmas, par datu aizsardzību atbildību uzņemamiems mēs. Publiski pieejams ir tikai vārds un uzvārds. Paraksties arī Tu par kādu no iniciatīvām, lai palīdzētu tai ātrāk nokļūt līdz lēmumu pieņēmēju dzirdīgajām ausīm!