Pārstāvis: Viktors KuļiksPublicēta: 21. Mar (2019)

PAR SKAIDRAS NAUDAS APRITES NORMU SAGLABĀŠANU

Nemainīt pašreizējo likumdošanu un normas skaidras naudas apritei. Aicināt deputātus nebalsot par Ekonomikas ministrijas virzītājiem jaunajiem normatīviem skaidras naudas aprites ierobežošanai.

Atstāt skaidrās naudas aprites normas un likumus negrozītus.

Mazāka atkarība no bankām. Būt neatkarīgam, veidojot savu privāto finanšu sistēmu. Rīkoties ar savu nopelnīto naudu pēc savas gribas un likumīgajām iespējām.

VID atceļ uzlikto sodu par skaidrā naudā Vācijā pirktu auto25. Jul (2019)

Valsts ieņēmumu dienests, izskatot Ģenerālprokuratūras prokurora protestu, atcēlis savu lēmumu par personas saukšanu pie administratīvās atbildības, informē prokuratūrā. Kādam vīrietim tika piemērots naudas sods 1350 eiro apmērā par automašīnas iegādi ārvalstī skaidrā naudā, jo darījuma summa pārsniedza likumā noteiktos 7200 eiro, ziņo portāls Latviesi.com.

Šis fakts sasaucas ar ManaBalss platformā publicēto iniciatīvu "Par skaidras naudas aprites normu saglabāšanu", kas prasa nemainīt līdzšinējās normas skaidras naudas apritei.

Kā norādīja prokurors, vīrietis Vācijā iegādājies transportlīdzekli no juridiskas personas skaidrā naudā par 9000 eiro. Valsts ieņēmumu dienests šai personai bija piemērojis administratīvo sodu, jo viņš nebija ievērojis likumā noteikto skaidras naudas darījumu ierobežojumu Latvijā.

Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska uzsver - saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu ir pieļauts būtisks procesuāls pārkāpums, proti, pārkāpts likumā noteiktais priekšnosacījums, ka persona, kura izdarījusi pārkāpumu, ir atbildīga saskaņā ar likumu, kas ir spēkā pārkāpuma izdarīšanas laikā un vietā. Līdz ar to administratīvo sodu nevar piemērot par Vācijā veiktu darījumu.

Avots: Latviesi.com

Sezonas pirmais raidījums: vai skaidras naudas aprite ir jāierobežo?21. May (2019)

Raidījuma “Mana balss” trešās sezonas pirmajā raidījumā RīgaTV 24 argumenti būs gan par, gan pret to.

Studijas RīgaTV 24 diskusiju raidījumam “Mana Balss” – jau trešā sezona!

To atklājot, aplūkosim iniciatīvu “Par skaidras naudas aprites normu saglabāšanu”.

Arī jaunajā sezonā raidījuma ierakstus RīgaTV 24 studijā var apmeklēt ikviens interesents!

Raidījuma ieraksta dalībniekiem un skatītājiem studijā lūgums ierasties ne agrāk par 19:00.

Šīs diskusijas dalībnieki:
- Viktors Kuļiks, inciatīvas autors
- Jānis Zelmenis, zvērināts advokāts
- Jana Salmiņa, Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece
- Ainis Dābols, nodokļu konsultants

Iniciatīvai “Par skaidras naudas aprites normu saglabāšanu” patlaban ir izdevies savākt virs 1900 parakstiem. Tās autors aicina nemainīt pašreizējo likumdošanu un normas skaidras naudas apritei, un Saeimas deputātus – nebalsot par Ekonomikas ministrijas virzītājiem jaunajiem normatīviem skaidras naudas aprites ierobežošanai.

Nāc, klausies un izsakies diskusijā!

Tiekamies RīgaTV 24 studijā Rīgā, Blaumaņa ielā 32, ceturtdien, 23. maijā, plkst. 19:20!

Raidījumu skatieties RīgaTV 24 kanālā svētdien, 26. maijā, plkst. 20:00 un 23:30.

Raidījums “Mana balss” ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma “Mana balss” saturu atbild RīgaTV 24.

Darījumus ar nekustamo īpašumu nedrīkstēs veikt skaidrā naudā26. Mar (2019)

To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas otrdien, 26. martā, atbalstītie grozījumi izskatīšanai galīgajā lasījumā nodokļu un nodevu likumā. Tie paredz aizliegumu nekustamā īpašuma darījumus veikt skaidrā naudā.

Aizliegumu skaidrā naudā norēķināties par nekustamā īpašuma, piemēram, iegādi, plānots noteikt, lai novērstu fiktīvu darījumu slēgšanu gadījumos, kad puses ir ieinteresētas pirkt vai pārdot īpašumu par lielākām naudas summām, nekā patiesā darījuma apmērs. Patlaban skaidrā naudā par darījumu var norēķināties līdz 7200 eiro.

Likuma grozījumi arī rosināti, ņemot vērā, ka norēķini par apjomīgiem darījumiem skaidrā naudā var radīt risku fiktīvu un krāpniecisku darbību veikšanai, kā arī iespējai legalizēt nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumu autori norādījuši, ka skaidras naudas lietošana darījumos apgrūtina nodokļu administrācijas iespēju kontrolēt nodokļu aprēķināšanas un maksāšanas pareizību, jo nav efektīvu instrumentu darījuma pierādīšanai, tai skaitā, vai darījums skaidrā naudā faktiski ir noticis.

Budžeta komisijas deputāti šodien atbalstīja iniciatīvu izslēgt no likumprojekta ierosinājumu ierobežot skaidras naudas lietošanu, tostarp darījumos ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem.

Grozījumi nodokļu un nodevu likumā iekļauti šī gada valsts budžeta projekta paketē, un galīgajā lasījumā Saeimā tos plānots skatīt 3.aprīlī.

Avots: Saeimas Preses dienests