Pārstāvis: Apvienība "Pilsēta cilvēkiem"Publicēta: 11. Feb

RĪGAS IETVES JĀTĪRA PAŠVALDĪBAI!
Iniciatīva tiks iesniegta Rīgas domē

Ziemas laikā rīdzinieki regulāri sastopas ar situācijām, kad vairākas dienas un pat nedēļas pēc snigšanas uz daudzām ietvēm nav notīrīts sniega. Pašlaik par ietvju tīrīšanu atbild pieguļošo nekustamo īpašumu īpašnieki vai apsaimniekotāji. Visbiežāk ietves nav notīrītas pie graustiem un tukšiem zemesgabaliem. Sevišķi bēdīga situācija ir vietās, kur gājējiem jāšķērso brauktuve. Tur sniegs no brauktuves ir sastumts uz gājējiem paredzētās daļas, un gājējiem brauktuves šķērsošana ir bīstama un ļoti nekomfortabla. Šāda situācija nozīmē to, ka sevišķi cilvēkiem, kas pārvietojas ratiņkrēslos, ir tikai divi varianti – vai nu riskēt ar dzīvību un pārvietoties pa brauktuvi, vai arī palikt ieslodzītiem mājās, jo šķērsot sasalušus sniega kukuržņus ratiņkrēslā fiziski nav iespējams. Pārvietošanās ir apgrūtināta arī cilvēkiem ar bērnu ratiņiem. Tāpat uz slidenām ietvēm katru ziemu gūst traumas ļoti daudzi iedzīvotāji.

Kaimiņvalstu galvaspilsētās, piemēram, Helsinkos, Stokholmā un Viļņā, ietves no sniega pilnībā vai daļēji attīra pašvaldība. Arī Latvijā ir pilsētas, kur sniegu no ietvēm attīra centralizēti – Cēsis, Daugavpils, Līgatne, Madona, Mazsalaca un Rēzekne. Rīgai ir jāņem piemērs no šīm pilsētām un arī jāsāk uz pašvaldības zemes esošo ietvju centralizēta un mehanizēta tīrīšana, atbrīvojot no šā pienākuma pieguļošo īpašumu īpašniekus un apsaimniekotājus.

Tīrot ietves centralizēti ar šim nolūkam piemērotu tehniku, rīdziniekiem samazināsies tīrīšanas izmaksas (jo tīrīšana ar tehniku ir daudz efektīvāka par roku darbu), kā arī tiks nodrošināta nemainīgi augsta ietvju tīrīšanas kvalitāte visā ielu garumā. Tiks nodrošināta pārvietošanās brīvība cilvēkiem ar kustību traucējumiem.