Pārstāvis: Gunta AncānePublicēta: 06. Jul (2011)

MAINĪT HIMNU UZ "SAULE, PĒRKONS, DAUGAVA"

Vēlamies, lai Latvijas valsts himna tiktu mainīta uz dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava" ar Raiņa vārdiem un Mārtiņa Brauna mūziku.

Vēlamies mainīt likuma Par Latvijas valsts himnu otro un trešo pantu, nosakot, ka Latvijas valsts himna ir dziesma "Saule, Pērkons, Daugava" ar Raiņa vārdiem un Mārtiņa Brauna mūziku, aizstājot pašreizējo himnu – lūgšanu "Dievs, svētī Latviju".

Šogad sāksies trešais gadu desmits, kopš esam atguvuši savas valsts un tautas neatkarību. Vēlamies formulēt, ka esam spēcīga, pašapzinīga tauta, kas lepojas ar savu valsti. Vēlamies dziedāt himnu, kas to iemieso un pauž. Mūs vairs neraksturo augstākiem spēkiem veltītas lūgsnas (Dievs, svētī Latviju!). Mums jābūt stipriem un jāattīsta savu atgūto valsti - dziesmas vārdiem runājot, "Saule Latvi sēdināja tur, kur gali satiekas, balta jūra, zaļa zeme, Latvei vārtu atslēdziņa". Jau latviešu folklorā spēcīgi simboli ir Saule, Pērkons un Daugava. Šo dziesmu ar Raiņa vārdiem tautā mēdz saukt par neoficiālo himnu, īsto himnu vai nākamo himnu. Mēs uzskatām, ka ir laiks šo dziesmu padarīt par īsto Latvijas Republikas oficiālo himnu – dziesmu, ko dzirdot un dziedot ikviens izjūt lepnumu par savu valsti.

Iniciatīvas turpmāko virzību pārņem Gunta Ancāne04. May (2023)

Uz aicinājumu pārņemt iniciatīvas "Mainīt himnu uz "Saule, Pērkons, Daugava"" turpmāko virzību esam saņēmuši pāris šīs iniciatīvas atbalstītāju piedāvājumus, un turpmāk tās pārstāve būs Rīgas Stradiņa universitātes profesore Gunta Ancāne.

Saziņā ar ManaBalss.lv Gunta Ancāme savu motivāciju komentē sekojoši.

No ManaBalss.lv atnāca ziņa par jauna iniciatora Latvijas himnas maiņai nepieciešamību. Tā kā himnas jautājumu redzu kā ļoti svarīgu īpaši šobrīd, tad esmu gatava to uzņemties viena vai kopā ar domubiedriem.

Himna ir kā valsts vizītkarte, kurā būtu atspoguļojamas tautas labākās īpašības – lepnums par sevi un savējiem, spēks, pārliecība par savu varēšanu, aicinājums sargāt sevi un cīnīties par vērtībām: savu un tautas brīvību, godu un cieņu citu tautu vidū.

Francūži, dziedot Marseljēzu, sauc savus dēlus un brāļus vienoties cīņā, veidot "bataljonus" un "lai laukus pārpludina asinis", ja tas nepieciešams augstāku vērtību vārdā. Dzīvību zaudēt ir nieks, ja cena ir brīvība un gods. Tas ir kā atgādinājums iepriekšējo paaudžu drosmei un vienotībai un aicinājums tādiem būt arī turpmāk.
Briti, uzrunājot Dievu, aicina sargāt viņus pašus un karali/karalieni. Te svarīgi atcerēties, ka britu tradīcijās karalis/karaliene ir salaulāti kronēšanas procesā ar savu tautu un, aicinot sargāt valdnieku, himna aicina sargāt pašu tautu.

Mums himna, uzdrošinos teikt, ir kā nebrīvu cilvēku lūgums, ļaut mums kaut ko darīt – diet un dziedāt. Nevis pašiem ņemot likteni savās rokās un cīnīties, bet, lūdzot kādam atļauju, kaut ko mums atļaut darīt.

Latviešiem, manuprāt, šobrīd pietrūkst atbilstīgas mūzikas un teksta himnas, kurā būtu slavinājums un pacilātība par latviešu tautas labākajām īpašībām, kur skanētu aicinājums būt lepniem, drosmīgiem, vienotiem, varošiem un stipriem. Mums pietrūkst atbilstīgas mūzikas un teksta himnas, kas runātu par pamatvērtībām, pie kurām diešana un dziedāšana nebūtu pieskaitāmas.

Un, ja nu tā ir gadījies, ka pirms gadsimta neizvēlējāmies ne Jurjānu Andreja "Nevis slinkojot un pūstot", ne Alfrēda Kalniņa "Latvju himnu", tad varbūt šobrīd būtu īstais brīdis pārdomāt un mainīt vienu no nācijas svarīgajiem simboliem. Lai tā ir Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava" vai varbūt kāda cita dziesma – svarīgi ir, lai nestā ziņa būtu pacilājoša un a priori raisītu cieņu pret latviešiem.

Ja Tu atbalsti šo iniciatīvu, dalies ar to sociālajos tīklos!

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 60 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!

Iespēja pārņemt iniciatīvas turpmāko virzību24. Apr (2023)

Esam saņēmuši ziņu, ka iniciatīvas "Mainīt himnu uz "Saule, Pērkons, Daugava" autors vairs nevēlas to turpināt un lūdz pārtraukt parakstu vākšanu par šo iniciatīvu. Tāpēc piedāvājam kādam no šīs iniciatīvas līdzšinējiem atbalstītājiem pārņemt tās turpmāko virzību – tās popularizēšanu un parakstu vākšanu.

Ja tuvāko divu nedēļu laikā – līdz 7. maijam – nesaņemsim argumentētu pieteikumu no kāda šīs iniciatīvas atbalstītāja par tās turpmākās virzības pārņemšanu, tad iniciatīva parakstīšanai vairs nebūs pieejama.

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 56 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

«Saule, Pērkons, Daugava» izvēlēta par Katalonijas neatkarības himnu05. Sep (2014)

Dzīvei ir interesanti pavērsieni - pa to laiku, kamēr turpinās parakstu vākšana iniciatīvai par to, ka dziesmai "Saule, Pērkons, Daugava" jākļūst par Latvijas himnu, šīs dziesmas kataloniešu versija kļuvusi par Katalonijas neatkarības himnu! Atskaņošanas laikā Barselonā 11.septembrī tai gaidāma vismaz 2 miljonu auditorija. Lai labi skan & neaizmirstiet nobalsot par citām ManaBalss.lv iniciatīvām! http://ej.uz/1tdu

AUTORS: MADARA PEIPIŅA