2020. gada Eiropas Pilsoņu balva ir piešķirta platformai ManaBalss 15. Feb (2021)

Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Pilsoņu balvas komiteja paziņojusi 2020. gada balvas laureātus no visas Eiropas Savienības. No Latvijas tā ir līdzdalības platforma ManaBalss, ziņo EP birojs Latvijā.

ManaBalss komandas vērtējumā tas ir visas Latvijas sabiedrības sasniegums. Tāpēc priecāsimies par to kopā un neapstāsimies pie jau sasniegtā!

Eiropas Pilsoņu balva ir Eiropas mēroga apbalvojums, ko EP piešķir personām, grupām vai organizācijām par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu, veicinot ES iedzīvotāju savstarpējo sapratni un saliedētību, kā arī sekmējot pārrobežu sadarbību ES ietvaros, kas stiprina Eiropas garu.

Balvu tāpat piešķir par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina Eiropas Savienības Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti.

"Saņemot 2020. gada Eiropas Pilsoņu balvu, ManaBalss komanda ir gan pazemīga, gan lepna," teikts organizācijas komentārā par balvas piešķiršanu.

"Mēs esam pazemīgi saņemt šo medaļu, jo esam "tikai" kā zobrats nacionālajā digitālās līdzdalības ekosistēmā – daudzpusējā uzticības ekosistēmā, kas ir unikāla pasaules mērogā. "Tikai" mēs liekam pēdiņās, jo mēs gan labi apzināmies, gan arī esam atbildīgi šīs ekosistēmas biedri. Mēs ļoti labi saprotam ManaBalss izšķirīgo lomu tajā.

Par šo augsto atzinību mēs esam arī lepni – kā daļa no Latvijas ļoti dzīvīgās pilsoniskās sabiedrības, kas kopā ar publisko pārvaldību tiecas atrisināt ikdienas izaicinājumus. Šī balva apliecina, ka mēs kopā esam kaut ko izdarījuši pareizi.

Tāpēc šī balva, kuru labprāt pieņemam, reizē ir labi pelnītas starptautiskās atzinības un prestiža svinības un godājamu Eiropas partneru dots kredīts, lai radītu pienesumu visai Eiropas kopienai. Latvija uz šādu pienesumu ir gatava, mēs to vēlamies un esam arī apņēmušies to veikt.

Mēs tiešām svinam šo sasniegumu. Un šī balva mūs arī spēcīgi motivē pārnest zināšanas, kas ir radītas, pārbaudītas un pierādītas Latvijā, uz citām Eiropas valstīm un ES līmenī."

Eiropas Pilsoņu balvas kandidātus var izvirzīt kā atsevišķi iedzīvotāji, tā apvienības vai organizācijas.

Katrā dalībvalstī iesniegtos pieteikumus izvērtē attiecīgās valsts žūrija, kuru veido vismaz trīs Eiropas Parlamenta deputāti, valsts pilsoniskās sabiedrības organizācijas pārstāvis un valsts jaunatnes organizācijas pārstāvis. Žūrija atlasa ne vairāk kā piecus projektus, kurus nosūta Eiropas Pilsoņu balvas komitejai, kas lemj par galīgajiem uzvarētājiem. Katru gadu balvu piešķir ne vairāk kā 50 laureātiem no visas Eiropas, vismaz vienam no katras dalībvalsts.

Latvijas žūrijas sastāvā bija EP deputāti Andris Ameriks, Dace Melbārde, Inese Vaidere, biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš un Latvijas Jaunatnes Padomes pārstāve Renāte Mencendorfa.

Žūrija projektu "ManaBalss" vērtē kā spēcīgu pilsonisko iniciatīvu, kas reprezentē Eiropas vērtības – tas sistemātiski darbojas jau 10 gadus, veicinot sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā (no 53 iniciatīvām 32 kļuvušas par likumiem)*, samazinot plaisu ar lēmumu pieņēmējiem un nodrošinot demokrātiju. "ManaBalss" raksturota kā lielisks piemērs digitālo tehnoloģiju izmantošanai pilsoniskajiem mērķiem, turklāt tā ir pirmā līdzdalības platforma, kurā aktīvi iesaistās jaunatne.

Eiropas Pilsoņu balvu Eiropas Parlaments iedibināja un piešķir kopš 2008. gada. Iepriekš no Latvijas balvu saņēmusi Latvijas Lauku sieviešu apvienības vadītāja Rasma Freimane (2012), Lauku bibliotēku atbalsta biedrības vadītāja Biruta Eglīte (2013), labdarības fonda “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta (2015), labdarības maratona “Dod Pieci” komanda (2017) un kustība “Iespējamā misija” (2018).

* Tas bija pieteikuma iesnieguma brīdī. Pašlaik, balvas izsludināšanas dienā, šī attiecība ir 36 pēc pilsoņu iniciatīvām ieviesti likumi attiecībā pret 62 Saeimā un valsts institūcijās izskatītiem kolektīvajiem iesniegumiem. Vēl 8 iniciatīvas ir atbalstītas pašvaldībās (septiņas ir noraidītas), un viena – pat privātajā sektorā.

Par Eiropas Pilsoņu balvu:

Katru gadu Eiropas Parlaments piešķir Eiropas Pilsoņu balvu. Šī balva ir atzinība par izciliem sasniegumiem šādās jomās:

- projekti, kas veicina dalībvalstu pilsoņu savstarpējo sapratni un ciešāku integrāciju vai pārrobežu vai starptautisko sadarbību Eiropas Savienībā,

- projekti, kurus veic pilsoņi, kas ilgstoši īsteno pārrobežu vai starptautisko sadarbību kultūras jomā, stiprinot Eiropas garu,

- ar attiecīgo Eiropas gadu saistītie projekti,

- projekti, ar kuriem skaidri tiek apliecinātas Eiropas Savienības Pamattiesību hartā paustās vērtības.

Uz Eiropas Pilsoņu balvu savu kandidatūru saistībā ar pašu īstenotajiem projektiem var izvirzīt iedzīvotāji, iedzīvotāju grupas, apvienības vai organizācijas. Ikviens var arī izvirzīt viena cita iedzīvotāja, grupas, apvienības vai organizācijas kandidatūru uz Eiropas Pilsoņu balvu.

Eiropas Parlamenta deputāti ir tiesīgi izvirzīt kandidatūras — katrs deputāts vienu kandidatūru katru gadu.

Tagad katrā dalībvalstī iesniegtos pieteikumus izvērtēs attiecīgās valsts žūrija, kas atlasīs ne vairāk kā piecus projektus, kurus nosūtīs komitejai, kas lems par galīgajiem uzvarētājiem (pa vienam no katras dalībvalsts).

Seko mums Facebook un arī Intagram!

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!