Bezoss uz Zemes varētu atgriezties caur Latviju 21. Jun (2021)

Vairāk nekā 41'000 cilvēku parakstījuši petīcijas portālā Chnage.org, lai apturētu miljardiera Džefa Bezosa atgriešanos uz Zemes pēc ceļojuma kosmosā, atsaucoties uz izdevumu "Business Insider", raksta ziņu portāls Apollo.

Šāda petīcija "neietu cauri" platformā ManaBalss.lv. Tomēr, ja Change.org būtu reāla ietekme uz notiekošo ASV un citās valstīs, ar ManaBalss.lv starpniecību miljardieri mājupceļā uz dzimto planētu varētu piesaistīt tieši Latvija.

"Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss ir paziņojis, ka viņš kopā ar brāli Marku Bezosu 20. jūlijā ceļos uz kosmosu.

Trīs dienas pēc Bezosa paziņojuma tika izveidotas divas petīcijas, lai mēģinātu novērst miljardiera atgriešanos uz Zemes. Abas petīcijas dažu dienu laikā savāca tūkstošiem parakstu.

Vairāk nekā 23'000 cilvēku parakstīja Change.org petīciju ar nosaukumu "Neļaujiet Džefam Bezosam atgriezties uz Zemes!".

Vienā petīcijas aprakstā teikts: "Miljardieriem nevajadzētu pastāvēt uz Zemes vai kosmosā, bet, ja viņi pieņem šo lēmumu, viņiem vajadzētu tur arī palikt."

Daži petīcijas parakstītāji norādīja parakstīšanas iemeslus, kas ietvēra tādus komentārus kā "došanās atpakaļ uz Zemi ir privilēģija, nevis tiesības" un "Zeme nevēlas tādus cilvēkus kā Džefs, Bils, Īlons un citus šādus miljardierus".

Jānorāda, ka Latvijā, kur pilsoņu petīcijas jeb iniciatīvas caur ManaBalss.lv platformu desmit gados ir panākušas 37 likumdošanas izmaiņas, ieskaitot valsts konstitūcijas grozījumu, parakstu vākšana par šādu ierosinājumu nebūtu iespējama iniciatīvu kvalitātes kritēriju dēļ.

Tomēr, ja kādai citai satura ziņā neizvēlīgai platformai būtu reāla ietekme un savākto parakstu dēļ Dž. Bezosa "New Shepard" raķeti pēc 11 minūšu kosmiskās ekskursijas mājupceļā tiešām apturētu kādi galaktikas robežsargi, tad ar 10’000 pilsoņu parakstiem un Saeimas akceptu Latvija varētu šo miljardieri piesaistīt sev.

Miljardieru vienvirziena biļete izplatījumā ManaBalss.lv platformā "neietu cauri" kaut vai tāpēc, ka arguments "Zeme nevēlas miljardierus" paredzami neizturētu ne ekonomikas, ne politoloģijas ekspertu kritiku, un tā acīmredzami neatbilst iniciatīvu kvalitātes kritērijam par "atvērtas, demokrātiskas un ilgtspējīgas ekonomikas, pārvaldes un sabiedrības veidošanu".

Ja gadījumā "Amazon" dibinātājam sanāktu kosmiskās odisejas sižets, tad šā paša kritērija dēļ gan varētu tikt rosināta iniciatīva "Uzņemam Džefu Bezosu Latvijā!" – ka demokrātiskas valsts un ekonomikas loģika un saistītie dokumenti no Satversmes līdz NAP2027 ļauj un prasa Latvijai rīkoties un atvēlēt Džefam mūsu gaisa telpu un kādu betonētu nosēšanās laukumu.

Jādomā, ka šāda kolektīvā iesnieguma izskatīšanai šķērslis nebūtu arī Saeimas vasaras brīvdienas. Ar pāris ārkārtas sēdēm varētu būt gana, lai šāda hipotētiska ārvalstu investora piesaiste caur kosmosu notiktu.

Avots: Apollo.lv; LA Times; BBC; ManaBalss.lv

_____________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Tavai balsij ir nozīme!

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.