Lai melanomas diagnoze nebūtu ne "veiksme", ne spriedums! 27. Jun (2019)

Attēls: FreeImages.com

Ņemot vērā gadījumus, kad melanomas pacientiem par nepatīkamu pārsteigumu viņu ārstēšanas izmaksas Latvijā aizvien netiek kompensētas, iniciatīvas autore un iniciatīvas jaunais pārstāvis vēršas pēc pilsoņu atbalsta, lai savāktu rezerves parakstus kolektīvajam iesniegumam Saeimā un panāktu pilnvērtīgu melanomas ārstēšanas kompensāciju.

Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) lēmuma no pagājušā gada 12. septembra tiek kompensēti medikamenti melanomas jeb ādas vēža ārstēšanai. Sabiedrības iniciatīva "Valstij atbalstīt smagās slimības melanomas slimniekus, kā tas ir Lietuvā un Igaunijā!" tobrīd platformā ManaBalss praktiski bija guvusi pilsoņu nepieciešamo atbalstu. Autores vērtējumā viņas ierosinājums bija proaktīvi pārņemts un risinājums ieviests dzīvē vēl pirms iniciatīvas nonākšanas Saeimā.

Jau tolaik gan Latvijas Onkologu asociācija bažījās, ka NVD lēmums kompensējamo zāļu sarakstā iekļaut divus jaunus medikamentus, kas paredzēti BRAF pozitīvas melanomas jeb ādas vēža ārstēšanai, praktiski nozīmē risku ārstēšanas pieejamībai pacientiem ar līdzīgu diagnozi – tiem, kam ir diagnosticēta BRAF negatīva melanoma. Attiecīgi dažiem pēdējā gada laikā briesmīgā diagnoze ir bijusi salīdzinoša "veiksme", kamēr citiem – aizvien spriedums, jo pāri par 100 000 eiro vērtās zāles ārstēšanai nākas pirkt pašiem, kas ne vienmēr ir iespējams, vai arī lūgt palīdzību caur portālu "Ziedot".

Arī ManaBalss ir saņēmusi satrauktus jautājumus no tiem, kuriem nav "paveicies", un par šādiem gadījumiem var lasīt arī plašsaziņā.

Tāpēc mēs atjaunojam parakstu vākšanu attiecīgajai iniciatīvai. Iniciatīvas virzītāji lūdz jūsu atbalstu divu iemeslu dēļ. Pirmām kārtām drošības dēļ ir nepieciešami rezerves paraksti, jo pēc elektronisko parakstu salīdzināšanas iedzīvotāju reģistrā parasti kāda daļa parakstu "atbirst". Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvo iesniegumu ir tiesīgi iesniegt "ne mazāk kā 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu".

Otrām kārtām atjaunota un pastiprināta sabiedrības uzmanība un arī profesionāļu izteikts atbalsts, uz ko iniciatīvas virzītāji cer, pievērsīs likumdevēju uzmanību un sekmēs šā iesnieguma virzību Saeimā, kad deputāti atgriezīsies pie likumdošanas darbiem septembra sākumā.

Apsver savu atbalstu! Parakstīties var šeit.