Pilnīga iniciatīvas uzvara – epidurālā anestēzija dzemdībās turpmāk būs pieejama visām sievietēm 12. Jul (2022)

No 1. augusta ārstniecības iestādēm epidurālā anestēzija dzemdībās ir jāsniedz par valsts līdzekļiem, tajā skaitā, ja vēlmi par atsāpināšanas pielietošanu izteikusi pati sieviete, ziņo Latvijas oficiālais "LV portāls".

Šis ir praktisks iznākums pirms gada Saeimā atbalstītajai iniciatīvai "Par grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju", tāpēc varam apgalvot – to panācāt arī jūs! Parlamenta diskusiju laikā ietekme bija arī iedzīvotāju aktīvajai iesaistei, piemēram, komentējot šo problēmu sociālajos tīklos. Tā rezultātā ir panākta indikāciju saraksta atcelšana anestēzijas pieejamībai. Tomēr pamatā šai likumdošanas pārmaiņai ir iniciatīva, kas pērn martā Saeimā tika iesniegta ar 10’792 parakstiem.

Par iniciatīvas statusu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas mājaslapā lasāms, ka epidurālās anestēzijas pakalpojumiem no 2022. gada valsts budžeta piešķirti 1’379’800 eiro, kas nozīmē 7’390 epidurālās anestēzijas gadījumus gadā. "LV portāls" uzsver, ka nav pieļaujams, ka atsāpināšana tiek sniegta kā maksas pakalpojums, jo tā ir valsts apmaksāta.

Lēmumu par to, vai konkrētajā dzemdību gadījumā atsāpināšanai nav kontrindikāciju jeb medicīniska iemesla atsāpināšanas neveikšanai (iespējams ļoti retos gadījumos), pieņems dzemdību iestādes speciālists vai anesteziologs. Vienlaikus sieviete varēs atteikties no atsāpināšanas pielietošanas.

Lai izslēgtu jebkādas interpretācijas iespējas par valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pielietošanu atbilstīgi noteiktām medicīniskajām indikācijām (tostarp interpretācijas par šogad iekļauto indikāciju ‒ sāpju radītu paniku (uztraukumu un bailēm)), no 1. augusta medicīnisko indikāciju saraksts valsts apmaksātas dzemdību epidurālās anestēzijas saņemšanai tiek atcelts.

Par to, vai konkrētajā iestādē tiek veikta epidurālā anestēzija, grūtniecei ieteicams noskaidrot vēl pirms dzemdībām, kad plāno un izvēlas ārstniecības iestādi dzemdību palīdzības saņemšanai. Ja ārstniecības iestāde anesteziologa trūkuma dēļ valsts apmaksātu epidurālo anestēziju nevar piedāvāt, par to kliente pirms pakalpojuma sniegšanas ir jāinformē.

Epidurālā anestēzija dzemdībās par valsts līdzekļiem tiek sniegta arī pārējās Baltijas valstīs, kurās līdzīgi kā Latvijā ir nepietiekams anesteziologu skaits. Anesteziologu trūkums nozarē risināms ar citām metodēm, nevis sašaurinot pakalpojuma saņēmēju skaitu. Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests kopīgi ar ārstniecības iestādēm strādās pie tā, lai novērstu gadījumus, kad anesteziologs nav pieejams atsāpināšanas veikšanai dzemdībās aizņemtības dēļ operāciju zālē vai citos neatliekamos gadījumos.

Gadījumā, ja līdz 1. augustam sievietei ir atteikta valsts apmaksāta epidurālā atsāpināšana un pakalpojums ir sniegts kā maksas pakalpojums, bet ir aizdomas, ka maksājums ticis pieprasīts nepamatoti (ir bijusi kāda no medicīniskajām indikācijām, iespējams vērsties ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā. Ja pēc pacientes medicīniskās dokumentācijas un iestādes paskaidrojuma izvērtēšanas tiks konstatēts, ka sievietei bija medicīniskās indikācijas valsts apmaksātas atsāpināšanas veikšanai, ārstniecības iestādei tiks uzdots atmaksāt nepamatoti iekasēto samaksu.

Atbalstu valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pielietošanai pauduši arī nozares pārstāvji no Rīgas Dzemdību nama, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, Vidzemes slimnīcas, Liepājas Reģionālās slimnīcas, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas un Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas.

Avots: LV portāls; Saeima

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 54 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!