Pārstāvis: Raimonds PetrovicsPublicēta: 09. Mar

VIENDZIMUMA PARTNERU REĢISTRĒŠANA

Iespēja legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā arī Latvijā. Patlaban viendzimuma pāriem legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst ES Padomē. Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kura par šādu soli izšķīrās 1989. gadā. Diskusijās par viendzimuma pāru laulībām visasākās domstarpības parasti raisa priekšstati par to, kas ir laulība, bet nereti diskusijās Latvijā atklājas arī dziļi iesakņojusies homofobija un diskriminācija pret lesbietēm un gejiem no PSRS laikiem. Pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā. Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās. Uzskatu, ka Latvijas valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti. Latvijas valdībai jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālu orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām. Tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības. Uzsveru, ka šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tādas būs vēl vairākiem cilvēkiem. Mūsu sabiedrību veido indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību.

Aicinu parakstīties visiem, kuriem ir svarīga līdzcilvēku vienlīdzība. Un Saeimu aicinu lemt par likuma maiņu – juridiski reģistrēt viendzimuma līdzpieteicēju ģimeņu attiecības.

Sabiedrība no tā iegūs lielāku vienlīdzību, un beigsies diskriminācija starp sabiedrības daļām.

Iniciatīvas parakstītāji 10'441

Partnerattiecību regulējums aiztaupītu liekas raizes pacientiem un atvieglotu darbu mediķiempirms nedēļas

Tā portālos "Jauns" un "Satori" raksta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš.

Viņš vērš uzmanību uz tām ģimenēm, kas sevišķi Covid-19 nenoteiktības un neskaidrības laikā Latvijā jūtas vismazāk pasargātas – tās, kas dzīvo nereģistrētās attiecībās, taču tos vieno kopīga manta un rūpes vienam par otru.

Dzīves situācijās, kad vienam no dzīvesbiedriem veselības stāvoklis strauji pasliktinās un jāizšķiras par kādu medicīnisku rīcību, lēmumu pieņem laulātais partneris vai pirmās pakāpes radinieks – vecāki, bērni, māsa vai brālis. Taču bieži ir gadījumi, kad dzīvesbiedram, kurš faktiski pacientam ir pats tuvākais cilvēks, šādā gadījumā formāli tiek liegtas jebkādas tiesības uz informāciju par pacienta veselības stāvokli, nemaz nerunājot par dzīvesbiedra iesaisti lēmumu pieņemšanā par turpmāku ārstēšanu.

Ļoti slimiem cilvēkiem ir svarīga ģimenes klātbūtne un drošības sajūta, ko tā sniedz, jo tas ir viens no vissvarīgākajiem priekšnoteikumiem veiksmīgam iznākumam. Šobrīd, kā mēs visi zinām, drošības nolūkos, lai samazinātu COVID-19 izplatību, radinieku klātbūtne slimnīcu gaiteņos un palātās ir aizliegta. Dažreiz fiziskā klātbūtne nav pats svarīgākais, cik svarīgi ir zināt, ka kāds par mani interesējas, ka mana ģimene ir pasargāta - drošības sajūta, ka, ja kaut kas notiks ar mani, arī mani tuvinieki tiks pasargāti.

Arī reanimācijas nodaļā dzīves pēdējos mirkļos tiesības atvadīties ir tikai laulātajam partnerim un pirmās pakāpes radiniekiem. Gan pašam pacientam, gan pašiem tuvākajiem ir neizmērojami svarīgi būt klāt, lai pagūtu pateikt vēl pēdējos vārdus. Situācijas ir dažādas, tādēļ ir tas brīdis, kad likumdevējam nevajag sasiet rokas medicīnas personālam, kas radītu neiedomājami skarbas sajūtas gan cilvēka tuvākajiem, gan mediķiem.

Likums šobrīd nostāda mediķus ļoti neērtā un nepatīkamā situācijā, kad jāizvēlas starp formālu noteikumu pārkāpšanu un pacienta vislabākajām interesēm. Mediķa ieskatā dzīvesbiedru likuma pieņemšana mediķiem paātrinātu, uzlabotu un atvieglotu daudzu procesu norisi. Tāpat dzīvesbiedru regulējuma pieņemšana mūsu pacientiem radītu papildu drošības sajūtu un aiztaupītu liekas raizes, ļaujot fokusēties uz atlabšanu.

Nenoteiktība un nedrošība laikā, ko izraisījusi COVID-19 saslimšana, kad kā vēl nekad svarīgs kļuvis jautājums ne tikai par katra individuālo atbildību par sevi, bet arī rūpes par sev tuvajiem un citiem sabiedrības locekļiem, varētu veicināt likumisku attiecību sakārtošanu. Ikviens sabiedrības loceklis ir tiesīgs justies droši un pasargātam, raksta P. Aldiņš.

Avots: portāli "Jauns" un "Satori"

Diskusijām ir jābūt par idejām, nevis par "deguniem"pirms 12 dienām

Mobings nav pieļaujams. Tai skaitā arī ne pret cilvēkiem, kuri paši kādreiz ir šādi – nekrietni – izturējušies pret līdzcilvēkiem. Ar šādu atrunu vēlamies komentēt NRA rakstu par ManaBalss autora virzīto iniciatīvu "Viendzimuma partneru reģistrēšana".

Organizācija ManaBalss aicina uz diskusijām sevišķi par leģitīmām idejām, nevis uz ad hominem komentāriem (t.i., kad nav ko teikt par saturu, tad uzbrukt runātājam personīgi). Diskreditējot izteikto ideju autorus, tad degradē arī publisko diskusiju telpu.

NRA rakstā tiek norādīts, ka Saeimā drīzumā iesniedzamās iniciatīvas autors ir bijis iesaistīts skandālā Liepājā. Runa ir par izvarošanā cietušu sieviešu mobingu internetā, ko mediji aprakstīja 2011. gada sākumā. Notikušā detaļas komentēt atstājam likumsargu un pašu iesaistīto ziņā.

Ir labi, ka mediji veic dažādu iniciatīvu autoru iespējamo fona motīvu analīzi, un to dara arī ManaBalss. Piemēram, mums ir līgumi ar virkni autoru, kuri ir politisko partiju ierindas biedri. Tie nodrošina, ka autori attiecīgās iniciatīvas neizmantos savu partiju retorikā. Pretējā gadījumā tās tiek uzskatītas par partiju iniciatīvām. Arī tas ir pieņemami un pat labi, tomēr šādi motivētu iniciatīvu publicēšana ir maksas pakalpojums, un šādas iniciatīvas ir attiecīgi jāmarķē.

Konkrētās NRA aprakstītās iniciatīvas sakarā svarīgi ir diskusijā fokusēties uz to, par ko tad tiešām ir runa. Aizklīšana ad hominem sānceļos, riskē pazaudēt šo fokusu un beigties ar to, ka diskutētāji sāk komentēt viens otra degunus. Pazaudēt sākotnējās tēmas pavedienu riskējam arī tad, ja diskusijas izvēršas par blakus faktoriem, blakus tēmām un pieņēmumiem, kas ne obligāti attiecas uz reāli apspriežamo tēmu.

Apspriestās iniciatīvas gadījumā ir svarīgi ņemt vērā, ka tā prasa tieši civilstāvokļa reģistrāciju, un tajā nav runas par Satversmē atrunāto laulības definīciju. Diemžēl gandrīz katrā šai iniciatīvai veltītajā kritikā plašsaziņā un sociālajos medijos tiek piesaukta Satversme. Attiecīgi tie ir vai nu maldi, vai demagoģija. Tāpat kā ad hominem komentāri.

Lūdzam ņemt arī vērā, ka ManaBalss ar šo publikāciju un jebkurām aktivitātēm nepārstāv un neaizstāv nevienu konkrēto platformā publicēto rīcībpolitikas priekšlikumu. ManaBalss ir politiski un idejiski neitrāla, mēs esam par demokrātiju un pret radikālismu, par Latviju un par pilsoņu varu. Mēs strādājam, lai būtu jūsu ikviena rīcībā ar maksimālu paredzamo efektivitāti, kad vien jums ir laba virzāmā ideja, vai arī jūs gribat tādu atbalstīt.

Ar cieņu,
ManaBalss.lv komanda