Iniciatīva iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Marika TarasovaPublicēta: 24. Dec (2015)

ZEMEI ZEM DAUDZDZĪVOKĻU DZĪVOJAMĀM MĀJĀM JĀBŪT TIKAI ŠO MĀJU IEDZĪVOTĀJU ĪPAŠUMĀ

Iniciatīva jāiesniedz Saeimā, jo valsts šo situāciju ir mākslīgi izveidojusi. Šādu tiesisku bezjēdzību („pa kluso” pārdot zemi zem dzīvojamām mājām gadījuma personām) nepieļāva ne Baltijas valstis, ne Vācija, ne citas Eiropas Savienības valstis apvienošanās periodā. Jābūt: zemes gabals, kas pierakstīts daudzdzīvokļu dzīvojamai mājā, jānodod šīs mājas iedzīvotāju vai iedzīvotāju biedrības īpašumā. Valsts mākslīgi radītā situācija veicināja tieši pretējo: 1. Lielā vairumā gadījumu šie zemes gabali netika piedāvāti izpirkšanai šo māju iedzīvotājiem: Izpalika informācija par pārdošanas laiku, par zemes īpašniekiem, par tikšanās vietu ar zemes īpašniekiem. Viss notika aizklāti, to veicināja privatizācijas noteikumi, (t.i. korupcijas pašvaldībās), likumi, kurus noteica valsts. 2. Likumu par zemes nomu rakstīja advokāts, kurš nebija speciālists zemes tiesībās, taču tas viņam neliedza iekļūt miljonāru sarakstā pēc likuma pieņemšanas. Šobrīd visi šo namu iedzīvotāji kļuvuši par šīs sistēmas finansiāliem ķīlniekiem (vergiem) un spiesti maksāt 30 - 40 EUR mēnesī. Tas sastāda 10 līdz 20% no pensionāra ienākumiem, kurš maksā nodokli arī par īpašumā esošo dzīvokli. Zemes īpašnieks atsakās kontaktēties ar mājas iedzīvotājiem, neveic nekādus teritorijas labiekārtošanas darbus, bet tikai pieprasa naudu un aprēķina soda naudu. Visu šo situāciju ir radījusi valsts, dodot iespēju simtiem zemes īpašnieku iedzīvoties uz 400000 Latvijas iedzīvotāju.

Lēmumam jābūt vienkāršam: zeme tiek nodota to namu iedzīvotāju īpašumā, kuri atrodas uz šīs zemes. Valsts izmaksā īpašniekam zemes vērtību, piedāvā ekvivalentu zemes gabalu par atvieglotu samaksu vai bez samaksas. 10 gadu laikā zemes īpašnieki saņēmuši ienākumos par zemi tādu summu, kāda uz šo brīdi ir zemes gabalu kadastra summa, t.i. 20 -50 reizes vairāk kā pērkot šo zemi. Mūsu valsts atrod naudu banku glābšanai, pārdod bankas 14 reizes lētāk, vairakkārt glābusi aviokompāniju, neprasmīgi izmanto simtiem nekustamo īpašumu objektu, bet ne reizes nav konsultējusies ar saviem pilsoņiem, kur tiek tērēta šo pilsoņu nauda. Tāpēc visas atrunas uzskatām par nebūtiskām!!!

Latvijas iedzīvotāji mazāk maksās nodokļus (zemes nodoklis = 1,5% vai 5,5 EUR mēnesī), attiecīgi uzlabosies to labklājība. Cilvēki vairāk tērēs pilnvērtīgam uzturam, veselīgam dzīvesveidam, ikdienā nepieciešamo preču un pakalpojumu pirkšanai. Tas labvēlīgi ietekmēs valsts sabiedrisko un paterētāju klimatu, rūpnieciskās ražošanas pieaugumu, nodokļu iekasēšanu un ar to saistītās valsts programmas un valsts budžeta izpildi. Valstij jānodrošina visu iedzīvotāju tiesību bezierunu vienlīdzības princips un ekspluatācija nav pieļaujama.

Pievienots dokuments

20345062_15125_(2)_4_кв_земля.pdf 160 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 11'246

Zemes īpašumtiesību jautājums paliek nākamajai Saeimai01. Nov

«Zemei zem daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām jābūt tikai šo māju iedzīvotāju īpašumā» ‒ pauž platformā ManaBalss.lv virzītā iniciatīva, kas septembrī tika nodota izskatīšanai Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai. Aizejošās valdības premjers Māris Kučinskis komentējis, ka likumprojekta tālākā virzība paliek jaunās Saeimas ziņā.

Premjers atbildē Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai ir teicis, ka dalītā īpašuma izbeigšana, ja zemi zem daudzdzīvokļu namiem no privātīpašniekiem atpirktu valsts, tai maksātu aptuveni 300 miljonus eiro, raksta Latvijas Avīze. Turklāt tiem būtu jāpieskaita vēl aptuveni 38 miljoni eiro, kas būtu nepieciešami Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma ieviešanai.
Laikraksts pašreizējo stāvokli raksturo kā «gadiem ilgušo piespiedu zemes nomas absurdu». Tiek norādīts, ka 2018. gada 19. aprīlī Saeimā 1. lasījumā jau ir pieņemts «Piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas» likumprojekts, un ar šo jautājumu arī turpmāk ir jātiek galā Saeimai, argumentē M. Kučinskis.
Cita starpā valdības vadītājs norādījis, ka atšķiras tas, ko aicina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, no tā, ko prasa iedzīvotāji. Vēstulē tā aicinājusi valdību iesaistīties dalītā īpašuma likvidēšanā tikai kā starpniekam darījumos starp dzīvokļu un zemes īpašniekiem. Savukārt 11 161 iedzīvotājs prasa, lai valsts atpērk šo zemi, lai pēc tam iedzīvotāji iegūtu to savā īpašumā ar atvieglotiem noteikumiem.
Diemžēl otrajam lasījumam gatavotais likumprojekts kopš septembra ir iestrēdzis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, kurā Juridiskā biroja padomnieces Lilita Vilsone un Daina Ose strīdas ar Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta direktori Dagniju Palčevsku par zemes atpirkšanas kārtību un sīkumiem, kuriem nav tik būtiskas nozīmes, lai likumprojektu nevarētu virzīt uz priekšu, komentē laikraksts.
Pēc deputāta un likumprojekta galvenā referenta Viktora Valaiņa domām, pašlaik komisijā notiek ar priekšlikumu izskatīšanu nesaistīta diskusija. Iznākumā 10. oktobrī komisija pārtrauca likumprojekta gatavošanu otrajam lasījumam. Vai likumprojektu turpinās gatavot otrajam lasījumam vai tas tiks nolikts malā pavisam, par to tagad būs jālemj jaunajai Saeimai.
Saeimā atkārtoti ievēlētais Viktors Valainis saka, ka likumprojekta tālākai virzīšanai gribētu organizēt plašāku diskusiju, pieaicinot Satversmes tiesas tiesnešus, zemes un dzīvokļu īpašniekus un namu pārvaldītājus.
Latvijā pavisam ir 3677 privatizēti daudzdzīvokļu nami, kas atrodas uz 7354 citām personām piederošiem zemes gabaliem. Šo zemes īpašumu aptuvenā kadastrālā vērtība 2015. gadā tiek lēsta starp 130 miljonu un 180 miljonu eiro vērtībā.
Avots: la.lv

Iniciatīva droši turpina ceļu Saeimā - lemj par tās nodošanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai tālākai izvērtēšanai.20. Sep

Saeima, 20. septembrī, lēma par iniciatīvas “Zemei zem daudzdzīvokļu mājām jābūt tikai šo māju iedzīvotāju īpašumā” turpmāko virzību, nododot to tālākais izvērtēšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai.

Iniciatīva tika iesniegta Saeimā 2018. gada maijā un uz to mirkli par to bija parakstījušies 10 516 Latvijas pilsoņi.

Seko līdzi iniciatīvas jaunumiem!

AUTORS: ZIņAS MB

Saeimā virza likumprojektu situācijām, kad zeme zem daudzdzīvokļu mājas pieder citai personai24. Apr

Saeima 19.aprīlī pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas paredz kārtību, kādā sākams un īstenojams vienota īpašuma izveidošanas process piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, ja uz citai personai piederoša zemes īpašuma atrodas daudzdzīvokļu māja ar privatizētu dzīvokļu īpašumiem.

Regulējums paredz nodrošināt iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku, paredzot iespēju dzīvokļu īpašnieku kopībai uz likuma pamata pastāvošu īpašu izpirkuma tiesību uz zemes īpašniekam piederošo zemi, informē Saeimas Preses dienests.

Dzīvokļu īpašnieki varēs atpirkt attiecīgo zemi, un par to pozitīvs lēmums būs jāpieņem mājas kopībai, kas pēc tam pilnvaro kādu fizisko vai juridisko personu veikt visas turpmākās darbības, tostarp lūgt attiecīgo pašvaldību pieņemt lēmumu par dalītā īpašuma ēkai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu.

Jaunā likuma projekts atbildīgajā Valsts pārvaldes komisijā un Saeimas sēdē jāskata vēl divos lasījumos.

Svarīga ziņa? Dalies ar to savos sociālajos tīklos!

Ziņas avots: delfi.lv

AUTORS: ZIņAS MB

Iniciatīva iesniegta Saeimā!13. Oct (2017)

Ar prieku paziņojam, ka 12. oktobrī iniciatīva tika iesniegta Saeimā un tiek gaidīta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā tā tiks izskatīta!

Autori lūdz palīdzību iniciatīvas atbalstītājiem:
1. Tiek meklēts iniciatīvas pārstāvis, kurš varētu apmeklēt komisijas sēdes un atbalstīt iniciatīvā pausto ideju;
2. Drīzumā tiks sākta iniciatīvas izskatīšana ar ekspertiem, tamdēļ lūdzam palīdzību iesaistīties kādam, kurš pārzin detalizēti situāciju un savā darba sfērā saskaras ar šiem jautājumiem, piemēram, jurists.

Ja vēlies palīdzēt, raksti uz sveiki@manabalss.lv!

AUTORS: ZIņAS MB

Zemes īpašnieki piedzen parādu par 10 gadiem no dzīvokļu īpašniekiem20. Jul (2017)

Ir izveidojušās piespiedu nomas attiecības starp zemes un dzīvokļu īpašniekiem.

Jurists, biedrības “Tauta pret zemes baroniem” valdes loceklis Gundars Ūdris jau ilgstoši tiesas procesos mēģinājis pierādīt – dzīvokļu un zemes īpašnieku strīdus par nomas maksas parādiem jāskata Komerclikuma izpratnē, tomēr galvaspilsētā, kur tiesas risina simtiem šādu lietu, tiesnesi pārliecināt izdevies pirmo reizi.

Ziņas avots: lsm.lv

Turpinām vākt rezerves parakstus, lai iesniegtu iniciatīvu Saeimā! Palīdzi, dalies ar iniciatīvu savos sociālajos tīklos!

AUTORS: ANNIJA EMERSONE

Aicina uz Tautas sapulci par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim!20. Mar (2017)

Pirmdien, 27. martā plkst. 18:00 pie Latvijas Republikas Saeimas ēkas Jēkaba ielā 11 notiks Tautas sapulce par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim Latvijā. NĪN vienīgajam mājoklim netiek piemērots Baltijas kaimiņvalstīs, kā arī daudzās ES valstīs, piemēram, Dānijā, Beļģijā, Maltā, Slovākijā, Itālijā, Grieķijā.

Pēc statistikas datiem Latvija ir viena no sociāli nevienlīdzīgākajām, nabadzīgākajām valstīm ES. Pakāpeniska NĪN palielināšana vienīgajam mājoklim Latvijā neatbilst tautas iespējām to samaksāt un tās interesēm dzīvot pašu zemē. Nesamērīgais NĪN veicina cilvēku aizbraukšanu no Latvijas.

Skolotājai Liānai Hiršsonei, kura ar ģimeni dzīvo Rīgā nelielā privātmājā, NĪN vienpadsmit gadu laikā kļuvis 45 reizes lielāks. “Ar skolotājas algu to ir neiespējami nomaksāt,” apliecina Liāna Hiršsone. “Mana un manas ģimenes sociālā drošība ir nopietni apdraudēta, jo nākamgad man būšot jāmaksā 75 reizes vairāk nekā pirms divpadsmit gadiem, proti, 3020 eiro. Ja 2006. gadā NĪN gadā bija aprēķināts 40 eiro apmērā, tad šogad tas jau ir 45 reizes lielāks – 1800 eiro.”

Lai gan portālā manabalss.lv 13 000 Latvijas iedzīvotāju parakstījuši iniciatīvu "Par nekustamā īpašuma atcelšanu vienīgajam īpašumam", politiķi un ierēdņi pašvaldībās un valsts institūcijās nav ņēmuši vērā un vēl arvien nav atrisinājuši īpašumu konfiscējošo nekustamā īpašuma nodokļa taisnīgu regulējumu. Saeima, Ministru kabinets, Valsts zemes dienests un pašvaldības runā tikai par budžeta, nevis Latvijas iedzīvotāju vajadzībām, līdz ar to turpinās iedzīvotāju māju konfiscēšana.

Iniciatīvas autoriem NĪN piemērošanas politika izraisījusi nepieciešamību rīkot Tautas sapulci, vēršoties pie Saeimas, Ministru Kabineta un Pašvaldību Savienības ar prasību atcelt konfiscējošo NĪN vienīgajam īpašumam un pārtraukt pašreizējo NĪN aprēķina un piemērošanas kārtību visās pašvaldībās.

Salīdzinot Baltijas valstu praksi nekustamo īpašumu nodokļu jautājumā, šodien Latvija saviem iedzīvotājiem piemēro visaugstāko nekustamā īpašuma nodokli.

Arvien pieaugošais nekustamā īpašuma nodokļa slogs kļūst finansiāli nepanesams visiem Latvijas iedzīvotājiem, sevišķi tiem, kuru mājoklis atrodas Rīgā, Pierīgā vai Jūrmalā. Politiķi un ierēdņi valsts un pašvaldību institūcijās nav izrādījuši politisko gribu, lai atrisinātu nekustamā īpašuma nodokļa problēmu. Nesamērīgi turpina pieaugt finansiālais slogs, radot risku Latvijas iedzīvotājiem zaudēt savu nekustamo īpašumu, pašvaldībām to konfiscējot.

Ņemot vērā nekustamā īpašuma nodokļa konfiscējošo raksturu un tā reālās, neizbēgamās sekas, iniciatīvas "Par nekustamā īpašuma atcelšanu vienīgajam īpašumam" autori un viņu atbalstītāji aicina Latvijas iedzīvotājus uz Tautas sapulci, lai solidarizētos un pieprasītu NĪN nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim!

Papildu informācija: Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone, tālr. 26739186

AUTORS: LIāNA HIRšSONE