Iniciatīva ir iesniegta Saeimā!

Pārstāvis: Jaunā konservatīvā partijaPublicēta: 10. Jun

AZARTSPĒĻU ZĀĻU AIZLIEGŠANA VISĀ LATVIJAS TERITORIJĀ

Vēlamies panākt azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā.

Pārmaiņas tiks īstenotas, veicot grozījumus Azartspēļu likumā, paredzot, ka turpmāk kazino drīkst ierīkot tikai luksus klases viesnīcās.

Spēļu elles ir slimība, kura pārņēmusi Latviju. Tu to redz, visi to apzinās, bet neviens neko nedara. Iedomājies desmit savus draugus vai paziņas, astoņi no viņiem atbalsta zāļu slēgšanu. Iet bojā cilvēki, tiek saplosītas ģimenes, tiek pazudināta Tava valsts - Latvija. Šis neprāts ir jāierobežo un jāieliek stingros rāmjos! Nav muļķīgāka apgalvojuma, kā tas, ka azartspēļu nodokļos samaksātie miljoni ir ļoti svarīgi valsts budžetam. Tikai pagājušā gadā azartspēļu kompāniju ieņēmumi sasniedza 280 miljonus eiro, jeb 150 eiro uz katru Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot pensionārus un zīdaiņus. Šogad ieņēmumi var pārsniegt 300 miljonus eiro. Tie ir miljoni, kas izņemti no Tavas, Tava sievas, vīra, brāļa vai citu tuvinieku kabatām. Kāds teiks, ka katru gadu valsts un pašvaldība gūst ienākumus mērāmus miljonos! Vēl kāds teiks, ka šīs iestādes dod cilvēkiem darbu un iespēju nopelnīt! Bet vai kāds ir rēķinājis, cik daudz valsts un pašvaldībā zaudē, jo simtiem un tūkstošiem azartspēļu atkarīgie cilvēku iznīcina savas dzīves, sagrauj savas ģimenes, iedzen tās vēl lielākā nabadzībā. Vai valsts ir daudz zaudējusi aizliedzot smēķēšanu kafejnīcās un citās publiskās vietās, vai daudz ir zaudēts, aizliedzot 24 h alkohola tirdzniecību? Situācijā saistībā ar azartspēļu izraisītām sekām ir kritiska un vilcināties nedrīkst, to redz un saprot katrs domājošs cilvēks. Azartspēlēm ir jāierāda vieta. Sabiedrības indēšanai ir jāpieliek punkts.

Pievienots dokuments

AZARTA-GROZIjumi2.pdf 71 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 11'712

150 nospēlēti eiro uz katru iedzīvotājupirms nedēļas

Atkarību pārņemti cilvēki ir visvieglāk manipulējamie, tādēļ šī ir vērā ņemama problēma, kurai nepieciešams risinājums, RīgaTV 24 raidījumā “Mana Balss” svētdien, 9. decembrī, pauda psihoterapeits Viesturs Rudzītis.
Iniciatīva par azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā ar vairāk nekā 11 tūkstošiem tās atbalstītāju parakstu ir sākusi savu gaitu Saeimā, un raidījumā tika iezīmēti atšķirīgie viedokļi par to.

Iniciatīvas virzītājs Juris Jurašs (JKP) norādīja, ka iniciatīvas mērķis nav pilnībā aizliegt, bet gan ierobežot spēļu zāļu iespējamo atrašanās vietu daudzumu, atļaujot tām strādāt tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.
Viņš argumentē, ka alkoholam un tabakai ir skaidri regulējumi, ko arī sabiedrība ir akceptējusi, tādēļ viņš uzskata, ka azartspēļu izplatība, kas daļai sabiedrības rada dažādas problēmas, arī ir jārisina tāda pat veidā. J. Jurašs uzskata, ka nekur citviet Eiropā nav novērojama tik samilzusi problēma azartspēļu nozarē, kāda tā ir Latvijā.
Pagājušajā gadā azartspēļu industrijas ieņēmumi bija 280 miljoni. Tas nozīmē, ka uz katru Latvijas iedzīvotāju azartspēļu zālēs zaudēti 150 eiro. J. Jurašs norāda gan uz milzīgajām nospēlētajām summām, gan uz faktu, ka pilsētās azartspēļu zāles ir uz katra stūra: “Kur vēl redzēsim tādu situāciju, kā Rīgas mikrorajonos – nevaram 300-400 metrus noiet nepaejot trim četrām spēļu zālēm garām.”

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis, kas savā profesionālajā dzīvē ir redzējis ne mazums cilvēku, kas iestiguši atkarības gūstā, uzskata, ka tā ir milzīga traģēdija Latvijas sabiedrībai. “Te faktiski ir vienošanās starp trijām pusēm: spēļu zāļu organizatoriem, valsti un vismaz vienu politisko partiju. Šie te trīs ir tik nekaunīgi, ka viņi aizmirst atdot kaut nelielu daļu atpakaļ tiem cilvēkiem, kas ir cietuši. Manuprāt, tas ir tas šokējošais,” pauda psihoterapeits.

Savukārt producents Andrejs Ēķis uz rosinājumu aizliegt spēļu zāles raugās skeptiski un prognozē, ka, tās aizliedzot, azartspēļu atkarīgie pāries uz interneta vidi, kas nav labākais risinājums, jo interneta vidē ir lielāka iespēja saskarties ar nelegālo piedāvājumu.
Arī Latvijas spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Jacino piekrīt, ka ir cilvēki ar azartspēļu atkarības problēmām, bet atrast tam risinājumu traucē fakts, ka trūkst dialoga starp valsti, nozari un pašu sabiedrību. Jacino uzskata, ka spēļu zāļu aizliegšana radīs tikai jaunas problēmas. Uzsvars ir jāliek uz profilaksi – jākonstatē problēmspēlētāji.

Viņš uzskata, ka piedāvātais problēmas risinājums būs neefektīvs: “Citas Rietumu valstis šādu piedāvājumu jau sen ir izpildījušas un atzinušas par nederīgu. Tagad mēs virzāmies uz Krievijas pieredzi – kur kādreiz Maskavā bija 10 legāli kazino, tagad ir 40 nelegāli.”
Azartspēļu industrijas pārstāvis aicina turpināt diskusiju arī pēc raidījuma, lai atrastu visefektīvāko iniciatīvā iekļautās problēmas risinājumu.

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. To varat skatīties arhīvā xtv.lv/rigatv24. Par raidījuma "Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.

TV raidījums par azartspēļu zāļu aizliegšanu Latvijāpirms 14 dienām

Studijas RīgaTV 24 diskusiju raidījumā "Mana Balss" nākamajā publiskajā ierakstā aplūkosim iniciatīvu "Azartspēļu zāļu aizliegšana visā Latvijas teritorijā". Raidījuma ierakstus RīgaTV 24 studijā var apmeklēt ikviens interesents.
Raidījuma ieraksta dalībniekiem un skatītājiem studijā lūgums ierasties ne agrāk par 19:15.

Diskusijas dalībnieki:
- Moderators Arnis Blodons
- Juris Jurašs (JKP), iniciatīvas pārstāvis, politiķis
- Andrejs Ēķis, režisors un producents
- Viesturs Rudzītis, psihoterapeits
- Andis Jacino, Latvijas Spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs

Iniciatīva "Azartspēļu zāļu aizliegšana visā Latvijas teritorijā" ar 11 tūkstošu atbalstītāju parakstiem nesen kā ir iesniegta Saeimā.

Tās autori cenšas panākt azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Latvijā. Tie piedāvāts veikt grozījumus Azartspēļu likumā, paredzot, ka turpmāk kazino drīkst ierīkot tikai luksus klases viesnīcās.
«Spēļu elles ir slimība, kura pārņēmusi Latviju. Tu to redz, visi to apzinās, bet neviens neko nedara. Iedomājies desmit savus draugus vai paziņas, un astoņi no viņiem atbalsta zāļu slēgšanu,» argumentē autori. «Iet bojā cilvēki, tiek saplosītas ģimenes, tiek pazudināta Tava valsts - Latvija. Šis neprāts ir jāierobežo un jāieliek stingros rāmjos!»

Nāc, klausies un izsakies diskusijā!
Tiekamies RīgaTV 24 studijā Rīgā, Blaumaņa ielā 32, ceturtdien, 6. decembrī, plkst. 19:30!
Raidījumu skatieties RīgaTV 24 kanālā 9. decembrī plkst. 19:00.

Raidījums "Mana balss" ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma "Mana balss" saturu atbild RīgaTV 24.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja atbalstīja JKP ieceri azartspēļu zāles turpmāk ļaut atvērt tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās!03. Jul

JKP frakcijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns rosināja izdarīt grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos «Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi» un uzdot Pilsētas attīstības departamentam Rīgas teritorijas plānojumā līdz 2030.gadam iekļaut normu, ka visā Rīgas teritorijā atvērt kazino, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles, kā arī sniegt azartspēļu pakalpojumus var tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Ilze Purmale toreiz pastāstīja, ka patlaban pēc objekta statusa un atrašanās vietas atbilstošas Rīgas teritorijas plānojumam no 2006.-2018.gadam ir 108 spēļu zāles. 93 no tām atbilst objekta statusam, bet 15 esošās zāles jau tagad neatbilst objekta statusam. Taču balstoties uz pirmo Rīgas teritorijas plānojuma līdz 2030.gadam redakciju, nākotnē atbilstošas būs vien 36 zāles, jo jaunajā plānojumā spēļu zāles būs atļauts izvietot tikai jauktas apbūves centra teritorijās.

Lai gan sākotnēji komitejas deputāti Bordānu iztaujāja par iespējamajiem tiesvedības riskiem, rezultātā deputāti vienbalsīgi nobalsoja par šāda formulējuma iekļaušanu pašreizējā plānojuma redakcijā.

Galējo lēmumu par formulējuma iekļaušanu pilsētas plānojuma redakcijā vēl pieņems Rīgas dome.

Kā informē Bordāns, JKP sabiedrisko iniciatīvu portālā ManaBalss.lv ir uzsākusi parakstu vākšanu, kas paredz azartspēļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā, ne tikai Rīgas centrā un mikrorajonos. Pāris nedēļu laikā iniciatīvas atbalstam savākti jau gandrīz 3000 parakstu.

«Pateicoties JKP aktivitātēm, pagājušajā nedēļā ir izdevies apturēt jaunas spēļu zāles atvēršanu Smiltenē. Partija savāca vairākus simtus Smiltenes iedzīvotāju parakstus, tāpēc Smiltenes dome bija spiesta pieņemt lēmumu par atļaujas neizsniegšanu kārtējai spēļu zālei,» saka Bordāns.

Dalies ar jaunumiem un palīdzi savākt atlikušos parakstus!

Ziņas avots: delfi.lv

AUTORS: ZIņAS MB