Iniciatīva ir iesniegta Saeimā un Veselības ministrijā

Pārstāvis: Landa JaunzemaPublicēta: 13. Feb

NEPĀRTRAUKTĀ GLIKOZES MONITORĒŠANAS SISTĒMA GLĀBS BĒRNUS AR DIABĒTU NO AGRĪNO KOMPLIKĀCIJU IESTĀŠANĀS
Iniciatīva tiks iesniegta Latvijas Republikas Saeimā un Veselības ministrijā

2018. gada 29. maijā Latvijas Bērnu un Jauniešu diabēta biedrības (LBJDB) pārstāvji kopā ar Latvijas Diabēta federāciju, Māsu asociāciju un Latvijas Endokrinologu asociāciju piedalījās Latvijas Republikas Saeimas deputātu komisijā, kas bija veltīta diabēta diagnostikas un ārstēšanas problemātikai. Ar prezentācijām par esošo situāciju Latvijā diabēta jomā uzstājās vairāki pazīstami speciālisti. Šajās prezentācijās tika ziņots gan par 1., gan 2. tipa diabētu. 2016. gadā diabēta pacientu skaits sasniedza 91 833. No tiem 9124 bija 1. tipa diabēta pacienti. 2017. gadā kopējais pacientu skaits sasniedza 94 752, no tiem 9 158 bija 1. tipa diabēta pacienti. Prezentācijās vairākkārt tika uzsvērts, ka pacientu skaits katru gadu pieaug un, neskatoties uz valsts finansējuma palielinājumu, Latvija diemžēl ieņem pirmo vietu starp citām Eiropas valstīm ar skumjo statistiku – palielinās diabēta pacientu mirstība! Slimība nežēlo nevienu, kas nevērīgi izturas pret savu veselību. Diabēta komplikācijas noved pacientus līdz invaliditātei, un tad valstij tāda cilvēka uzturēšana izmaksā 3-4 reizes dārgāk. Tāpēc jau pašā sākumā jālikvidē invaliditātes cēloņi. Lai to īstenotu, nepieciešams regulārs cukura līmeņa asinīs monitorings. Valsts nodrošina 120 gab./mēn (4 testa strēmeles dienā) glikēmijas testa strēmeles par brīvu. Maziem bērniem cukura līmenis tiek mērīts krietni biežāk, jo pēc ārsta norādījumiem ēdienreizēm ir jābūt vismaz 6 reizes.

Problēmas risinājums: valsts finansējums glikēmijas testa strēmelēm un nepārtrauktas glikozes kontroles sistēmām, kā arī individuālā budžeta principa izveidošana, lai paši pacienti pieejamā finansējuma apjomā varētu iegādāties glikēmijas testa strēmeles vai nepārtrauktas glikozes kontroles sistēmu.

Nākotnē būs mazāk cilvēku ar invaliditāti.

Pievienots dokuments

Doc1.pdf 420 KB (atvērt)

Iniciatīvas parakstītāji 11'254

Glikozes monitorings bērniem atbalstīts tālākai virzībai Saeimā!pirms 22 dienām

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 26. jūnijā, nolēma atbalstīt kolektīvo iesniegumu “Nepārtrauktā glikozes monitorēšanas sistēma glābs bērnus ar diabētu no agrīno komplikāciju iestāšanās”.

Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu parakstījuši 11’239 atbalstītāji, un no šiem parakstiem pēc to saskaņošanas ar iedzīvotāju reģistru par atbilstīgiem kolektīvajam iesniegumam atzīti 11’063 pilsoņu paraksti. Atgādinām, ka saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvo iesniegumu var veidot un parakstīt Latvijas Republikas pilsoņi, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Iniciatīvas autori rosina valstij rast iespēju kompensēt izdevumus par ilgstošās glikozes monitorēšanas sistēmu iegādi bērniem, kuriem ir pirmā tipa cukura diabēts. Autori norāda, ka šādas iekārtas prioritāri būtu jānodrošina aptuveni 300 pirmsskolas vecuma bērniem un tam būtu nepieciešams viena miljona eiro liels finansējums.

Glikozes līmeņa kontroles sistēma ir saudzīgāka nekā citas kontroles metodes, kur dienā nepieciešams veikt sešus līdz desmit dūrienus pirkstā, un iekārtu var ērti un vienkārši lietot jebkur, teikts kolektīvajā iesniegumā. Autori norāda, ka iekārta Latvijā nav pieejama un to var iegādāties tikai ārvalstīs.

Mandātu komisija šodien sagatavoja lēmuma projektu, un nolēma aicināt Saeimu tuvākajā ārkārtas sesijas sēdē iniciatīvu nodot izskatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, informē komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule.

Avots: Saeimas Preses dienests; ManaBalss.lv