Iniciatīva ir atbalstīta un ieviesta

Pārstāvis: Mārīte VīksnaPublicēta: 14. Dec (2022)

PAR DROŠĀKU VIDI VECUMNIEKU VIDUSSKOLĀ
Iniciatīva tiks iesniegta Bauskas novada pašvalībā

Jau parakstījuši 292

Vairākkārt Vecumnieku vidusskolas vecāku padomē ir pārcilāts jautājums par drošības uzlabošanu vidusskolā, uzstādot papildus videonovērošanas kameras. Tomēr šis vecāku ierosinājums atdūries pret skolas līdzekļu trūkumu. Ar šo iniciatīvu vēlos panākt pašvaldības finansējuma piešķiršanu Vecumnieku vidusskolai papildus videonovērošanas kameru iegādei un uzstādīšanai, tā uzlabojot drošību Vecumnieku vidusskolas telpās un teritorijā.

Tas ir izdarāms, uzstādot papildus videonovērošanas kameras Vecumnieku vidusskolā, piemēram, skolas ģērbtuvē, gaiteņos, trepēs uz otro stāvu, skolas āra teritorijā u.c. pēc nepieciešamības.

Ieguvēji būs visi pagasta iedzīvotāji, iegūstot drošāku skolas vidi mūsu pagasta bērniem.

Pievienots dokuments

Vecumnieku_vidusskola.pdf (atvērt)

Iniciatīvas prasība ir izpildīta – videokameras ir uzstādītas25. Oct (2023)

Atsaucoties pilsoņu iniciatīvai "Par drošāku vidi Vecumnieku vidusskolā", Vecumnieku vidusskolā ir uzstādītas četras jaunas videokameras, un vēl divas plānots uzstādīt novembrī.

Atsaucoties uz vidusskolas direktora teikto, tā ManaBalss.lv ziņo Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Ar A. Okmani organizācija ManaBalss satikās septembra beigās sarunu vakarā Bauskas kopienas centrā "Pasta5", un, jautāts par Vecumnieku vidusskolas iniciatīvu, priekšsēdētājs bija visai pārliecināts, ka tā ir jau izpildīta.

Tagad iniciatīvas statuss ir pilnvērtīgi precizēts, un ManaBalss.lv ir atsūtītas pat fotogrāfijas ar jaunuzstādītajām videokamerām. Paldies novada domei un tās vadītājam par atsaucību!

Kā iepriekš jau ziņojām, šī pilsoņu iniciatīva kļūdas pēc tika pašvaldībā iesniegta ar kolektīvajam iesniegumam nepietiekamu parakstu skaitu, tomēr pašvaldība to pieņēma kā vienkāršu iesniegumu un apsolīja pie pirmās iespējas, kad nu budžets ļaus, to izpildīt.

Tagad tas ir noticis – pamatojoties uz pašvaldības izgludināto iepirkumu Vecumnieku vidusskolai ir iegādātas sešas video novērošanas kameras. Četras no tām ir izvietotas Vecumnieku vidusskolā Rīgas ielā 24, Vecumniekos, kā arī nomainīts video rakstītājs. Vēl divas kameras tiks uzstādītas otrā vidusskolas ēkā – Kalna ielā 13a, Vecumniekos. To ir plānots izdarīt novembrī.

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Kopš 2011. gada ar 66 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem ap ManaBalss platformu ir izveidojusies pasaules mērogā unikāli sekmīga pilsoniskās līdzdalības ekosistēma.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!

Autore turpina vākt parakstus līdz oficiālam kolektīvā iesnieguma statusam12. Jan (2023)

Saziņā ar ManaBalss.lv iniciatīvas "Par drošāku vidi Vecumnieku vidusskolā" autore aicina Bauskas novada pilsoņus tomēr turpināt parakstīt šo iniciatīvu, lai sasniegtu vismaz likumā noteiktos 300 parakstus un iesniegtu šo iniciatīvu kā kolektīvo iesniegumu pašvaldībā oficiāli.

Tādā gadījumā tā būs arī oficiāli jāizskata, un tās apstiprināšanas gadījumā par tās izpildes plānu un gaitu pašvaldībai būs regulāri jāinformē iniciatīvas autore.

Kā norādījām iepriekšējā šīs iniciatīvas ziņā un kā to ReTV sižetā komentē domes priekšsēdētājs, iniciatīvas uzstādītais jautājums ir iekļauts novada domes šā gada budžeta prioritātēs, tomēr bez noteikta solījuma to izpildīt. Iniciatīvas autori šāds virzītās prasības statuss neapmierina, un parakstu vākšana turpinās.

Ja atbalsti šo iniciatīvu, dalies ar to savu draugu un sekotāju starpā sevišķi sociālajos tīklos!

Videokameras Vecumnieku skolā – pašvaldības budžeta prioritāšu sarakstā12. Jan (2023)

"Ja būs finansējums, tad tas varētu tikt realizēts jau šogad. Ja ne, tad varētu pārcelties uz nākamo gadu." Tā ManaBalss.lv iniciatīvas autores priekšlikumu par papildus novērošanas video kamerām Vecumnieku vidusskolā ReTV komentē Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (NA).

Pārpratuma dēļ par statistikas datiem domē iesniegtajai iniciatīvai bija par maz parakstu – zem 300 noteiktajiem pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits ir no 30'000. Tāpēc tā oficiāli netika reģistrēta kā kolektīvais iesniegums. Domnieki tomēr bija tik pretimnākoši, ka šo iesniegumu izskatīja pēc būtības un deva tam pozitīvu atbildi, iekļaujot iniciatīvas uzstādīto jautājumu arī novada budžeta prioritātēs.

Līdz ar to ManaBalss.lv komanda uzskata šo iniciatīvu par sekmīgu.

Bauskas novadam tuvējās Jelgavas valstspilsētas domes deputāts Uldis Salmiņš (P) jauno likumā atrunāto līdzdalības iespēju – kolektīvos iesniegumus pašvaldībās – ReTV komentē šādi. "Iedzīvotāji tādā veidā var testēt, vai konkrēta ideja gūst vai negūst atbalstu pašvaldības domes sēdē. Protams, tas uzliek arī deputātiem par pienākumu skaidrot, kurā gadījumā ir balsojuši "par" vai "pret" un kāda ir bijusi motivācija un skaidrot saviem vēlētājiem."

Piekrītot U. Salmiņa vērtējumam, arī ManaBalss.lv komanda prognozē pilsoniskās līdzdalības efektivitātes pieaugumu pašvaldībās līdz ar jaunā Pašvaldību likuma stāšanos spēkā. Kolektīvie iesniegumi pašvaldībās paredzami būs svarīgs līdzdalības veids, tomēr tie nav ne tuvu ne vienīgais pozitīvais jauninājums. Aicinām iepazīties arī ar citām jaunajām līdzdalības iespējām šai LV portāla publikācijā un būt pilsoniski aktīviem!

Liels paldies iniciatīvas autorei un parakstītājiem! ĻOTI LIELS paldies Bauskas novada pašvaldībai par atsaucību! Kopā mēs darām mūsu Latviju vēl labāku.

Sekojiet ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 56 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Lūdzam vēl parakstus iniciatīvai par Vecumnieku skolu06. Jan (2023)

Kļūdas pēc iniciatīvai "Par drošāku vidi Vecumnieku vidusskolā" ir noteikts zemāks parakstu skaits, nekā to nosaka Pašvaldību likums. Tāpēc lūdzam turpināt parakstīties par šo iniciatīvu, līdz tiks sasniegti vismaz 300 paraksti, kā to kolektīvajiem iesniegumiem nosaka likums pašvaldībās ar 30’000 iedzīvotāju un vairāk.

Lai būtu pilnīgi pārliecināti par parakstu pietiekamību, aicinām tos savākt virs noteiktajiem 300. Jo var gadīties, ka iniciatīvu ir parakstījuši arī kādi atbalstītāji, kas nav Bauskas novadā pierakstīti Latvijas pilsoņi vecumā virs 16 gadiem vai īpašuma turētāji šajā pašvaldībā.

Parakstu atbilstības pārbaudi pēc iesnieguma saņemšanas veic pašvaldība ar datu pārbaudi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Iniciatīva tiks iesniegta pašvaldībā 2023. gada sākumā21. Dec (2022)

Iniciatīvas "Par drošāku vidi Vecumnieku vidusskolā" autore iniciatīvas atbalstītājiem ziņo, ka šis kolektīvais iesniegums Bauskas pašvaldībā tiks iesniegts 2023. gada sākumā.

No jaunā gada spēkā būs jaunais Pašvaldību likums ar regulējumu par kolektīvo iesniegumu izskatīšanas kārtību. Autore vienlaikus aicina turpināt parakstīt šo iniciatīvu un esošos atbalstītājus – dalīties ar to sevišķi sociālajos tīklos.

Papildus paraksti virs jaunajā likumā noteiktā 200 parakstu sliekšņa, kas attiecināms uz Bauskas novada lieluma pašvaldību, ir nepieciešami drošībai un pārliecībai, ka savākto parakstu skaits tiešām ir pietiekams. Proti, Pašvaldību likums nosaka, ka leģitīmi parakstītāji kolektīvajam iesniegumam pašvaldībai ir tikai pašvaldībā pierakstītie Latvijas pilsoņi vecumā no 16 gadiem un īpašumu turētāji. Pēc parakstu pārbaudes PMLP iedzīvotāju reģistrā un pašvaldības īpašumu turētāju datubāzē citi paraksti atkritīs.

ManaBalss.lv līdzšinējā kolektīvo iesniegumu pieredze Saeimā liecina, ka par nacionālā līmeņa iniciatīvām pēc pārbaudes atkrīt apmēram 3% parakstu. Tā kā līdz šim nebija likumdošanas par kolektīvajiem iesniegumiem pašvaldībās, un šī prakse likumiski no jaunā gada tikai sākas, tad pašvaldībās šādas pieredzes mums vēl nav, un nedaudz papildus piesardzības pret papildus parakstiem būs mums visiem tikai par labu – gan iniciatīvu autoriem, gan to atbalstītājiem un arī pašvaldībām.