Pārstāvis: Jānis RonisPublicēta: 25. Nov (2019)

VALSTS UN PAŠVALDĪBU AUTOTRANSPORTU APRĪKOT AR GSM GPS IZSEKOŠANAS IERĪCĒM

Privātam uzņēmumam ir jāmaksā uzņēmuma vieglo transporta līdzekļu nodoklis, ja uzņēmuma auto nav aprīkots ar GSM GPS izsekošanas ierīci, kura ir reģistrēta un tās dati ir pieejami VID. Tātad uzņēmuma darbinieki nedrīkst braukt ar auto uz mājām, jo tas nav saistīts ar saimniecisko darbību. Taču publiskajām personām - valstij, pašvaldībām, valsts un pašvaldību sabiedrībām, aģentūrām un citām atvasinātajām personām, nav pienākuma aprīkot auto ar izsekošanas iekārtām, lai nodrošinātu auto izmantošanu tikai savu uzdevumu veikšanai. Ir zināms, ka ar šiem auto brauc gan mājās, gan brīvdienās, medībās utt. par nodokļu maksātāju naudu.

Lai taupītu valsts un pašvaldību budžetu un nodokļu maksātāju naudu, nepieciešams aprīkot visus valsts, pašvaldību un atvasināto publisko personu īpašumā un lietošanā esošos auto ar GSM GPS izsekošanas ierīcēm.

Ieguvums būs no ietaupītās degvielas, uzturēšanas izdevumiem, kā arī ierēdņiem nebūs japatērē laiks maršuta ceļa zīmju sagatavošanai, jo tās sistēma sagatavos automātiski. Arī iestāžu vadītāji varēs zināt, kur atrodas darbinieki, un varbūt atklāsies, ka visi auto nemaz nav nepieciešami funkciju veikšanai.

Iniciatīvas parakstītāji 4'153

Aicinājums iestāties par iedzīvotāju līdzdalību pašvaldībās un parakstīt iniciatīvu "Atveram pašvaldības!"pirms 27 dienām

Tā kā esi parakstījis šo pašvaldības dzīves iniciatīvu, uzrunājam Tevi ar aicinājumu atbalstīt patiesi spēcīgas un efektīvas kolektīvo iesniegumu sistēmas izveidi Latvijas pašvaldībās!

Organizācija ManaBalss kopā ar četrām citām NVO ir publicējusi iniciatīvu "Atveram pašvaldības!" un aicina arī Tevi to parakstīt un dalīties ar to savos sociālo mediju kontos.

Lūdzam iepazīties arī ar iniciatīvas pielikumā izklāstītajiem apsvērumiem, kāpēc šis ir ļoti svarīgs jautājums un nepieciešams risinājums.

Ja atbalsti iniciatīvu "Atveram pašvaldības!", tad dalies ar to Facebook u.c. sociālajos tīklos!

Tavai balsij ir nozīme!

Vāc parakstus valsts un pašvaldību automašīnu aprīkošanai ar GPS izsekošanu 25. Aug

Turpina vākt parakstus par valsts un pašvaldību automašīnu aprīkošanai ar globālās pozicionēšanas sistēmām (GPS), informē parakstu vākšanas iniciators Jānis Ronis.

Iniciatīvas autors norāda, ka privātam uzņēmumam ir jāmaksā uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodoklis, ja uzņēmuma auto nav aprīkots ar GSM GPS izsekošanas ierīci, kura ir reģistrēta un tās dati ir pieejami Valsts ieņēmumu dienestam.

"Tātad uzņēmuma darbinieki nedrīkst braukt ar auto uz mājām, jo tas nav saistīts ar saimniecisko darbību. Taču publiskajām personām - valstij, pašvaldībām, valsts un pašvaldību sabiedrībām, aģentūrām un citām atvasinātajām personām, nav pienākuma aprīkot auto ar izsekošanas iekārtām, lai nodrošinātu auto izmantošanu tikai savu uzdevumu veikšanai. Ir zināms, ka ar šiem auto par nodokļu maksātāju naudu brauc gan mājās, gan brīvdienās, medībās un citur," norāda Ronis.

Viņaprāt, lai taupītu valsts un pašvaldību budžetu un nodokļu maksātāju naudu, nepieciešams aprīkot visus valsts, pašvaldību un atvasināto publisko personu īpašumā un lietošanā esošos auto ar GPS izsekošanas ierīcēm.

"Ieguvums būs no ietaupītās degvielas, uzturēšanas izdevumiem, kā arī ierēdņiem nebūs japatērē laiks maršruta ceļa zīmju sagatavošanai, jo tās sistēma sagatavos automātiski. Arī iestāžu vadītāji varēs zināt, kur atrodas darbinieki, un varbūt atklāsies, ka visi auto nemaz nav nepieciešami funkciju veikšanai," savu ierosinājumu skaidro Ronis.

Kā piemēru budžeta līdzekļu taupīšanai Ronis minēja Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB). BVKB 2018. gada sākumā lietoja 16 automašīnas un mēnesī patērēja 1600 litrus degvielas, bet, ieviešot GPS autoparka vadības sistēmu, automašīnu skaitu ir izdevies samazināt līdz astoņām un degvielas patēriņu līdz vidēji 780 litriem.

"Šis spilgtais piemērs pierāda, ka ne visas automašīnas valsts pārvaldē ir vajadzīgas tiešo pienākumu pildīšanai, līdz ar to ir iespējams samazināt gan auto skaitu, gan arī degvielas patēriņu," skaidroja Ronis.

Viņš norādīja, ka pēc Valsts kancelejas datiem 2017. gadā ministriju un padotības iestāžu vieglais pasažieru un vieglais plašlietojuma autotransports līdz deviņām sēdvietām (izņemot operatīvo transportu) skaits valstī bija 4123 vienības un kopā to uzturēšanai iztērēja 21,6 miljonus eiro.

Avots: Delfi.lv

Dalies ar iniciatīvu un aicini parakstīties arī savus draugus un paziņas! Savāksim parakstus kopā!

Par valsts un pašvaldību transportlīdzekļu lietojuma izsekojamību – top RīgaTV 24 raidījums29. Nov (2019)

Vai pašvaldības un valsts auto jāaprīko ar GSM GPS izsekošanas ierīcēm?

Par to diskutēsim kārtējā raidījumā "Mana Balss"!

Nāc uz ierakstu studijā piektdien, 29. novembrī, plkst. 13:15 Rīgā, Blaumaņa ielā 32!

Ēterā skaties svētdien, 8. decembrī, plkst. 20.00!

Diskutēs:
Jānis Ronis, iniciatīvas autors
Ingus Rūķis, Draugiem Group Mapon uzņēmuma direktors
Kirils Solovjovs, uzņēmējs IT un drošības jomās
Kaspars Ģirģens, 13. Saeimas deputāts, Revīzijas komisijas vadītājs (KPV LV)
Moderators: Ansis Klintsons

Lai taupītu valsts un pašvaldību budžetu un nodokļu maksātāju naudu, nepieciešams aprīkot visus valsts, pašvaldību un atvasināto publisko personu īpašumā un lietošanā esošos auto ar GSM GPS izsekošanas ierīcēm, rosina iniciatīvas autors.

Raidījuma "Mana Balss" projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild RīgaTV 24.