Iniciatīva atbalstīta!

Pārstāvis: Ludmila AndrejevaPublicēta: 28. Nov (2017)

PĀRMAKSĀTO NODOKĻU AUTOMĀTISKA IZMAKSĀŠANA

Dot iespēju saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguviši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēt strādā un maksā nodokļus

Apzinoties un apkopojot arī to iedzīvotāju datus, kuri līdz noteiktam datumam nav pieteikušies pārmaksāto nodokļu atgūšanai un pārskaitot pārmaksātos nodokļus arī to iedzīvotāju (darbdevējam norādītajos) kontos.

Tiks aizsargāta un meteriāli papildus atbalstīta vājākā iedzīvotāju grupa- mazāk izglītoti cilvēki, kuriem nav iespējas un laika iedziļināties sarežģītās sistēmas niansēs.

Iniciatīvas parakstītāji 11'205

Vēl viena uzvara pilsoņiem! Saeima atbalstījusi iniciatīvu par automātisku nodokļu pārmaksu - uzdod MK izstrādāt regulējumu un risinājumu sistēmas ieviešanai!14. Sep

Iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva ir gandarīta par izcīnīto un pateicas visiem parakstītājiem par atbalstu: “Šīs ir pārmaiņas, kuras mums izdevās ieviest kopā visiem tiem, kas nebija vienaldzīgi!”

Saeima 13. septembrī uzdeva Ministru Kabinetam izstrādāt regulējumu, lai iedzīvotājiem automātiski varētu atmaksāt pārmaksātos nodokļus.

Valdībai uzdots līdz 2021.gada 1.janvārim izstrādāt normatīvos aktus, kā arī iespējamo tehnisko risinājumu valsts pārvaldes iestāžu informācijas sistēmu salāgošanai, lai Valsts ieņēmumu dienests iedzīvotājiem varētu nodrošināt pārmaksāto nodokļu automātisku atmaksu.

Iniciatīva par automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu Saeimā iesniegta šī gada aprīlī, un, līdz iesniegšanai, to parakstīja 10 142 Latvijas pilsoņi.

AUTORS: ZIņAS MB

No 2021.gada iedzīvotājiem varētu automātiski izmaksāt pārmaksātos nodokļus31. Jul

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija plāno rosināt izveidot elektronisko sistēmu, lai no 2021.gada varētu sākt iedzīvotājiem automātiski izmaksāt pārmaksātos nodokļus, šodien žurnālistiem pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S).

Sistēmas ieviešana paredzēta no 2021.gada, ņemot vērā valsts iestāžu komisijai sniegto informāciju par to finansiālajām un praktiskajām iespējām.

Komisija pašlaik skata iedzīvotāju iniciatīvu par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu, par kuru portālā “manabalss.lv” savākti vairāk nekā 10 000 parakstu. Deputāti plāno sagatavot lēmumprojektu izskatīšanai Saeimā, kas paredzēs uzdevumu nodrošināt pārmaksāto nodokļu automātisko atmaksu no 2021.gada.

Saskaņā ar deputāta Jāņa Vucāna (ZZS) priekšlikumu varētu tikt izveidota sistēma, kur būs apkopota visa nepieciešamā informācija.

Orlovs jau iepriekš pavēstīja, ka Veselības ministrija informējusi Saeimu, ka nepieciešamās izmaiņas e-veselības sistēmā varētu veikt 2021.gadā, jo līdz tam laikam jāveic citi aktuāli uzdevumi. Tāpat līdz 2021.gadam paredzēts pagūt pārmaksāto nodokļu izmaksas sistēmā ietvert arī bērnu pulciņus.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji iepriekš komisijas sēdē bija norādījuši, ka 2020.gadā paredzēta VID elektroniskās sistēmas uzlabošana.

Ieņēmumu dienesta pārstāvji deputātiem reizē gan apliecinājuši, ka, ja elektroniski būs pieejami nepieciešamie dati, ko iespējams automātiski apstrādāt, tad VID ir gatavi izmaksāt pārmaksātos nodokļus saistībā ar izdevumiem par ārstniecību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem partijām, pastāstīja komisijas vadītājs.

VID iepriekš gan norādījis uz risku, ka ne vienmēr tai tiek iesniegta precīza informācija, lai valsts iestāde varētu veikt nepieciešamos aprēķinus un kā daļa cilvēku informāciju iesniedz papīra formātā, kas neļauj to uzreiz apstrādāt.

Kā ziņots, par iedzīvotāju iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva norādījusi, ka ir jādod iespēja saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot, viņasprāt, sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguvuši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēr strādā un maksā nodokļus.

Andrejeva mudina apzināt un apkopot arī to iedzīvotāju datus, kuri līdz noteiktam datumam nav pieteikušies pārmaksāto nodokļu atgūšanai, un pārskaitīt pārmaksātos nodokļus uz šo iedzīvotāju darba devējam norādītajiem kontiem. Iniciatīvas autore ir pārliecināta, ka šādu pārmaiņu rezultātā tiks aizsargāta un materiāli papildus atbalstīti “mazāk izglītoti cilvēki, kuriem nav iespējas un laika iedziļināties sarežģītās sistēmas niansēs”.

Ziņas avots: la.lv

AUTORS: ZIņAS MB

Iniciatīvas autore: "Ir sajūta, ka tur notiks process, ka pārmaiņas tiks ieviestas"01. Jun

Ir aizvadīta pirmā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, par kuru iniciatīvas autore izsakās pozitīvi un cerīgi, un arī Ainārs Latkovskis pauž savu viedokli.

Intervētājs: “Vai Jūs sajutāt no deputātiem, ka iniciatīva varētu tikt virzīta tālāk?”
Ludmila (iniciatīvas autore): Noteikti. Ir sajūta, ka tur notiks process, ka pārmaiņas tiks ieviestas. Kādā kontekstā? Nu, cik es sajutu, cik maksimāli iespējams, tiks darīts viss. Patiešām biju izbrīnīta, jā (par sēdē esošo atsaucību)."

Ainārs Latkovskis par sēdes gaitu: “Nu, pirmkārt, es gribu pateikties iesniedzējiem ne tikai tāpēc ka tika savākti 10 tūkstoši paraksti, jo skubināt vajag, bet arī šodien par konstruktīvo sēdi. Kā arī iesniedzēja minēja, tie visi valsts varas pārstāvji no VID un citām iestādēm uzaicinātie tiešām ļoti konstruktīvi diskutēja, uzrādīja riskus, bet tai pašā laikā, kas bija patīkami, uzrādīja arī ceļus un soļus, kas ir sperami, lai ieviestu šo iniciatīvu dzīvē. Un bieži vien mēs saskaramies, protams, uzklausot daudz un dažādākās komisijās tos argumentus, kāpēc nevar un jau tad tas noskaņojums ir tāds, visticamāk kā iesniedzēja arī gāja, atradīs tos iemeslus, kāpēc nevar, un nolems nedarīt. Nē, VID atnāca un, protams, ar argumentiem, kas traucē to darīt uzreiz, bet parādīja ceļu, kas ir ejams, lai to sasniegtu, teiksim, divu gadu laikā un tas bija patīkami. Mēs nolēmām noorganizēt vēl vienu sēdi, kur pieaicināt Darba devēju organizāciju un LTRK un apdrošinātājus un turpināt šo sarunu, bet visticamāk mēs tiešām šo iniciatīvu tiešām nodosim Budžeta un finanšu komisijai, kura strādā tieši ar VID un nodokļu jautājumiem un jau tur konkrēti labot, ja nepieciešams likumus un ja paredzēt pārejas periodu, ja tas nav ieviešams uzreiz, tomēr var paredzēt, kur, kad, kas, ko dara, lai tiktu ieviests.”

Dalies ar ziņu tālāk un seko līdzi turpmākajai iniciatīvas attīstībai!

Pilna saruna: lsm.lv

Iniciatīvu izskatīs Saeimā, Autore lūdz parakstītāju palīdzību!26. Apr

Ar prieku paziņojam, ka 20. aprīlī iniciatīva tika iesniegta Saeimā un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā tā tiks izskatīta, notiks 2. maijā!

Autore lūdz palīdzību iniciatīvas atbalstītājiem:
1. Tiek aicināts iniciatīvas atbalstītājiem pārdomāt, vai laika gaitā ir sakrājušies kādi argumenti, kuri palīdzētu pamatot, kāpēc šo iniciatīvu vajag ieviest; Sūtiet savus argumentus uz epastu sveiki@manabalss.lv
2. Autore lūdz palīdzību iesaistīties kādam, kurš pārzin šī brīža VID pārmaksāto nodokļu izmaksas kārtību un izprot, kā varētu veikt uzlabojumus. Uzdevums būtu ar autori apmeklēt sēdi 2. maijā un kopā ar autori deputātiem pamatot idejas nepieciešamību un īstenojamību.

Ja ir idejas un spēj palīdzēt, atnākot uz sēdi, raksti uz sveiki@manabalss.lv!

AUTORS: ZIņAS MB

Finanšu ministrija: "lai gan "Mana balss" iniciatīvas ideja sākotnēji liekas samērā vienkārša, tomēr, papētot to, rodas vairāki problēmjautājumi."16. Apr

Pirmkārt, attiecībā uz to, kā VID uzzinās personas bankas konta numuru, uz kuru pārskaitīt personas pārmaksāto nodokli. Jarockis stāstīja, ka personai pašai ir tiesības izvēlēties vietu un veidu kā saņemt pārmaksātos nodokļus. Informācija, kas ir darba devēja rīcībā, ne vienmēr ir VID rīcībā, turklāt personai var būt vairāki bankas konti.

Otrkārt, persona var būt guvusi ienākumus ārvalstīs vai tādus ienākumus, par kuriem VID rīcībā nav informācijas, kā rezultātā automātiska nodokļa pārmaksa var radīt negatīvas sekas personai nākotnē, kad tiek saņemta informācija par maksājamo nodokli no nedeklarētā ienākuma. "Problēma ir tajā, ka persona nav izteikusi savu gribu, vai tā vēlas ar pārmaksāto nodokli segt kādu aktuālu nodokļa maksājumu, piemēram, par pēctaksācijas gadā pārdotu nekustamo īpašumu," skaidroja FM pārstāvis.

Treškārt, valstīs ar augstu ēnu ekonomikas īpatsvaru no ienākuma nodokļa teorētiskajiem aspektiem neiesaka veikt automātisko ienākumu nodokļa atmaksu, jo tādējādi personas, piemēram, nevar konstatēt, vai tās patiesie ienākumi tiek uzrādīti nodokļu administrācijai.

"Mūsuprāt, jau šobrīd VID izveidotā elektroniskā gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas forma ir tāda, kuru ir iespējams aizpildīt arī vienkāršoti - tikai pieprasīt datus no VID rīcībā esošajām datu bāzēm, norādīt personas bankas kontu, uz kuru veikt pārmaksātā nodokļa pārskaitījumu, un elektroniski iesniegt deklarāciju. Minētās deklarācijas aizpildīšana, ja vien persona nevēlas atgūt attaisnotos izdevumu vai deklarēt citus ienākumu veidus, neaizņem vairāk kā piecas minūtes," pauda Jarockis.

"FM kopā ar VID turpinās vērtēt iespējas arī turpmāk vienkāršot administratīvo slogu iedzīvotājiem, tostarp turpinot uzlabot IT risinājumus un sadarbību ar nodokļu maksātājiem," sacīja Jarockis.

Dalies ar jaunumiem un seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

Ziņas avots: leta.lv

Iniciatīva iesniegta Saeimā!13. Apr

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā iesniegta pilsoņu iniciatīva par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu. Iniciatīvas ideju jau publiski atbalstījis Valsts ieņēmuma dienests un arī frakcijas LRA, Nacionālā Apvienība, Vienotība un partija “No Sirds Latvijai!”.

Dalies ar jaunumiem un seko līdzi iniciatīvas attīstībai!

Saeimas frakcijas un partijas izsaka viedokli!06. Apr

LATVIJAS REĢIONU APVIENĪBA
Latvijas Reģionu Apvienība atbalsta platformā “ManaBalss.lv” ievietoto iniciatīvu par “Pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu”. Tas ievērojami atvieglotu ikdienu tiem cilvēkiem, kas darba vai izklaides vajadzībām nelieto datoru un nav informēti par tādiem e-pakalpojumiem, kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanās sistēmu un tās piedāvātajiem pakalpojumiem. Pārmaksāto nodokļu daļu ir pelnījuši visi, kas godprātīgi, vairāku gadu garumā maksājuši un maksā valsts nodokļus, neraugoties uz viņu spējām apieties ar VID elektroniskajām platformām. Automātiskai pārmaksāto nodokļu pārskaitīšanai uz iedzīvotāju bankas kontu nevajadzētu būt nekādām problēmām, īpaši jau, ņemot vērā, ka VID izveidojis sistematizētu iedzīvotāju bankas kontu reģistru.

NACIONĀLĀ APVIENĪBA
Informējam, ka šāda iniciatīva ir atbalstāma. Šāda sistēma - maksimāli vienkāršojot cilvēka iesaisti, automatizējot šādas procedūras - mazinās administratīvās izmaksas un ir pozitīva nodokļu maksātājam.
It sevišķi mazajiem nodokļu maksātājiem būtu veidojams nodokļu režīms pēc darījuma konta principa, proti, no kontā ieskaitītajiem finanšu līdzekļiem, kas tiktu samaksāti par kādu sniegto pakalpojumu, piemēram, friziera, masiera, kosmetologa u.c. pakalpojumiem, automātiski tiktu noskaitīts nodoklis. Līdz ar to tiktu uzskatīts, ka šī persona (nodokļu maksātājs) savu pienākumu ir izdarījis.

NO SIRDS LATVIJAI
Partijas “No sirds Latvijai” deputāti atbalsta fizisko personu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa automātisku atmaksu. Tas būtiski atvieglotu dzīvi nodokļu maksātājiem, izsekot līdzi visām likumdošanas izmaiņām, un samazinātu arī VID birokrātisko procedūru skaitu, īpaši ņemot vērā, ka pie dažādo ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu ieviešanas būtiski ir palielinājies gada ienākuma deklarāciju iesniedzēju skaits. Šāda pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa var darboties gadījumos, ja nav nodokļu parādu citu nodokļu maksājumos. Savukārt juridisko personu nodokļu samaksas gadījumā jāņem vērā pašu uzņēmumu ieviestā prakse - uzturēt nelielu nodokļu pārmaksu, lai gadījumos, kad jāpiedalās valsts un pašvaldību iepirkumu konkursos, neriskētu ar VID uzskaitē esošu nodokļa parādu.

VIENOTĪBA
VIENOTĪBAS ieskatā iedzīvotājiem ir tiesības saņemt atpakaļ no valsts budžeta pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc iespējas savlaicīgi un maksimāli vienkāršotā procedūrā. Šobrīd, turpinot pilnveidot Elektroniskās deklarēšanas sistēmas iespējas, nodokļu administrācijai ir jādara viss, lai šo procesu vienkāršotu. Valsts ieņēmumu dienestam un Finanšu ministrijai ir jāmeklē risinājumi, kā arvien uzlabot pārmaksātā nodokļa atmaksāšanas kārtību. Tostarp Valsts ieņēmumu dienestam attiecībā uz tiem attaisnotajiem izdevumiem, par kuriem informāciju ir iespējams atlasīt automātiski, jāizvērtē iespēja, garantējot personu datu drošību, automātiski atmaksāt pārmaksātos nodokļus iedzīvotājiem.

SASKAŅA

ZAĻO ZEMNIEKU SAVIENĪBA
Vēl domā, vai ir viedoklis!

PIE FRAKCIJĀM NEPIEDEROŠIE DEPUTĀTI:

Artuss Kaimiņš

Romans Miloslavskis

Ilmārs Latkovskis

Edvards Smiltēns

Inesis Boķis

Viktors Valainis
Vēl domā, vai ir viedoklis!

Dalies ar jaunumiem savos sociālajos tīklos!

AUTORS: ZIņAS MB

VID vērtē iespēju nākotnē automātiski atmaksāt iedzīvotājiem nodokļu pārmaksu17. Jan

VID vadītāja Ilze Cīrule Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā”, atbildot uz kāda klausītāja jautājumu, atzina, ka atbalsta „automātisko atmaksu, jo tajos gadījumos, kad VID nav nepieciešama nekāda papildu informācija, mums nebūtu vajadzīgs, lai cilvēks sniegtu deklarāciju, vienalga, elektroniskā vai papīra dokumenta veidā”.

„Mēs esam gatavi sarēķināt un pārskaitīt cilvēkam [atmaksu] uz šo viņa norādīto kontu. Te būtu vajadzīga tikai aktuāla informācija par iedzīvotāju kontiem, kura tagad jau ar kontu reģistra izveidi būs,” pauda Cīrule.

Tiesa, lai to varētu darīt, būs nepieciešamas izmaiņas likumā, kas dienestam to ļautu.

VID ir izveidota darba grupa, kas līdz 1. martam izvērtēs situāciju ar deklarāciju iesniegšanu un visas iespējamās problēmas, un aprīļa sākumā sagatavos ziņojumu Finanšu ministrijai, portālu LSM informēja VID.

Darba grupas uzdevums būs vērtēt arī automātiskās atmaksas iespējamību. Šis risinājums gan varētu attiekties tikai uz vienkāršākajiem gadījumiem, kur visa nepieciešamā informācija ir automātiski atlasījusies, informēja VID.

„Nevis, lai cilvēks pats deklarē, un tikai tajā mirklī VID kaut ko atmaksā, bet lai to darītu pats VID,” Latvijas Radio nākotnes vīziju ieskicēja Cīrule.

Automātiski VID varētu atmaksāt iedzīvotāju pārmaksātos nodokļus, piemēram, gadījumos, kad nav savlaicīgi piemērots kāds atvieglojums, mainījās neapliekamais minimums.

Dalies ar jaunumiem savos sociālajos tīklos!

Ziņas avots: skaties.lv