Iniciatīva ir iesniegta Saeimā

Pārstāvis: Sandis KravalisPublicēta: 15. Sep

NEATTAISNOTI NEVAKCINĒTAJIEM ĀRSTĒŠANĀS IZDEVUMI IR JĀSEDZ PAŠIEM

Slimnīcās ar SARS-CoV2 infekcijas vidēji smagu un smagu gaitu tiek stacionēti arvien vairāk pret COVID-19 nevakcinētu pacientu. Nokļūšana slimnīcā ar COVID-19, it īpaši intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļās, rada valstij milzīgus izdevumus. Ārstiem vēl joprojām nav ļoti iedarbīgu medikamentu vidēji smagas un smagas COVID-19 infekcijas ārstēšanai, tomēr jau vairāk nekā sešus mēnešus ir pieejama ļoti iedarbīga profilakse ar vakcīnām. Vienas vakcīnas izmaksas ir līdz pat 300-400 reizēm mazākas nekā pacienta ārstēšana intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļā. Izmaksas, kas saistītas ar COVID-19 pacientu ārstēšanu, patlaban sedz nodokļu maksātāji. Vairāk nekā 97% no COVID-19 pacientiem, kas tiek uzņemti slimnīcās ar vidēji smagu vai smagu slimības gaitu, nav vakcinēti. Sabiedrības daļai, kura ir vakcinēta, nevajadzētu uzņemties citu izdarīto lēmumu sekas. Arī valstij nevajadzētu uzņemties segt apzināti nelīdzestīgu cilvēku radītās izmaksas.

Saeimai ir likumiski jānostiprina, ka pandēmiju gadījumos pilngadību sasniegušām personām, kas atsakās no vakcīnas un inficējas (šajā gadījumā ar COVID-19), ir jābūt atbildīgām par savu izvēli nevakcinēties un jāsedz vismaz daļa no ārstēšanās izmaksām. Pilngadīgās personas, izmantojot valsts nodrošinātās bezmaksas vakcīnas, lielā mērā var palīdzēt valstij izvairīties no šīm izmaksām un pasargāt sevi no smagas slimības gaitas un nāves.

Cilvēkiem ir jāiemācās ne tikai cienīt dažādus viedokļus, bet arī atbildēt par savu viedokli un ar to neradīt apgrūtinājumus un papildus izmaksas ne citiem sabiedrības locekļiem, ne valstij. Ar piedāvāto risinājumu tiks samazināti valsts izdevumi, ko rada nevakcinētu cilvēku ārstēšana. Ja ārstēšanās izmaksas, kas būtu jāsedz pašiem pacientiem, kuri atteikušies no vakcinācijas, palielinās vakcinēto iedzīvotāju skaitu, būs arī liels netiešais ieguvums. Nevajadzēs ieviest papildus ierobežojumus, bērni varēs plašāk apmeklēt skolu klātienē, slimnīcām un poliklīnikām nevajadzēs ierobežot pacientu pieņemšanas, nebūs jāaptur pakalpojumu sektora, tai skaitā kultūras, sporta, skaistumkopšanas, darbība, un daudz mazāk cietīs valsts ekonomika.

Singapūra jau nosaka apzināti nevakcinēto līdzmaksājumus; Latvijā šo jautājumu varētu sākt skatīt ceturtdienpirms 18 dienām

Singapūrā, kuras veselības aprūpes sistēma tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaulē, tās valdība nevakcinēto Covi-19 pacientu aprūpes izmaksas ir pārlikusi uz pašiem attiecīgajiem pacientiem, ja vien tie ir "nevakcinēti pēc savas izvēles", ziņo The New Zealand Herald (NZH).

Balstoties iniciatīvā "Neattaisnoti nevakcinētajiem ārstēšanās izdevumi ir jāsedz pašiem" kolektīvais iesniegums ar identisku prasību ir iesniegts Saeimā. Pirms nedēļas tas noslogotās plenārsēdes darba kārtības dēļ ir pārcelts uz ceturtdienu, 11. novembri.

Šai Saeimas plenārsēdē attiecīgais ierosinājums paredzami tiks nodots tālāk izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijai.

Līdzīgi kā citās valstīs, Latviju ieskaitot, arī Singapūrā jauno smago Covid-19 saslimšanu skaits un attiecīgā veselības aprūpes sistēmas noslodze ir tieši dēļ nevakcinētajiem iedzīvotājiem.

Jānorāda, ka Singapūrā vakcinācijas aptvere gan ir visai plaša. 85% iedzīvotāju, uz kuriem vakcinācija ir attiecināma.

Jaunā kārtība Singapūrā stāsies spēkā no 8. decembra, kad no valsts budžeta vairs neapmaksās pilnībā nevakcinēto ārstēšanu no Covid-19, raksta portāls Daily Beast. Savukārt daļēji nevakcinēto aprūpe – to, kas nav saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu – netiks valdības finansēta no 31. decembra.

Publikācijā NZH norāda, ka Singapūras veselības sistēma balstās uz privāto medicīnas aprūpi, bet tās izmaksas sedz obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ko veido gan darba ņēmēja, gan darba devēja iemaksas no darba algas. Attiecīgi arī apzināti nevakcinētajiem saslimšanas gadījumos ar Covid-19 varētu būt apdrošināšanas segums, pieļauj medijs.

Austrālijas medijs 9News skaidro, ka līdz šim singapūrieši par ārstēšanu no Covid-19 rēķinus no slimnīcām nesaņēma, "lai novērstu finanšu apsvērumus no jau tā esošās sabiedrības neskaidrības, kad Covid-19 bija jauna un nepazīstama kaite," teikts Singapūras Veselības ministrijas paziņojumā. Proti, šos rēķinus sedza uzreiz no valdības budžeta.

Singapūriešu sociālajai un veselības apdrošināšanai gan ir dažādi līmeņi, kuros attiecīgi ir atšķirīgas iemaksas un pretī saņemto pakalpojumu apjoms, raksta The New York Times. Tāpēc lielu daļu rēķinu arī par Covid-19 ārstēšanu arī nevakcinēto pacientu gadījumos aizvien segs esošās apdrošināšanas shēmas – tā var noprast no virknes publikāciju angļu valodā rakstošajos medijos.

Aicinām ar balsojumu platformā Open2Vote izteikt savu viedokli par vai pret priekšlikumu, ka neattaisnoti nevakcinētajiem ārstēšanās izdevumi ir jāsedz pašiem, pirms par to spriež Saeima!

Avots: The New Zealand Herald; Daily Beast; 9News; The New York Times

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 45 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un ar to saistītās uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam ir salīdzinoši pat ļoti atsaucīgi un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu.

Apsver savu atbalstu jaunākajām iniciatīvām ManaBalss platformā!

Abonē arī ManaBalss iniciatīvu jaunumus savā e-pastā! To var viegli izdarīt, mūsu mājaslapas viedlogā "ManaBalss.lv labās ziņas – Tavā e-pastā!" ierakstot savu adresi.

Nevakcinētajām personām būtu jābūt arī finansiāli atbildīgām21. Oct

Nevakcinētajām personām jānes finansiāla atbildība par to, ka apdraud citas personas – tā sarunā ar ReTV komentē premjers Krišjānis Kariņš.

Kā viens no piemēriem varētu būt, ja šie cilvēki vēlas valsts apmaksātus ārstniecības pakalpojumus, ja paši saslimst ar Covid-19.

Jānorāda, ka pēc nedēļas – trešdien, 27. oktobrī – Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē notiek kolektīvā iesnieguma "Neattaisnoti nevakcinētajiem ārstēšanās izdevumi ir jāsedz pašiem" sākotnējā izskatīšana.

Uz izskatīšanu ar sava priekšlikuma prezentāciju ir uzaicināts arī iniciatīvas autors.

"Es atbalstīšu aizvien stingrākus ierobežojumus tiem, kuri aizvien nebūs vakcinēti. Es esmu ierosinājis pienākumu," sarunā ar ReTV saka premjers. "Ir diskusijas virmojušas publiskā telpā, ka jāuzņemas finansiāla atbildība par savu ārstēšanu, ja viņi saslimst. Tāds lēmums vēl nav pieņemts. Bet tādas lietas arī virmo. Un mums ir kā sabiedrībai jāuzdod jautājums: cik ilgi mēs kā vairākums varam atļauties būt gūstā mazākumam, kurā brīdī jāsāk prasīt lielāka atbildība no mazākuma. Es domāju, ka tas brīdis ir piebriedis."

Uz ReTV Ziņu precizējošo jautājumu, kādā statusā ir šī premjera rosinātā ideja, K. Kariņš atbildēja, ka tas ir sākums diskusijai, kas varētu būt ilgāka.

"Tas vēl nav dokuments, tā vēl ir diskusija – kādā veidā varētu būt iespējams šādu atbildību prasīt. Tas ir gan politiskas dabas jautājums: vai vajag? Es domāju, ka vajadzētu. Ja piekristu (šāda likumprojekta izstrādei), tas būs juridiskas dabas jautājums – kā un kurā veidā to varētu darīt. Mūsu un citu valstu juristi ir diezgan āķīgi un arī pretējos uzskatos. Es ierosinu diskusiju, jo kaut kā šie jautājumi ir jāatbild."

Avots: ReTV Ziņas

Pretrunu krustpunktā trāpījusī iniciatīva ir iesniegta Saeimā07. Oct

Cik lielā mērā plānveida pacientu tiesības var tikt ierobežotas attiecībā pret pandēmijas dēļ sasirgušajiem?

Saeimā ir iesniegta iniciatīva "Neattaisnoti nevakcinētajiem ārstēšanās izdevumi ir jāsedz pašiem", kas prasa likumdošanā atrunāt kārtību, lai cilvēkiem, kas pandēmijas apstākļos nav izmantojuši vakcinācijas iespēju un sasirgst, ir jāsedz vismaz daļa no ārstēšanās izmaksām.

Iniciatīva vairāk par 10’000 parakstu ir guvusi nepilnu trīs nedēļu laikā. Vienlaikus tās publicēšana izraisīja sašutumu vilni, sevišķi sociālajos medijos.

Atgādinām, ka ManaBalss.lv attiecīgo iniciatīvu publicēja pēc ilgākas konsultēšanās ar pacientu tiesību, konstitucionālo tiesību un citu tiesību ekspertiem. Secinājums bija, ka šī ideja, lai arī paredzami pretrunīgi vērtēta, ir leģitīmi apspriežama politikas veidošanas augstākajā līmenī, kur tā pašlaik praktiski ir arī nonākusi.

ManaBalss.lv komanda arī īpaši aicināja debatēs par šo jautājumu neiekarst un saglabāt savstarpēju cieņu, jo dažviet izskanēja aicinājumi uz atšķirīgi domājošo "raganu medībām".

Paralēli iniciatīvas iesniegšanai parlamentā par to jau ir izskanējuši Latvijas vadošu amatpersonu viedokļi. Tā Valsts prezidents Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" norāda, ka šis tiešām ir leģitīms, diskutējams jautājums, lai gan personīgi pats to neatbalstītu. Tas ir tikai taisnīgi, ka cilvēki, kuri ir pasargājuši sevi un atbildīgi rīkojušies pret sabiedrību, nevēlas maksāt par tiem, kuri to nedara – medijs atreferē Egila Levita sacīto. "Es gribētu redzēt debates Saeimā par šo jautājumu," uzsvēra E. Levits.

Savukārt tiesībsargs iebilst par līdzmaksājumu noteikšanu pret Covid-19 nevakcinētajām personām, kuras atrodas slimnīcā vīrusa dēļ, ziņo portāls "Jauns". Tiesībsarga ieskatā tas būtu pretrunā Satversmē noteiktajam Latvijas kā sociāli atbildīgas valsts principam.

Tas nozīmē, ka, sniedzot arī veselības aprūpes pakalpojumus, ir jānodrošina vienlīdzīga piekļuve veselības aprūpes sistēmai, pat neskatoties uz tādiem gadījumiem, kad cilvēks ir nolaidīgi izturējies pret savu veselību vai pat, iespējams, apzināti kaitējis savai veselībai.

Vienlaikus tiesībsargs uzsver, ka Satversmes ievadā ir noteikts arīdzan, ka ikviens rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturoties atbildīgi pret citiem. Tiesībsargs aicina visus Covid-19 vakcīnu noliedzējus apzināties, ka viņu izvēles un rīcības brīvības dēļ kādam citam, kam tas ļoti nepieciešams, veselības aprūpes pakalpojums var tikts ierobežots.

Par turpmākajiem soļiem iniciatīvas izskatīšanā Saeimā. Pirmais ir savākto parakstu analīze iedzīvotāju reģistrā to atbilstībai Saeimas kārtības rullī noteiktajām prasībām. To veic PMLP pēc Saeimas Prezidija lūguma. Pēc tam notiks iniciatīvas sākotnējā izskatīšana Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Uz sēdi iniciatīvas prezentācijai tiks uzaicināts tās autors, kā arī citas pēc komisijas ieskatiem atbilstīgās iesaistītās puses un eksperti. Šai sākotnējai izskatīšanai ir jānotiek mēneša laikā.

Avots: LTV; portāls "Jauns"; ManaBalss.lv

Aktivizējam papildus parakstu vākšanu04. Oct

Šī iniciatīva tuvojas iesniegšanas statusam Saeimā. Vēršam jūsu uzmanību, ka drošībai par likumā noteikto nepieciešamo parakstu skaitu ManaBalss vienmēr lūdz papildus parakstus – lai kopumā to būtu vismaz 10’300.

Šāda piesardzība izriet no fakta, ka pēc Saeimas veiktās kolektīvo iesniegumu parakstu pārbaudes iedzīvotāju reģistrā vienmēr zināma daļa "atbirst", jo neatbilst likumā (Saeimas kārtības rullī) atrunātajam noteikumam – ka kolektīvo iesniegumu var iesniegt "10’000 Latvijas pilsoņu, kuri iesnieguma iesniegšanas dienā ir sasnieguši 16 gadu vecumu".

Attiecīgi – atkrīt tie, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu, kā arī Latvijas nepilsoņi un ārvalstnieki, kuriem ir Latvijas digitālās autorizēšanās iespējas, bet kuri nav pilsoņi. Tāpat netiek ieskaitīti to cilvēku paraksti, kuri starplaikā pirms iesniegšanas ir miruši.

ManaBalss pieredze liecina, ka iniciatīvām, kuru atbalstā nav paredzami liela dalījuma starp sabiedrības latviešu un krievvalodīgo daļu un kuru atbalsta vākšana nav ilgusi daudzus gadus, parakstu drošības rezerve ir 300 līdz 350 balsis.

Piemēram, iniciatīva "Par Latvijas mežu saglabāšanu" atbalstu vāca kopš 2011. gada jūnija, un iesniegta tika 2020. gada janvārī. Pārbaudes iznākumā tai tika atsijātas 362 balsis. Laimīgā kārtā drošības rezervei bija savāktas 437 balsis virs noteiktā 10’000 sliekšņa. Pretējā gadījumā Saeima šo iesniegumu būtu tiesīga neizskatīt, un gadiem ilgusī kampaņa ar plašo tautas atbalstu varētu būt velta.

Jānorāda gan, ka Latvijas politiķiem un amatpersonām ir vērojama liela cieņa pret kolektīvajiem iesniegumiem vispār. Piemēram, 2016. gadā iesniegums "Par izdienas pensijas noteikšanu arī pašvaldības policistiem" izrādījās ar nepietiekamu parakstu skaitu. Paraksti šai iniciatīvai tika vākti gan ManaBalss platformā, gan "uz papīra", kā tas dažkārt notiek, un autori izšķīrās par riskantu soli – iesniegšanu bez pietiekamas parakstu drošības rezerves.

Parlamentārieši bija tik pretimnākoši, ka, izbeidzot iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu un konstatējot, ka tas nekvalificējas nodošanai plenārsēdes balsojumam, tomēr izdarīja politisku lēmumu un to uzreiz nodeva nākamajai instancei – atbilstīgajai Sociālo un darba lietu komisijai.

Iznākumā šis jautājums ir politiskajā dienaskārtībā, un ministrijām šogad ir jāiesniedz komisijai izvērsts viedoklis par izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanu, pilnveidošanu, saņēmēju loku nepaplašināšanu un vienotas sistēmas izveidi, rodot kopīgu vienlīdzīgu un taisnīgu risinājumu, kas būtu saprotams visai Latvijas sabiedrībai. Tiesa, pašreizējā ārkārtas situācija valstī šo procesu ir palēninājusi.

Šis un līdzīgie tomēr ir izņēmuma gadījumi. Tāpēc lūdzam ar izpratni attiekties pret aicinājumiem iniciatīvām savākt rezerves parakstus.

Ja Tu atbalsti šīs iniciatīvas virzīto priekšlikumu, dalies ar to ar saviem draugiem un sekotājiem sociālajos tīklos!

Cieņā,
ManaBalss komanda