Valsts un pašvaldību autotransporta GPS izsekojamība – risinājums, uz kuru sabiedrība turpina uzstāt 25. Jul (2023)

Nesenais gadījums ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemēroto sodu Madonas novada pašvaldības priekšsēdētājam par nelikumīgu dienesta automašīnas izmantošanu aktualizē valsts un pašvaldību autoparku apsaimniekošanas caurskatāmību un lietderīgumu.

Šīs problēmas risināšanai tika izveidota, sabiedrības atbalstīta un pērn Saeimā iesniegta iniciatīva "Valsts un pašvaldību autotransportu aprīkot ar GSM GPS izsekošanas ierīcēm". Vienlaikus ar briestošo skandālu Madonas novada pašvaldībā, proti, jūnija vidū, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas mājaslapā, kas seko kolektīvo iesniegumu statusam (šeit 104. punkts), ir publicēta ziņa, ka atbildīgā komisija – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija – šobrīd neplāno skatīt šo jautājumu.

Iebilstot pret šādu nenoteiktību attiecībā pret likumā atrunātu 10'211 Latvijas pilsoņu prasību, organizācija ManaBalss un iniciatīvas autors ir nosūtījuši aicinājumu Budžeta komisijai pievērsties šā kolektīvā iesnieguma izskatīšanai.

Par GPS nodrošinātas izsekojamības lietderīgumu ir pārliecināts ne vien iniciatīvas autors, bet arī Sabiedrība par atklātību – Delna. "Delna" izteica atbalstu gan šai iniciatīvai, gan vēl divām citām iniciatīvām, kas paredzami veicinātu atklātību, sabiedrības līdzdalību un mazinātu korupciju Latvijā.

Viena no tām – "Par pašvaldības referendumu" – ir īstenota neatkarīgi no šīs iniciatīvas un būs spēkā no 01.01.2024. līdz ar Vietējo pašvaldību referendumu likumu. Otra – "Par valsts un pašvaldības līdzekļu izlietojuma atklātumu" – Saeimā ir izskatīta, izdiskutēta un praktiski noraidīta, jo pēc Tieslietu ministrijas atzinuma saņemšanas, Juridiskā komisija šo jautājumu neplāno skatīt atkārtoti.

Savukārt trešā – par GPS nodrošinātu izsekojamību valsts un pašvaldību transportam – formāli aizvien ir likumdošanas dienaskārtībā. Ar vēstuli Budžeta komisijai tā tiek aktualizēta situācijā, kad KNAB ir piemērojis 125 eiro sodu Madonas novada pašvaldības priekšsēdētājam Agrim Lungevičam (LRA/LZS) administratīvā pārkāpuma lietā par nelikumīgu dienesta automašīnas izmantošanu.

Pašvaldības vadītājs izmantoja pašvaldībai piederošu automašīnu nokļūšanai no darbavietas uz dzīvesvietu un atpakaļ uz darbu, lai gan automašīnai nebija noteikta stāvēšanas vieta, kā to paredz Madonas novada pašvaldības Transportlīdzekļu izmantošanas un izdevumu uzskaites kārtība.

Tādējādi pašvaldības vadītājs rīkojās interešu konflikta situācijā, pats sev dodot atļauju ar dienesta automašīnu braukt uz mājām un atpakaļ uz darbu.

Tāpat KNAB piemērojis 90 eiro sodu Madonas novada Madonas pilsētas pārvaldes vadītājam Guntim Ķeverim, jo viņš izmantoja pašvaldībai piederošu automašīnu nokļūšanai no darbavietas uz dzīvesvietu un atpakaļ uz darbu, lai gan automašīnai nebija noteikta stāvēšanas vieta, kā to paredz Madonas novada pašvaldības Transportlīdzekļu izmantošanas un izdevumu uzskaites kārtība.

Iniciatīvas autora ieskatā, ko konceptuāli atbalsta arī "Delna", šādi gadījumi paredzami būtu novērsti vai katrā ziņā ievērojami samazināti līdz ar valsts, pašvaldību un atvasināto publisko personu īpašumā un lietošanā esošo auto aprīkošanu ar GSM GPS izsekošanas ierīcēm.

Seko ManaBalss.lv ziņām arī Facebook!

Un, kā jau vienmēr uzsveram pie katras ManaBalss.lv ziņas, – apsver savu atbalstu ManaBalss.lv autoru jaunākajām iniciatīvām!

_______________________________________

Lūgums no ManaBalss komandas:

Tā kā interesējies par šo ziņu un visdrīzāk esi arī ManaBalss plašās kopienas dalībnieks/-ce, mēs būtu ļoti pateicīgi, ja Tu ziedotu platformas darbības uzturēšanai.

Arī Tavi ziedojumi palīdz nodrošināt lielo "aizkulišu" darbu, ko prasa pilsonisko iniciatīvu reālas ietekmes panākšana. Ar 62 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem kopš 2011. gada ap ManaBalss platformu radītā pilsoniskās līdzdalības ekosistēma ir unikāli sekmīga pasaules mērogā.

Tās efektivitāte izriet no platformas ManaBalss darba augstās kvalitātes un iesaistīto pušu uzticības pret to, ko mēs arī kopā ar Tevi darām. Mūsu kopējam darbam salīdzinoši ir pat ļoti liela atsaucība, un pret to ar cieņu izturas politiķi, ministrijas un citas publiskā sektora iestādes, amatpersonas, juristi un dažādu jomu eksperti, nevalstiskās organizācijas un mediji. Tomēr dažām idejām patīk stiept gumiju, un noturīga to pārstāvniecība prasa laiku.

Arī Tu esi lieliska Latvijas sasnieguma un spēcīga stāsta daļa! Ļauj tam skanēt arī turpmāk – iesaisties, balso, dalies ar ManaBalss iniciatīvu ziņām soctīklos, rosini savas iniciatīvas. Un apsver arī iespēju atbalstīt mūsu darbu ar ziedojumu!